Notabene

Gir bidrag til barnehjem i Somalia

«Kjære dere! Tusen, tusen takk» er reaksjonen fra Amal Aden når vi forteller henne at vi har vedtatt å støtte barnehjemmet hun driver i Somalia. «Da kan vi kjøpe inn vann, ris, matolje og medisiner» stråler hun.

Tekst:
Helge J. Nilsen,
sekretær i Negotia avdeling Bergen

Amal Aden, opprinnelig fra Somalia, var en av foreleserne på det tradisjonelle oktoberkurset til Negotia Bergen høsten 2021. Hun holdt et veldig engasjerende innlegg der mottoet hennes var «det kommer til å gå bra». Amal fortalte fra sin egen oppvekst i dette landet som har vært herjet av krig i årevis, og som fortsatt er et grusomt konfliktområde.

Hun mistet foreldrene sine tidlig, og levde på gaten og lærte å ta vare på seg selv. «Jeg fikk min første jobb som 8-åring», forteller Amal. Jobben gikk ut på å gjennomsøke lommene til døde mennesker, og gi verdisaker hun fant til soldatene i bytte mot vann. Soldatene brukte barna til mye, blant annet ble de sendt ut i minefelt når soldatene hadde ryddet dem, for å sjekke om det var trygt. De som nektet, som Amal gjorde, ble mishandlet som straff. «Se på armene mine» sier Amal og bretter opp ermene på den gule jakken sin, og viser oss arr etter skadene hun er blitt påført. «Om du ikke gjorde som soldatene sa, kunne de brekke armen din».

Da Amal var 13 år gammel ble hun adoptert av en onkel og tante, og fikk komme til Norge. Overgangen fra livet i Somalia var enorm. Der bodde hun på gaten, men kjente «alle» og visste hvordan hun skulle overleve. I Norge kjente hun ingen, og ensomheten ble veldig tung for henne. Det var vanskelig å være en som sto utenfor på alle måter, og språket var også en stor barriere for en som ikke kunne verken lese eller skrive, og som strevde med å finne seg til rette.

Det gikk bra med Amal i Norge, hun har fått familie, jobb og egne barn. I dag driver hun et barnehjem i hjembyen i Somalia. Der bor det 58 barn i alderen 0-15 år. I tillegg kommer det en del gatebarn innom som får vann og ris. Det er ekstrem tørke i landet nå, og mange barn trenger hjelp. Kvinnene som jobber på barnehjemmet gjør det frivillig og gratis.

Fagforeningsarbeid handler om solidaritet. Vi ble grepet av historien til Amal, og imponert over jobben hun gjør for å hjelpe andre. Derfor bestemte vi oss for å vise litt solidaritet med noen som virkelig trenger det, og har vedtatt å gi 10 000 kroner til barnehjemmet i Somalia.

«Igjen: Tusen takk! Alt godt til dere» sier en rørt og takknemlig Amal.

Amal Aden

Info

Amal Aden er foredragsholder, forfatter og samfunnsdebattant.

Fikk i 2013 Amnesty-prisen for sitt uredde engasjement for å fremme rettighetene til utsatte grupper, og spesielt for sin synliggjøring av homofile.