– Opp med lønna og organisasjonsgraden
Det norske arbeidslivet har et høyere nivå på de laveste lønningene og mindre lønnsforskjeller enn de fleste andre land, ifølge rapporten fra Lavtlønnsutvalget. Innsatsen for å øke de laveste lønningene må likevel forsterkes, mener YS. Ett viktig tiltak er å få folk til å organisere seg.
Tekst: ys.no
Fra 1997 til 2015 økte lønnsforskjellene, men fra 2015 har tallene vært stabile. Også omfanget av lave lønninger økte fra 1997 til 2015, og er omtrent det samme nå som i 2015. Selv om både omfanget av lavlønn og lønnsforskjellene har flatet ut det siste tiåret, mener YS det er grunn til å sette inn robuste tiltak mot lave lønninger. Altfor mange har fortsatt for lav lønn, ifølge rapporten.
– Store lønnsforskjeller er uheldig. YS vil derfor fortsette arbeidet med å få opp lønna til de lavlønnete, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Må få flere organisert
Utvalget mener norsk økonomi og systemet for lønnsdannelse fungerer godt for å begrense omfanget av lavlønn.
– Det er bra at systemet for lønnsdannelsen fungerer som det skal. Samtidig kan vi ikke underslå at altfor få arbeidstakere er organisert. Utvalget legger vekt på nettopp organisering som et viktig tiltak mot lavlønn. Dugnaden mellom staten, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene må forsterkes hvis vi skal klare å øke organisasjonsgraden, sier Skjæggerud.
– For å få flere til å melde seg inn i en fagforening må vi fortsette å gi skattefradrag for fagforeningskontingenten. Videre må vi gi innvandrere og utenlandske arbeidstakere grundigere innføring i hvordan arbeidstakerorganisasjoner ivaretar deres interesser. Og så må vi få bredere tariffdekning i arbeidslivet, sier YS-lederen.
Marsjordre til fagbevegelsen
– YS tolker også rapporten fra Lavlønnsutvalget som en marsjordre til oss. Fagbevegelsen må bli mye flinkere til å organisere arbeidstakerne. YS satser nå stort på å få unge til å bli medlemmer. Allerede når du får din første sommerjobb er det viktig å bli medlem i en fagforening. Det er den beste garantien mot lave lønninger, sier Skjæggerud.
YS mener det er viktig å ha en diskusjon om vi har fått et voksende lavlønnssjikt, hvor belønningen for å jobbe framfor å motta trygd har blitt for liten. Løsningen er ikke, som mange hevder, å kutte ytelser og andre støtteordninger. Løsningen er bred innsats mot framveksten av et slik lavlønnssjikt.
– Bare slik kan vi bevare arbeidslinja for framtiden. Arbeidslinja skal ikke bety uverdig lave ytelser, eller møte syke og arbeidsledige med mistillit. Det må alltid lønne seg å jobbe, men jobben må gi en skikkelig lønn, argumenter Hans-Erik Skjæggerud.
FAKTA
Lavlønnsutvalget
Regjeringsoppnevnt utvalg som leverte sin rapport i juni. Har kartlagt utviklingen og omfanget av lønnsforskjeller, lavlønn og vedvarende lavlønn i Norge og sammenlignet med utviklingen internasjonalt. Deltakelse fra blant annet Statistisk Sentralbyrå og alle hovedorganisasjoner på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.