Artikkel

Pensjon som medlemsfordel?

YS-fellesskapet i privat sektor har i lengre tid utredet en modell for pensjonsforvaltning som medlemsfordel. Et tilbud kan være på plass fra 2021.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Frihet til å velge. Når lovendringen om egen pensjonskonto iverksettes vil den enkelte fritt kunne velge pensjonsleverandør selv. Spesialrådgiver Nina Møglestue og forbundsleder Monica A. Paulsen i Negotia, tror innkjøpsfellesskapet som utredes av forbundene i YS Privat kan bli et godt og konkurransedyktig alternativ for medlemmene.

Negotia er et av seks YS-forbund som har vært med i utredningene hele veien. En intensjonsavtale ble undertegnet i november 2019, og målet er å etablere et stort innkjøpsfellesskap for forvaltning av innskuddspensjon, som gir medlemmene et godt og konkurransedyktig alternativ til arbeidsgivers pensjonsleverandør.

Din egen pensjonskonto

Spesialrådgiver Nina Møglestue deltar i prosjektgruppen som representant for Negotia.

– Hva handler et innkjøpsfellesskap for pensjon om?

– Utgangspunktet er lovendringen om egen pensjonskonto som etter planen trer i kraft fra årsskiftet 2021. Da vil alle arbeidstakere med innskuddspensjon få sin egen pensjonskonto. Dersom arbeidstaker forholder seg passivt vil kontoen plasseres hos arbeidsgivers pensjonsleverandør, men alle vil også ha muligheten til å plassere den hos en selvvalgt pensjonsleverandør, sier Nina Møglestue.

Negotia-rådgiveren understreker at det dreier seg om en stor prosess med flytting av pensjonskapital, som i dag blant annet er bundet i pensjonskapitalbevis.

– Det antas at denne store kapitalflyttingen kan starte fra nyttår og gjennomføres i løpet av første kvartal neste år. Adgangen til aktivt valg av pensjonsleverandør for den enkelte vil sannsynligvis være i gang fra samme tidspunkt, alt avhengig av hvorvidt den fastsatte lovreguleringen iverksettes til angitt dato 1. januar 2021.

80 000 medlemmer gir tyngde

De seks YS-forbundene som utreder en ordning med innkjøpsfellesskap har til sammen 80 000 medlemmer i privat sektor. Dette gir et solid utgangspunkt i forhandlinger med mulige leverandører av en slik tjeneste, påpeker Møglestue.

– Pensjon er viktig, det handler om hvor god råd man har til å leve når yrkeskarrieren er over. Det store medlemsantallet forbundene representerer til sammen, gir tyngde i forhandlinger med aktuelle leverandører. Mange forhold har betydning for hvor god en avtale om innskuddspensjon kan bli – blant annet forvaltnings- og administrasjonskostnader på pensjonsbeholdningen, brukervennlighet, investeringsvalg, fondsprofiler og så videre.

Mangler noen detaljer

– Når kan en slik medlemsfordel for pensjonsforvaltning realiseres?

– Det er fortsatt noen detaljer i lovgivningen som må på plass. Disse er under behandling, etter at YS og andre har svart opp departementets høringsnotat som hadde frist i august, sier Møglestue.

Finansdepartementet har opprettet en gjennomføringsgruppe for egen pensjonskonto, som nå er i arbeid. I denne gruppen deltar YS, sammen med øvrige representanter fra partene i arbeidslivet, fra livselskaper/pensjonsleverandører, departement og forbrukerrådet.

– Her diskuteres regelverk, tekniske løsninger, infrastruktur og andre utfordringer rundt etablering av egen pensjonskonto. Mye må avklares før igangsetting. Det er selvfølgelig også en forutsetning at en framforhandlet løsning for innkjøpsfellesskap blir politisk godkjent av forbundene, før dette kan tilbys som en medlemsfordel.

Noe helt nytt

Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen har tro på at en «YS-modell» for forvaltning av pensjon kan bli en attraktiv medlemsfordel.

– Vi har ikke hatt pensjonsordninger som en del av medlemsfordelene før, og kjenner heller ikke til at andre deler av fagbevegelsen har hatt det. Vi er derfor i posisjon til å skape noe helt nytt, et konkurransedyktig alternativ til arbeidsgivers pensjonsleverandør, sier Negotia-lederen.

– Har Negotia noen signaler om interessen blant medlemmene?

– Det ble gjort en undersøkelse tidlig i prosessen som viser at interessen er god. Medlemmene er opptatt av pensjon. Det handler om å utvikle et tilbud som er så attraktivt at mange medlemmer benytter seg av det, og det har jeg stor tro på at vi kan få til.

Negotias forbundsstyre behandler pensjonssaken nå i oktober, og det samme gjelder YS.

– Jeg mener Negotia og de andre YS-forbundene i privat sektor må gripe denne muligheten. Slik det ligger an nå, kan en modell være klar tidlig neste år. Jeg håper dette blir en realitet og at vi i 2021 kan presentere et godt tilbud for medlemmene, sier Monica A. Paulsen.

All pensjon på ett sted

Lovendringen om egen pensjonskonto, som planlegges iverksatt fra 1. januar 2021, muliggjør at den enkelte velger pensjonsleverandør selv. Dessuten at man kan samle både den pensjonen som er opptjent tidligere og den som tjenes opp fortløpende, i en og samme ordning (egen pensjonskonto).

En innkjøpsfellesskap blant YS-forbund for forvaltning av pensjon vil være knyttet til innskuddsordning, som nå er det mest vanlige i arbeidslivet. Her betaler arbeidsgiver en avtalt prosent av den ansattes lønn til ordningen hos en aktuell pensjonsleverandør.