Negotias rådgivere og advokater svarer
Send ditt spørsmål til arbeidsliv@negotia.no
Bidragsytere til denne utgaven av «Spør oss»:
![]() Nina Møglestue, spesialrådgiver |
![]() Anne-Lene Gabrielsen, rådgiver |
![]() Nils Blomhoff, advokat |
Ekstra avtalte fridager
Spørsmål: I tillegg til fem uker ferie har jeg tre ekstra lønnete fridager i året nedfelt i arbeidskontrakten min. Fridagene er fremforhandlet som en årlig kompensasjon da stillingen min ble endret på arbeidsplassen min.
Feriepengene utbetales i juni måned. På lønnsslippen min får jeg ferietrekk for 28 dager. Det betyr at de tre dagene trekkes i tillegg til de 25 feriedagene. Summen for trekk blir dermed for høy og utbetalingen min blir for lav. Jeg mener det er feil. Hva er rett og hvordan skal jeg gå frem?
Svar: Det er forskjell på fri og ferie. Avtalte fridager skal ikke inngå i ferietrekket.
Det er ikke uvanlig at feriepengene utbetales samlet i en fast måned (for eksempel juni) selv om ferieavviklingen skjer på andre eller flere tidspunkter i løpet av året. For deg med månedslønn vil det på lønnslippen for måneden feriepengene utbetales, normalt fremkomme et ferietrekk. Ferietrekket vil være for det antall dager du har ferie. Dette fordi du ikke får både feriepenger og lønn samtidig.
Du bør skriftlig informere arbeidsgiver om at det er gjort feil trekk og at du er trukket for de avtalte fridagene. Videre bør du kreve dette tilbakebetalt snarest mulig, eksempelvis til neste lønnskjøring. Dette er et typisk pengekrav hvor vanlige foreldelsesregler på tre år gjelder. For ordens skyld nevnes at for å avbryte foreldelse må rettslig skritt tas, det er ikke nok å fremme et skriftlig krav til arbeidsgiver. Det er derfor viktig at du tar kontakt med Negotia dersom arbeidsgiver ikke responderer mv.
Nina
Kravene for å få AFP
Spørsmål: Jeg var så uheldig å miste jobben min rett etter fylte 60 år etter mange års ansettelse. Vi hadde tariffavtale og jeg begynte å se frem til å kunne ta ut AFP så snart jeg fylte 62 år. Men den gang ei. Bedriften gikk konkurs og jeg sto uten jobb inntil jeg var så heldig å få en jobb i en tariffbundet privat bedrift nå nesten to år senere. Oppholdet i jobb etter jeg fylte 60 år og frem til ny jobb gjør at jeg er usikker på muligheten min for AFP. Har jeg mistet muligheten for rett til AFP?
Svar: Muligheten din for AFP er ikke nødvendigvis tapt. Noen av Fellesordningens vilkår må være oppfylt ved fylte 62 år, og andre vilkår må være oppfylt på uttakspunktet.
Et typisk eksempel på vilkår som må være oppfylt ved 62 år er ansiennitetsvilkåret. Det betyr at du må være ansatt i en tariffbundet bedrift 7 av de siste 9 år før fylte 62 år. Dersom du har vært ansatt i bedrift med tariffavtale i en stilling på minimum 20 prosent med inntekt på 1G eller mer i minst 7 år og at dette har vært hovedinntekten din, vil ansiennitetsvilkåret kunne være oppfylt.
Det at du har hatt nevnte jobbopphold gir deg en utfordring dersom du ønsker uttak av AFP ved fylte 62 år. Vilkåret om at du må være ansatt og reell arbeidstaker de tre siste år før uttak av AFP, gjør at du mest sannsynlig ikke tilstås AFP ved 62 år. Men, derimot kan du ha mulighet for AFP på et senere tidspunkt. Slik du beskriver din situasjon, vil du etter tre år sammenhengende arbeid i ny tariffbundet bedrift, kunne få rett til AFP dersom du også oppfyller de øvrige vilkårene i vedtektene på søkertidspunktet. I praksis kan det bety at muligheten din for AFP er reparerbar, men at du må vente til du blir 65 år.
I denne saken må det legges til at andre vilkår som for eksempel kortere opphold i jobb, sykmelding, inntekt og stillingsprosent også kan ha innflytelse på retten til AFP.
Nina
«Muligheten din for AFP er ikke nødvendigvis tapt. Noen av Fellesordningens vilkår må være oppfylt ved fylte 62 år, og andre vilkår må være oppfylt på uttakspunktet.»
Omsorgspermisjon ved fødsel
Spørsmål: Jeg skal føde nærmere jul og vil være eneste forelder for barnet. Kan en venninne hjelpe meg når barnet er født eller er det kun far til barnet som har rettigheter?
Svar: Det er flere enn far som har rettigheter, så ja det kan hun. Omsorgspermisjon etter arbeidsmiljøloven § 12-3 gir far eller medforelder rett til to uker fri i forbindelse med mors fødsel. Hvis foreldrene ikke bor sammen, kan en som bistår moren utføre retten til omsorgspermisjon i stedet.
Det er verdt å merke seg at rett til omsorgspermisjon etter loven er ulønnet. Dersom venninnen din er dekket av en tariffavtale på arbeidsplassen, eller det fremgår av arbeidsavtalen hennes, så vil hun kunne ha krav på lønnet omsorgspermisjon.
Hun må varsle sin arbeidsgiver snarest mulig og senest en uke i forveien ved fravær utover to uker (arbeidsmiljøloven § 12-7). Adoptivforeldre og fosterforeldre har også rett til omsorgspermisjon i forbindelse med overtakelse av adoptivbarn under 15 år.
Anne-Lene
Spørsmål om privatrettslige forhold
Spørsmål: Jeg har kjøpt en bruktbil som har flere feil og mangler. Selger opplyste ikke om disse, og jeg trenger råd fra dere om hvordan jeg skal gå frem videre.
Svar: Negotias egne advokater yter bistand i saker som angår medlemmenes arbeidsforhold, men gjennom et samarbeid med Legal 24 advokatfirma har vi medlemstilbudet «Advokathjelp i privatlivet» som du kan benytte deg av.
Tilbudet gir deg en førstehåndsvurdering av privatrettslige forhold, som Negotia betaler. Eventuell videre bistand dekker du selv til en redusert timesats. Dersom du ønsker å benytte deg av denne fordelen, kan du lese mer om den på våre nettsider.
Nils