Fagaktuelt

Hva inngår i pensjonsgrunnlaget?

Når Negotia holder kurs om pensjon dukker det gjerne opp spørsmål om hva som inngår i pensjonsgrunnlaget hos arbeidsgiver. Spørsmålet er relevant for mange av medlemmene våre og kanskje særlig for de som har provisjon eller bonus som en del av den avtalte årlige lønnen. Det kan også være spørsmål om kompensasjon for overtid inngår i pensjonsordningen i bedriften.

Nina Møglestue

Forhandlingssjef i Negotia

Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Denne artikkelen avgrenses til å handle om opptjeningsgrunnlaget av pensjon i innskuddspensjonsordninger, som de fleste av Negotias medlemmer er omfattet av.

Hovedregelen

Pensjonsgrunnlaget er den inntekten du får fra arbeidsgiver, som arbeidsgiver betaler pensjonsinnskudd av og som pensjonen beregnes ut fra. Hovedregelen i innskuddspensjonsloven er at all skattepliktig lønn du mottar i løpet av året inntil 12G inngår i pensjonsgrunnlaget, eventuelt med unntak av inntekt under 1G. (G = grunnbeløpet i folketrygden = 96.883 kroner – reguleres 1. mai hvert år). Jo større pensjonsgrunnlaget ditt er, desto mer penger blir avsatt til pensjon. Men, det er faktisk ikke gitt at alt du mottar av lønn fra arbeidsgiver inngår i pensjonsopptjeningen.

Unntak

Loven sier nemlig at det i innskuddsplanen kan fastsettes at det skal ses bort fra godtgjørelse for overtid eller varierende eller midlertidige tillegg. Det betyr at arbeidsgiver kan beslutte å gjøre unntak for dette. Vår erfaring er at det i mange innskuddspensjonsordninger er gjort unntak for innskudd for overtid og/eller variable og midlertidige tillegg. Dersom du er omfattet av en pensjonsordning der dette er unntatt, vil det fort dukke opp spørsmål om hvorvidt din overtid, bonus- eller provisjonsordning omfattes av unntaket.

«Loven sier nemlig at det i innskuddsplanen kan fastsettes at det skal ses bort fra godtgjørelse for overtid eller varierende eller midlertidige tillegg»

Provisjon og bonus

Mange av Negotias medlemmer har en lønnsordning med en grunnlønn og en provisjons- eller bonusbasert del. Dette fremkommer gjerne i arbeidskontrakten. Det er ikke uvanlig at dette er stillinger innen salg. Størrelsen på provisjons- eller bonustillegget kan variere gjennom året eller variere fra år til år. Dersom tillegget anses som en fast, betydelig eller vesentlig del av inntektsgrunnlaget, eller at tillegget er av regelmessig eller varig karakter, er dette forhold som kan gjøre at det er å anse som en del av pensjonsgrunnlaget. Pensjon skal dekke opp for det inntektsbortfallet man får ved å slutte å jobbe. Derfor er det viktig at også de med variabel lønn får representativ pensjon.

Dersom det er gjort unntaksbestemmelser vil sporadiske eller tilfeldige bonusutbetalinger med stor sannsynlighet ikke inngå pensjonsgrunnlaget. Likeledes vil det være tilsvarende dersom kompensasjon for overtid er unntatt. Er du usikker, sjekk tjenestepensjonsordningen din eller ta kontakt med oss etter å ha snakket med tillitsvalgt.

Tema for drøftinger

I noen tilfeller kan det være tariffavtaler, protokoller eller individuelle avtaler som vil ha betydning for hva som kan unntas. Derfor er det viktig å sjekke hva som finnes av historikk i den enkelte klubb og avtale. Vi anbefaler at tillitsvalgte går gjennom pensjonsordningen med bedriften eller ber om informasjon for å se om det er gjort unntak. Dersom dette er en viktig sak for medlemmene er det ikke noe i veien for å bruke drøftingsbestemmelsene i hovedavtalen for å se om det er rom og mulighet for å endre innholdet i bedriftens innskuddspensjonsordning.

Nina Møglestue