Nyutdannet som topptillitsvalgte
For andre gang har Negotia sammen med tre andre YS-forbund gjennomført et omfattende utdanningsløp for topptillitsvalgte. I slutten av august var det markering av fullført studium for årets kull.
Lederutvikling for tillitsvalgte har stått på kompetanseplanen til Negotia i forskjellige varianter i mange år. Men med «Utdanningsprogram for topptillitsvalgte» ble det hele tatt et steg videre. Høyskolen Kristiania har stått for opplegg og gjennomføring, og studiet gir deltakerne 15 formelle studiepoeng.
Viktig lederrolle
– Vi ser det som viktig å tilby opplæring på flere nivåer. På det grunnleggende planet har vi kompetanseprogrammet, der stort sett helt ferske tillitsvalgte tilegner seg primærkunnskap som trengs for å håndtere rollen på en god måte. Per i dag har vi i tillegg tre forskjellige fordypningskurs som går grundigere inn i temaene forhandlingsteknikk, retorikk og ledelse, sier Unni Sundland, utviklingskonsulent i Negotia.
Hun framhever at de tillitsvalgte har en viktig lederrolle overfor sine medlemmer, og at det dermed er behov for å tilrettelegge utdanning for dem som er særlig interessert i å utvikle den utfordringen tillitsvervet innebærer på dette området.
– Det er ikke noen tvil om at de som har gjennomført lederutvikling i Negotia opp gjennom årene har vokst på det. De har verdifull egennytte av kunnskapen de tilegner seg, i tillegg til at det gjør organisasjonen bedre og sterkere.
Pensum på topptillitsvalgtprogrammet er bygd rundt blant annet temaene ledelse, kommunikasjon og påvirkning. Varigheten har vært to semestre, med både fysiske og digitale samlinger og en avsluttende oppgave i et selvvalgt tema. Fullført studium med godkjent oppgave gir som nevnt 15 formelle studiepoeng.
Faglig påfyll og nytt nettverk
Egil Kirkebø er den ene fra Negotia som deltok i programmet 23/24. Han er mangeårig tillitsvalgt – og nå klubbleder – i fergeselskapet Fjord1 på Vestlandet. Han fattet interesse for topptillitsvalgtprogrammet da han så nærmere på studieinnholdet og føler seg heldig som fikk muligheten til å delta.
– Det trengs et tilbud som dette for tillitsvalgte som har gjennomført de grunnleggende kursene og som har opparbeidet en del praktisk erfaring i vervet. I tillegg til det faglige kunnskapspåfyllet programmet har gitt, synes jeg det har vært en bonus å bli kjent med tillitsvalgte fra andre organisasjoner og sektorer. Problemstillingene vi håndterer som representanter for medlemmene kan være ganske like, men med litt forskjellige vinklinger. Og det er verdifullt å få innsikt i.
Som medlem av klubbstyret i Fjord 1 i 14 år har Kirkebø vært med på mye av hva en tillitsvalgt kan møte av utfordringer i partssamarbeidet på bedriften. En viktig funksjon mener han er å være vaktbikkje for at hovedavtalens bestemmelser om samarbeid og medbestemmelse blir fulgt. Når han skulle bestemme tema for oppgaven på tillitsvalgtprogrammet falt dermed valget på involvering og drøftinger.
«Teorien min før jeg begynte på oppgaven var at god informasjon og tidlig involvering gjør prosessene i partssamarbeidet bedre, og det er også hovedkonklusjonen i rapporten.»
Egil Kirkebø
– Involvering bedrer prosessene
– Som tillitsvalgt må man aldri gi seg med å terpe på dette. Grunnmuren må være på plass, så kan man bruke energien på å diskutere sakene. Teorien min før jeg begynte på oppgaven var at god informasjon og tidlig involvering gjør prosessene i partssamarbeidet bedre, og det er også hovedkonklusjonen i rapporten.
Kirkebø gjorde en undersøkelse blant medlemmene i klubben og tillitsvalgte i den lokale Negotia-avdelingen i Florø-området. Undersøkelsen ble sendt ut til 78 personer og de 50 svarene peker tydelig i én retning:
– De viser temmelig gjennomgående at arbeidsgivere ikke involverer de tillitsvalgte tidlig nok når det ønskes endringer. Et særlig aktuelt tema nå for tiden er innføring av ny teknologi og kunstig intelligens. Det skjer i en eller annen form på de fleste arbeidsplasser. At de tillitsvalgte tas med i diskusjonene fra et tidlig stadium er avgjørende for om implementeringen blir en suksess eller ikke, sier Egil Kirkebø, og legger til:
– Gjennomføringen av topptillitsvalgtprogrammet har vært veldig positivt og nyttig for meg. Man blir ikke ferdig utdannet til å håndtere vervet som tillitsvalgt. Det er stadig noe nytt og lære, og det å møte folk fra andre organisasjoner og utvide nettverket, er inspirerende.
Noen å snakke med
Ved Nasjonalmuseet i Oslo er det en stor Negotia-klubb som ledes av Hanne Elsrud, den andre deltakeren på topptillitsvalgtprogrammet fra Negotia. Med mange fagområder og mange folk pågår det prosesser hele tiden, og som tillitsvalgt blir det mye å bryne seg på.
– Jeg har gått alle tillitsvalgtkursene til Negotia og savnet flere møteplasser. En viktig ting med kurs er at man blir kjent med nye folk og kan lære av hverandres erfaringer. Topptillitvalgtprogrammet har gitt meg veldig mye på det området.
– Som tillitsvalgt står du ofte i en krevende situasjon, med saker som kan bety enormt mye for mennesker. Jeg har ofte savnet fora der man kan debriefe og få ulike perspektiver, og snakke med andre om deres erfaringer. Jeg mener ikke å snakke om innholdet i sakene, men hvordan vi som er tillitsvalgte skal håndtere det vi står i, og vår egen situasjon oppi det hele. Jeg synes topptillitsvalgtprogrammet fylte et hull i så måte, sier Hanne Elsrud.
I den faglige jobben ved Nasjonalmuseet har Elsrud ansvar for blant annet innovasjon og bærekraft. I fjor rigget hun i stand et pilotprosjekt for digital innovasjon, med deltakelse fra mange deler av virksomheten. Dette ble også tema for oppgaven hun skulle levere som en del av pensumet på programmet.
«Et av målene våre er å etablere klimabudsjett på fast basis, noe jeg mener alle typer virksomheter og arbeidsplasser bør gjøre.»
Hanne Elsrud
Innovasjon og bærekraft
– På museet er det veldig mye langsiktig planlegging. Vi jobber i dag med utstillinger som skal på lufta først om fire-fem år. Da er det viktig å være bevisst på at det kan finnes nye og smartere måter å gjøre tingene på. Med stadig nye krav til for eksempel bærekraft, kan ikke alt bare foregå sånn det bestandig har gjort. Selv et museum setter klimaavtrykk, så vi må også tenke på CO2-utslipp og hvordan vi tilpasser oss nye krav til hvordan vi kan jobbe best mulig. Kanskje skal vi ha utstillingsgjenstander flydd inn fra Sør-Afrika eller et annet sted langt unna. Et av målene våre er å etablere klimabudsjett på fast basis, noe jeg mener alle typer virksomheter og arbeidsplasser bør gjøre. Derfor temavalget – altså å se på hvordan man kan rigge organisasjoner til å tilpasse seg endringer.
Elsrud har tre hovedråd å gi til tillitsvalgtkollegaer:
– Det første er å etablere og opprettholde gode relasjoner til dem du skal forhandle med i virksomheten du er ansatt. Da er det litt lettere å håndtere de vanskelige sakene. For det andre må du ha et sterkt klubbstyre å støtte deg til, som også sørger for kontinuitet i tillitsvalgtarbeidet. Og det tredje er å aldri glemme at det er mennesker vi jobber med, og i vanskelige situasjoner de står i er tillitsvalgte en viktig støtte for den enkelte.
INFO
Negotias kurstilbud
Oversikt over kurstilbudet til Negotia finner du på nettsiden www.negotia.no – menyvalg Kurs og kompetanse. Hvert år deltar rundt 270 tillitsvalgte på kurs. Er du ny som tillitsvalgt bør du sjekke ut «Kompetanseprogrammet». Der får du primærkunnskapen som trengs for å håndtere rollen på en god måte. Er du mer erfaren fins det tilbud om forskjellige fordypningskurs.
Utdanningsstipend
Medlemmer i Negotia med minimum ett års medlemskap, kan søke om utdanningsstipend. Stipendet er på inntil 20.000 kroner per år, og er opprettet for å stimulere medlemmer og tillitsvalgte til å ta etter- og videreutdanning.
Mer info på www.negotia.no