Klubbdrift

Organisert – hva nå?

Beslutningen er tatt. Du og kollegaene har organisert dere. Nå dukker spørsmålet om hva dere skal gjøre ut av den nye tilværelsen opp.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Formalisert samarbeid. Å utvikle et godt og ryddig partssamarbeid med ledelsen, med forankring i tariffavtalen, er utgangspunktet for at vi organiserte oss, sier tillitsvalgte for Negotia-klubben i Høiax. Her i showrommet hvor varmtvannsberedere og andre produkter er utstilt, f.v: Odd Gunnar Meum, Elin Sollie og Kim Petersen (klubbleder).

Mona Hermansen, rådgiver i Negotia

– Å være organisert bør ikke være en passiv ting, særlig ikke når det er snakk om en gruppe ansatte som er blitt medlemmer. Da er det som oftest aktuelt å etablere klubb og starte arbeidet med å påvirke egen arbeidssituasjon aktivt, sier Mona Hermansen, rådgiver i Negotia.

Negotia har «alle» typer medlemmer og medlemsgrupper. Noen er helt alene, mens andre er del av et fellesskap av kollegaer i en større klubb. Hva man gjør ut av det å være organisert er opp til hver enkelt, men skal man få skikkelig utbytte av tilslutningen til en arbeidstakerorganisasjon, er det Hermansens klare råd å tenke aktivitet og utnytte mulighetene.

Tariffavtale

Nøkkelordet for en nyorganisert gruppe er tariffavtale. Første spørsmål er om dette skal kreves, noe som er aktuelt i de aller fleste tilfellene.

– Tariffavtale er ikke noe mystisk. Det er rett og slett en avtale i to deler – hovedavtale og overenskomst – opprettet mellom partene på sentralt organisasjonsnivå. Når Negotia får en ny medlemsgruppe finner vi fram til den aktuelle tariffavtalen, og blir enig med gruppa om prosessen med å opprette den skal settes i gang, sier Hermansen.

Hovedavtalen definerer de grunnleggende rettighetene til en organisert gruppe ansatte. Rett til drøftinger, forhandlinger, informasjon og medbestemmelse er sentrale stikkord. Overenskomsten går mer konkret inn på praktiske spørsmål som arbeidstid, overtidsgodtgjørelse, prosedyre for lønnsforhandlinger og liknende.

Negotia-rådgiveren peker på økt trygghet og innflytelse i arbeidsforholdet som sentrale momenter ved det å være organisert.

– Som medlem i Negotia er du sikret rådgivning og hjelp hvis det for eksempel oppstår en vanskelig situasjon på jobb. Og med en tariffavtale på plass har du og kollegaene formell mulighet til å påvirke arbeidssituasjonen. Lovverket gir i liten grad arbeidstakere rett til å forhandle med ledelsen. Det gjør derimot avtaleverket.

Raskt på skinner

Ved Høiax i Fredrikstad finner vi en klubb som har gått raskt fra nystartet til litt erfaren. Tariffavtale ble etablert høsten 2016, og de organiserte er kommet godt i gang på mange områder. I den tradisjonsrike virksomheten, som blant annet er kjent for sine varmtvannsberedere, var tidligere kun de produksjonsansatte organisert. Men nå er altså en Negotia-klubb med ansatte innen salg og administrasjon i sving.

Magasinet møter tillitsvalgte Kim Petersen, Elin Sollie og Odd Gunnar Meum til en prat. De forteller at bedriften vokser med rundt 10 prosent i året, og at de følte behov for å få samarbeidet med bedriftsledelsen inn i mer formaliserte former.

– Hvordan var det å starte fra «scratch» med oppbygging av klubben?

– Å få tariffavtale på plass var en formalitet, siden bedriften er tilsluttet NHO. Vi har to avtaler – funksjonæravtalen og salgsfunksjonæravtalen. Utgangspunktet vårt var å sette partssamarbeidet mer i system – også for oss som jobber i salg og administrasjon. Tilliten mellom oss og ledelsen er god, og vi har kommet godt i gang. Dette er litt nytt og uvant for både oss og dem, men det går fint, sier klubbleder Kim Petersen.

Petersen gjennomførte Negotias kompetanseprogram for tillitsvalgte, ganske kort tid etter innmeldingen. Han er fornøyd med læringsutbyttet derfra.

– Der synes jeg at jeg lærte veldig mye. Kompetanseprogrammet er fint lagt opp med mye deltakerbasert læring. Du blir ikke bare sittende å se på powerpoint-plansjer, og det er veldig bra. I tillegg er det nyttig å bli kjent med de Negotia-ansatte som holder kursene, og ikke minst alle de andre deltakerne fra forskjellige bedrifter med mange av de samme utfordringene vi selv har.

Ryddig dialog

De Høiax-tillitsvalgte skryter ikke av seg selv, og understreker at de fortsatt er i læring som organisert ansattgruppe og klubb. Likevel er det ganske imponerende hvor oppegående de er blitt på nokså kort tid. Lønnsforhandlinger ble gjennomført etter avtalen i fjor, de har holdt flere medlemsarrangementer og de jobber med formalisering av arbeidsavtaler og diverse rutiner – for å nevne noe.

– Det er dialogmøte med bedriften en gang i kvartalet, hvor vi gjennomgår status og drøfter aktuelle ting. Hyppigheten av møtene kan kanskje økes etter hvert, vi prøver oss litt fram nå i starten. Man skal jo ha noe reelt å snakke om også, ikke møtes bare for å møtes, sier tillitsvalgt Elin Sollie.

– Hva gjør dere for å holde interessen blant medlemmene oppe?

– En god del, faktisk. Det er viktig at medlemmene blir minnet på at klubben finnes og at vi jobber for dem. Vi prøver å informere godt når vi har noe å melde. Og så tror vi at å ha det litt sosialt i tillegg til det faglige, er bra. Det første årsmøtet i klubben kombinerte vi med julebord. Det ble tatt godt imot. Dette halvåret planlegger vi vervekveld med bowling, og sommerfest. Vi søkte både forbundet sentralt og den lokale avdelingen om midler til aktivitet i klubben, og fikk innvilget dette.

«Målet er å være en sterk og seriøs stemme i bedriften. Klubben blir tatt på alvor av ledelsen, så utgangspunktet er bra.»

Tillitsvalgte ved Høiax

Forhandlingstemaer

– Er det spesielle faglige saker som seiler opp som forhandlingstemaer i nærmeste framtid?

– Det er flere. Vi jobber som nevnt med arbeidsavtaler og rutiner. Dessuten er pensjon en viktig sak for oss. Den tjenestepensjonen vi har hatt til nå er den obligatoriske innskuddspensjonen som loven krever. Vi planlegger allmøte med informasjon fra pensjonstilbydere, og har saken på dagsordenen.

Negotia-klubben i Høiax teller foreløpig 14 medlemmer – åtte i administrasjonen og seks på selgersiden. Kim Petersen og tillitsvalgtkollegaene har ambisjoner om å øke tilslutningen.

– Målet er å være en sterk og seriøs stemme i bedriften, og da teller antallet. Klubben blir tatt på alvor av ledelsen, så utgangspunktet er bra. Videre rekruttering er en sak vi prioriterer. Vi regner at et medlemstall på mellom 20 og 25 bør være realistisk på sikt.

– Når det gjelder rekruttering er planen å invitere uorganiserte kollegaer til informasjon og vervekveld i nærmeste framtid. Hjelpen fra Negotia sentralt har vært bra så langt – både på rådgivnings- og markedssiden. Vi har gått fra å være amatører i organisasjonsfaget til å bli litt mer proffe – og vi skal bli enda proffere, sier de tre klubbtillitsvalgte.

Kom i gang som klubb – tipsliste

  • Avklar i samarbeid med Negotia om det skal kreves tariffavtale – og i så fall hvilken.

  • Hold et oppstartmøte i klubben, og velg tillitsvalgte og et styre.

  • Avtal et møte med bedriftens ledelse. Bli enige om hvordan dere skal innrette samarbeidet.

  • Det er en god ide å ha månedlige drøftelsesmøter.

  • Tillitsvalgte bør så fort som mulig gjennomføre Negotias kompetanseprogram for tillitsvalgte.

  • Sørg for å gi medlemmene i klubben jevnlig informasjon.

  • Sett dere inn i Negotias vedtekter og veiledning for klubbdrift.

  • Bruk tilgjengelig informasjon på negotia.no.

  • Gjør dere godt kjent med fordelene ved medlemskapet.

  • Delta på de arrangementene Negotia og den lokale avdelingen tilbyr, hvis dere har mulighet.

  • Kontakt Negotia når dere lurer på noe – forbundets rådgivere er der for deg og kollegaene!