Organisasjon

Negotia + Delta?

Hvor sannsynlig er det at Negotia og Delta kan bli ett og samme forbund? Utredningen som er i gang, vil gi svar. Forbundslederne gir her sine betraktninger om saken der den står akkurat nå.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

I PROSESS. Negotia og Delta innledet samtaler om mulig tettere samarbeid i februar 2024. Fra i år er det igangsatt utredninger om mulig sammenslåing. Forbundslederne Eirik Bornø (til høyre) i Negotia og Trond Ellefsen i Delta understreker at det legges opp til en bred behandling i organisasjonene og at alle sider må ses på.

Historien så langt er i korte trekk denne: I februar 2024 kunngjorde forbundslederne Eirik Bornø i Negotia og Trond Ellefsen i Delta at det var påbegynt samtaler om et mulig tettere samarbeid. Tidlig på høsten i fjor vedtok styrene i de to forbundene å jobbe videre med en mulig sammenslåing. Denne beslutningen ble gjentatt av Negotias landsmøte og Deltas kongress i november.

Nå fra 2025 er det satt i gang konkrete utredninger med en styringsgruppe og tre arbeidsgrupper med ansvarsområdene organisasjon, tariff og økonomi. Arbeidsgruppene skal levere rapport til styringsgruppa innen 15. mai i år. Dernest vil forbundsstyrene håndtere den videre prosessen og forberede beslutningsgrunnlag for landsmøtene til høsten.

Vi har stilt lederne i de to organisasjonene noen spørsmål om den pågående utredningen.

«Når Delta sier at Negotias kompetanse på privat sektor er attraktiv for dem, må vi på samme måte stille spørsmålet om hvordan deres kompetanse er attraktiv for Negotia.»

Eirik Bornø, forbundsleder i Negotia

– Møte endringer aktivt

– Hva er den overordnete grunnen til at styrene har bestemt å utrede en sammenslåing av Negotia og Delta?

Bornø: – Utgangspunktet mitt er dem vi gjør jobben for, nemlig medlemmene. Som organisasjon må vi sørge for å gi dem det beste tilbudet som er mulig til enhver tid. Negotia har i flere år hatt på programmet å snakke med andre forbund om mulig tettere samarbeid og eventuell sammenslåing, med forankring i vedtak om dette fra landsmøtet. Verden rundt oss forandrer seg. Arbeidsgiverne blir tøffere. Det blir vanskeligere å få gjennomslag for tariffkrav og andre ting i forhandlinger. Jeg mener vi skal møte endringene aktivt, og ser det som interessant å utrede hva Negotia og Delta kan skape og få til sammen.

Ellefsen: – Da Negotia kom med forespørselen, var vi i Delta glade for at det var oss de spurte. Opp gjennom årene har Delta utviklet seg ganske mye, og flere andre forbund har blitt en del av vår organisasjon. De fleste som har kommet inn hos oss har vært mindre enheter, så dette er annerledes, men desto mer interessant. Jeg deler Eiriks tanker om at vi må forholde oss aktivt til at omverdenen forandrer seg. Negotias kompetanse på privat sektor er attraktiv for Delta.

Femte største fagforbund

– Dere har uttalt at et sammenslått forbund kan få mer innflytelse og sterkere posisjoner lokalt og nasjonalt, og et faglig fellesskap som kan bli et av de viktigste kompetansemiljøene for norsk arbeidsliv. Kan dere utdype dette mer konkret?

Ellefsen: – Fagforeningsarbeid handler om å oppnå resultater på i hvert fall tre nivåer; på virksomhetene, overfor arbeidsgiverorganisasjonene og overfor myndighetene. Et sammenslått Delta og Negotia vi bli det femte største fagforbundet i landet, og det er klart vi kan få mer tyngde sammen enn hver for oss. Det krever også at vi gjør ting riktig når vi eventuelt går i gang med å rigge en ny organisasjon. Dette er en del av det utredningsgruppene nå ser på.

Bornø: – Når det gjelder kompetanse, så tenker vi aller mest på det administrative apparatet, det som vil være navet i organisasjonen. Der ligger det et stort potensial, som jeg mener også vil være attraktivt sett fra ansattes ståsted; det å jobbe i en større organisasjon med mer innflytelse kan gi flere muligheter. Et kompetansemiljø som utvikler gode og kunnskapsrike tillitsvalgte, er også et mål å strekke seg etter. Så er det viktig å si at ingenting kommer av seg selv bare fordi vi blir større, men størrelsen vi gi oss mulighetene.

– Alle sider må ses på

Deltas tradisjon er i hovedsak å organisere ansatte i kommunal sektor, mens Negotia retter seg utelukkende mot private virksomheter. Hva tenker dere at dette kan gi av utfordringer?

Bornø: – Jeg tror ikke vi skal late som at dette ikke blir en utfordring. Selv om Delta også har en del medlemmer i privat sektor, så er hovedvekten og kompetansen knyttet til kommunalt ansatte. Dette må vi ha respekt for og belyse på en skikkelig måte i utredingene. Når Delta sier at Negotias kompetanse på privat sektor er attraktiv for dem, må vi på samme måte stille spørsmålet om hvordan deres kompetanse er attraktiv for Negotia. Her, som i andre deler av utredningen, mener jeg alle sider må ses på.

Ellefsen: – Det er nok litt feil oppfatning ute og går når det gjelder Deltas medlemssammensetting. Ja, kommunesektoren dominerer, men vi har noen tusen medlemmer som sorterer under det private også. Det gjelder blant annet private barnehager, private legekontorer, IT-bransjen og mange tidligere offentlige enheter som er blitt privatisert. På dette området er Delta og Negotia til dels konkurrenter i dag. Det er også sånn at Delta har en god blanding av arbeidere og administrativt ansatte – eller funksjonærer – blant medlemmene.

ENDA BEDRE? Eirik Bornø (t.v.) og Trond Ellefsen sier at målet med en mulig sammenslåing må være å skape en organisasjon som er bedre enn Negotia og Delta hver for seg – både innad overfor medlemmer og ansatte, og utad i form av økt synlighet og påvirkning.

– En pluss en kan bli tre

Hva ser dere som de viktigste, mulige gevinstene for medlemmene ved et eventuelt sammenslått forbund?

Ellefsen: – Her er vi ved kjernen, for det er jo medlemmene det handler om. Jeg mener vi må ha som utgangspunkt at en pluss en kan bli tre, at vi kan oppnå synergieffekter som er tydelige både innad overfor medlemmer og ansatte, og utad i form av økt synlighet og påvirkning. I tillegg vil en sammenslåing bety at vi dekker alle sektorer i arbeidslivet, sånn at medlemmene ikke trenger å bytte forbund når de bytter jobb. Vi kan følge medlemmene gjennom hele arbeidslivet.

Bornø: – En administrasjon med enda bredere kompetanse og bedre service, tillitsvalgte som har enda mer kunnskap og valgte ledere som er enda flinkere til å fremme forbundets saker. Det er sånn jeg tenker på mulighetene ved dette spørsmålet. Alt vil jo stå og falle på troen på og evnen til å bygge noe som er bedre enn det vi har i dag. For å nevne en helt konkret ting, så kan jeg si at Deltas organisering med ni bemannete distriktskontorer er noe som tas godt imot når jeg besøker Negotias medlemmer og tillitsvalgte ute i felten.

«En sammenslåing vil bety at vi dekker alle sektorer i arbeidslivet, sånn at medlemmene ikke trenger å bytte forbund når de bytter jobb.»

Trond Ellefsen, forbundsleder Delta

Flere mulige modeller

Delta er nesten tre ganger større enn Negotia regnet i yrkesaktive medlemmer, og når pensjonistene telles med nær fem ganger større. Er tanken at Negotia ved en mulig sammenslåing går inn i Delta, eller legges det opp til en reell fusjon og en ny organisasjon med kanskje et nytt navn?

Bornø: – Det er så langt i prosjektet ikke lagt inn føringer på hvordan den mulige nye organisasjonen skal se ut, eller om det skal utvikles et nytt navn. Dette kan jeg derfor ikke kommentere mer konkret på det nåværende tidspunktet i prosessen. Arbeidsgruppa som ser på området organisasjon skal vurdere flere modeller, så svaret på dette spørsmålet ligger lenger fram i løypa.

Ellefsen: – Vi har nok ikke mandat til å si noe bastant om dette nå. Jeg vil også understreke at det legges opp til bred behandling i organisasjonene. Blant annet blir utredningene tema på Deltas regionsmøter nå i mars, og det samme blir det vel for Negotia i april.

De respektive landsmøtene behandler saken på sine møter i november. Sett at det blir ja til sammenslåing på begge møtene, er dette da en endelig beslutning, eller skal det behandles også seinere?

Begge: – Her må vi svare på samme måte som på det forrige spørsmålet. Prosessen må vise hvordan anbefalinger og vedtak utformes i de forskjellige fasene.

Ingen blir sagt opp

Kan de ansatte i Negotia og Delta være trygge på at det ikke blir oppsigelser som følge av en eventuell sammenslåing? Det vil vel kunne bli dobbelt opp med enkelte administrative funksjoner?

Begge: – Vi er fagforeninger, og en mulig sammenslåing må foregå på en ordentlig måte. Derfor kan vi si veldig tydelig at ingen ansatte skal bli sagt opp på grunn av dette. Dobbelte funksjoner kan selvsagt oppstå, slik spørsmålet antyder. Dette må løses på best mulig måte når det blir aktuelt. Det er også et faktum at noen ansatte i begge forbundene nærmer seg pensjonsalder, noe som over tid vil føre til en naturlig avgang.

FAKTA

Negotia

  • Har drøyt 22 000 medlemmer, hvorav 18 000 yrkesaktive.

  • Medlemmene er i private virksomheter innen næringsliv, organisasjoner mv.

  • 39 ansatte. Ingen ansatte i lokalapparatet.

Delta

  • Har cirka 100 000 medlemmer, hvorav rundt 50 000 yrkesaktive.

  • Hovedvekten av medlemmene er i kommunal sektor, men også om lag 6500 i privat sektor.

  • 114 ansatte sentralt, hvorav 41 ansatte fordelt på 9 lokalkontorer rundt i landet.

Både Negotia og Delta er tilsluttet YS (Yrkesorganisasjonene Sentralforbund) og har hovedkontor på samme sted, Lakkegata 23 i Oslo.

INFO

Framdrift og videre prosess

  • Forbundene har vært i samtaler om mulig tettere samarbeid siden februar 2024. Med vedtak på Negotias landsmøte og Deltas congress november 2024, er dette nå tatt et steg videre i form av utredning om en mulig sammenslåing.

  • Det er nedsatt en styringsgruppe og tre arbeidsgrupper innen områdene organisasjon, tariff og økonomi. Arbeidsgruppene skal legge fram innstillinger til styringsgruppen innen 15. mai 2025.

  • Hvis styringsgruppen anbefaler sammenslåing, blir det styrene i de to organisasjonene som må vurdere om de støtter anbefalingene, og om de skal fremme saken for sine respektive øverste organ.

  • En sannsynlig tidslinje er at et vedtak i Negotia om sammenslåing vil kunne skje på et landsmøte i løpet av 2025, enten som et ordinært landsmøte eller på et ekstraordinært landsmøte. Tidslinjen vil bli koordinert med Delta.

  • Deretter vil det eventuelt settes i gang et konkret arbeid for å integrere de to organisasjonene, med tilpasning av vedtekter, organisasjoner og administrasjoner fram mot 2028.

Kilder: Saksdokumenter til Negotias landsmøte 2024 og negotia.no.