Organisasjon

Skal utrede sammenslåing

Negotias landsmøte 22. og 23. november vedtok å utrede mulig sammenslåing med YS-forbundet Delta.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

GRUNDIG PROSESS. – Nå er det viktig at vi gjør grundige utredninger av den mulige sammenslåingen mellom Negotia og Delta, hvor alle sider kommer opp, slik at vi på landsmøtet i 2025 kan legge fram et skikkelig gjennomarbeidet beslutningsgrunnlag, sier Negotia-leder Eirik Bornø.

Vedtaket innebærer at det fra 2025 nedsettes en overordnet styringsgruppe og tre arbeidsgrupper innen områdene organisasjon, tariff og økonomi. Arbeidsgruppene skal ha lik deltakelse fra begge forbund, og legge fram innstillinger til styringsgruppen innen 15. mai 2025.

Møte utfordringene i arbeidslivet

I henhold til det vedtatte mandatet er målsettingen for utredningene som følger:

«Målsettingen for arbeidet er å utrede en mulig sammenslåing mellom de to forbundene for å gi et bedre samlet tilbud til medlemmer og tillitsvalgte i Negotia og Delta. Det skal styrke forbundenes innflytelse i YS og samfunnet for øvrig, samt bidra til økt organisasjonsgrad og kunne møte utfordringene i et arbeidsliv i stadig endring.»

– Jeg takker for dette vedtaket. Nå er det viktig at vi gjør grundige utredninger hvor alle sider kommer opp, slik at vi på landsmøtet i 2025 kan legge fram et skikkelig gjennomarbeidet beslutningsgrunnlag, sier Negotia-leder Eirik Bornø.

Delta fattet tilsvarende vedtak på sin kongress siste uken i november.

– Må ta de nødvendige kampene

Dette landsmøtet var Eirik Bornøs første som forbundsleder. I sin hovedtale løftet han fram kjernen i det som kjennetegner en organisasjon som Negotia; å være et faglig fellesskap av arbeidstakere som star i solidaritet med hverandre og kjemper for bedre lønn, bedre arbeidsvilkår, og et trygt arbeidsliv.

– Vi lever i urolige tider hvor mange kjenner på utrygghet. Fagforeningene blir undergravd i mange land. Også her i lille Norge merker vi at vi møter en mer krevende arbeidsgiverside.

Negotia-lederen framholdt at Negotia må tørre å ta de nødvendige kampene i tiden framover.

– Vi må sette oss i respekt for å oppnå gjennomslag. Vi må vise at vi mener alvor, og tørre å ta kampen når vi blir utfordret. Vi må være forberedt på å ta saker hele veien om nødvendig. Og vi må være villig til å streike for å oppnå kravene våre.

– Vi må rett og slett rigge oss for en fight. Og det kan ikke vi i Negotia sentralt gjøre uten å ha med oss organisasjonen. Derfor har vi fokus på å involvere organisasjonen enda mer i tariffarbeidet. Det er også derfor vi er opptatt av å vokse, og få en sterkere stemme.

Kompetanse og inkluderende arbeidsliv

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud la også turen innom Negotias landsmøte. I sitt innlegg framhevet han den teknologiske utviklingen vi er inne i, og det tilsvarende behovet for utvikling av kompetanse.

– Teknologien vil overta mange av dagens oppgaver, og frigjøre hender. Det betyr at vi må komme i gang med utviklingen av ny kompetanse, og jeg vil i den sammenhengen vise til Kompetanseutvalget. NHO må følges opp og regjeringen må følges opp, sa Skjæggerud.

Han poengterte også at høstens store sak for arbeidslivspartene er å lande en ny avtale om inkluderende arbeidsliv – IA:

– 605 000 personer mellom 20 og 66 år står utenfor arbeidslivet. Vi har et utenforskap som må gjøres noe med. YS mener ikke at dagens sykelønnsordning er for raus, og vi aksepterer ingen endringer som slår beina under de svakeste. Men vi er åpne for dialog, og vi må bli enige om gode løsninger, sa YS-lederen.

LEDERE. Negotia-leder Eirik Bornø (t.h.) og leder i Delta Trond Ellefsen. Her fra Negotias landsmøte.

FAKTA

  • Negotia har drøyt 22 000 medlemmer, hvorav 17 900 yrkesaktive. Medlemmene er ansatte i private virksomheter innen næringsliv, organisasjoner mv.

  • Delta har cirka 98 000 medlemmer, hvorav 49 600 yrkesaktive. Hovedvekten av medlemmene er i kommunal sektor, men også ca. 6.500 i privat sektor.

  • Både Negotia og Delta er tilsluttet YS. Forbundene har vært i samtaler om mulig tettere samarbeid siden februar 2024. Med vedtakene på Negotias landsmøte og Deltas kongress, tas dette nå et steg videre i form av utredning om en mulig sammenslåing.

  • Det skal nedsettes en overordnet styringsgruppe og tre arbeidsgrupper innen områdene organisasjon, tariff og økonomi. Arbeidsgruppene skal ha lik deltakelse fra begge forbund, og legge fram innstillinger til styringsgruppen innen 15. mai 2025.

  • Hvis styringsgruppen anbefaler sammenslåing, blir det styrene i de to organisasjonene som må vurdere om de støtter anbefalingene, og om de skal fremme saken for sine respektive øverste organ.

  • En sannsynlig tidslinje er at et vedtak i Negotia om sammenslåing vil kunne skje på et landsmøte i løpet av 2025, enten som et ordinært landsmøte eller på et ekstraordinært landsmøte. Tidslinjen vil bli koordinert med Delta.

  • Deretter vil det eventuelt settes i gang et konkret arbeid for å integrere de to organisasjonene.

Kilder: Saksdokumenter på Negotias landsmøte: Fullmakt til å utrede sammenslåing med Delta, Mandat Delta og Negotia og Faktanotat Negotia og Delta.