Fem kjerneområder
Ansvarlig redaktør
Når en ny medlemsgruppe kommer på plass i Negotia, blir spørsmålet om å kreve tariffavtale som regel fort aktualisert. Det ble det også da Negotia-klubben hos NITO ble etablert for rundt et år siden. Av forskjellige grunner ble dette en langvarig prosess som satte medlemmer og tillitsvalgte på prøve. Men de sto løpet ut, og i oktober ble avtalen signert. For det solide arbeidet ble klubbleder Heidi Ellingsen tildelt prisen Årets tillitsvalgt.
Helt tilbake i 1988 etablerte YS sin likestillingspris, som er utdelt hvert år siden. Det er stor variasjon i hvem som har fått denne: Folkemusiker Annbjørg Lien, biskop Rosemarie Köhn, skihopper Anette Sagen og filmskaper Margreth Olin er blant mottakerne. I år gikk prisen til Militært kvinnelig nettverk (MKN), som er et fellesskap for kvinnelige ansatte i Forsvaret. Mye positivt har skjedd med tilretteleggingen for kvinner i Forsvaret de senere årene, men det er fortsatt mange likestillingsutfordringer å ta tak i. MKN har en viktig rolle i den sammenhengen.
Negotia er en demokratisk oppbygd organisasjon med landsmøtet på toppen som øverste beslutningsorgan. Her møter delegater fra lokalapparatet valgt gjennom avdelinger og regioner i løpet av året. Sammen med forbundsstyret utgjør de en forsamling på nær 90 stemmeberettigete, som altså fatter beslutninger om forbundets veivalg og framtid, på vegne av alle medlemmene. En viktig avgjørelse som ble tatt på landsmøtet i november er at det skal settes i gang utredninger om mulig sammenslåing med YS-forbundet Delta. Det blir interessant å følge dette arbeidet i månedene framover.
Lokalapparatet ble nevnt allerede i forrige avsnitt. Det har en viktig funksjon som identitetsskaper i områdene medlemmene befinner seg. At aktivitetsiveren er god vet vi gjennom den store, årlige søkningen til 3-prosentordningen som fordeler økonomiske midler til lokale tiltak. Og det er stas å kunne vise fram gode eksempler. Nordvestlandskonferansen i avdeling Sunnmøres regi er ett av dem, kurs for tillitsvalgte i avdeling Innlandet et annet.
Omstilling og nedbemanning er noe de fleste kommer borti i løpet av et langt arbeidsliv, og det er i utgangspunktet noe som ikke oppleves positivt. Men, det er nettopp når det oppstår krevende situasjoner på arbeidsplassen man virkelig kan se verdien av å være organisert; at det er kvalifisert hjelp å få når det trengs som mest. Dessuten kan det være greit å minne om at omstilling for noen også kan innebære nye muligheter, selv om man ikke ser dem umiddelbart.
Les mer om disse sakene i denne utgaven av Negotia magasin.