Pensjon

Endrer risikonedtrappingen i YS Pensjon

I forvaltning av innskuddspensjon er det vanlig at aksjeandelen i sparingen reduseres når pensjonsalderen nærmer seg. Normalt har dette skjedd fra 55 år. I medlemsfordelen YS Pensjon endres nå starttidspunktet for risikonedtrappingen til 60 år på nye avtaler og avtaler som ennå ikke har startet nedtrappingen.

Tekst:
Terje Bergersen
Foto:
Nordea Liv

LANGSIKTIG. Pensjon er langsiktig sparing, der målet er å få høyest mulig avkastning i spareperioden, sier administrerende direktør Hans-Erik Lind i Nordea Liv.

Hensikten med nedtrappingen er å hinder at pensjonsbeholdningen utsettes for store svingninger i aksjemarkedet i årene rett før og mens du får utbetalt pensjon.

Færre tar ut pensjon før 67 år

– I 2011 ble det mulig å ta ut pensjon fra 62 år. En stor del av kundene våre begynte da å ta ut pensjon så tidlig som mulig, gjerne i kombinasjon med fortsatt arbeid. Når tilbudet YS Pensjon ble etablert valgte derfor vi i Nordea Liv å starte nedtrapping av aksjeandelen syv år første mulige pensjonsuttak, altså ved 55 år.

– Nå har trenden snudd, og færre tar ut pensjon før de er 67 år. Derfor endrer vi starttidspunktet for den automatiske nedtrappingen til 60 år, sier administrerende direktør Hans-Erik Lind i Nordea Liv.

Han minner om at dersom man starter nedtrappingen av aksjeandelen for tidlig, kan man gå glipp av en betydelig avkastning på pensjonssparingen. Ved å endre tidspunktet for nedtrapping av aksjeandelen til 60 år, kan den forventede utbetalte pensjonen øke.

– Pensjon er langsiktig sparing, der målet er å få høyest mulig avkastning i spareperioden. Alle vil jo ha mest mulig å leve av når pensjonsalderen kommer.

«Dersom man starter nedtrappingen av aksjeandelen for tidlig, kan man gå glipp av en betydelig avkastning på pensjonssparingen»

– Tilpass nedtrappingen

Alle som velger å flytte pensjonen sin til YS Pensjon, blir i utgangspunktet plassert i en av Nordea Livs investeringsprofiler for pensjonssparing. Men den enkelte kan også gjøre egne grep og bestemme aksjeandel og risiko selv. Uansett hva man velger er det et poeng at nedtrappingen ikke starter for tidlig.

– Hvis du ikke har planer om å pensjonere deg tidlig, trenger du ikke å foreta deg noe. Skal du gå av vesentlig tidligere enn 67 år, bør du vurdere å fremskynde nedtrappingen til rundt syv år før antatt pensjonsalder. Imidlertid vil dette være en individuell vurdering basert på den enkeltes ønsker og økonomiske situasjon, sier administrerende direktør i Nordea Liv.

På samme måte kan du også utsette tidspunktet for nedtrappingen. Uansett når nedtrappingen starter vil den skje gradvis over 15 år.

De berørte får beskjed

Endringen av risikonedtrappingen fra 55 til 60 år gjelder i første omgang alle nye avtaler i YS Pensjon og eksisterende avtaler der risikonedtrappingen ikke er startet ennå. De som allerede har startet nedtrappingen eller endret nedtrappingsstart selv, blir altså ikke berørt.

– Vi vil sende informasjon til alle kunder som endringen blir effektuert for. I praksis gjelder dette alle som ikke har justert på nedtrappingsstart tidligere og er under 55 år, sier Hans-Erik Lind.

INFO

YS Pensjon

Medlemsfordel etablert av YS-forbundene Negotia, Delta, Yrkestrafikkforbundet, Parat, Finansforbundet og Safe. Tilbyr pensjonssparing med en av de laveste forvaltningskostnadene i landet. Alt på ett sted, i én konto. Avtalen er inngått med Nordea Liv som pensjonsleverandør.

Mer info: www.yspensjon.no.