Lokalt

Positiv energi på høstkonferansen i Bergen

Årets medlemssamling i Negotia avdeling Bergen ble arrangert 5. og 6. november, med nesten 100 deltagere fra hele Vestlandet.

Tekst og foto:
Helge J. Nilsen

SE LYSPUNKTENE. - Man må sette pris på de små fremskrittene, og ikke ta noe for gitt. Det gir mestringsfølelse å få noe til på egne premisser. Dagfinn Enerly og kona Mona gjorde inntrykk i Bergen

Lørdagen var satt av til foredrag. Denne gangen hadde vi besøk av Dagfinn Enerly, Lene Drange, Marco Elsafadi, Linn Kristin Riegelhuth Koren. Og MOT-ambassadør Christian Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen åpnet lørdag med et musikalsk foredrag, der han fortalte fra sin egen vanskelige ungdomstid, med mobbing og ekskludering. Dette har preget ham senere i livet, men «alt kan snus til noe positivt», sier han. Han listet opp seks nøkler til suksess: Det du gjør ofte blir du god til, vær motivert, jobb mot et mål, ha troen, ha en rollemodell, finn ut hva du vil bli. Han minnet oss på at det er viktig å se dem som faller utenfor, og ta kontakt.

Dagfinn Enerly fikk frem tårene hos noen og enhver i salen, når han fortalte om veien tilbake til livet etter ulykken på fotballbanen, som nesten kostet ham livet. Fra rullestolen fortalte han hvordan han, med støtte fra sin kone Mona og døtrene, sakte bygget seg opp igjen og fikk litt førlighet tilbake. Det ble viktig å se lyspunkter, uansett hvor dårlig han var. Man må sette pris på de små fremskrittene, og ikke ta noe for gitt. «Det gir mestringsfølelse å få noe til på egne premisser», sa han og avsluttet med: «Det vakreste du kan gi et annet menneske, er et smil».

Lene Drange fra «Luksusfellen» ga oss noen nyttige tips om personlig økonomi og sparing, før Marco Elsafadi fikk slippe til, med sitt innlegg om «livsmestring». Han oppfordret til å ta ansvar for eget liv, så tidlig som mulig. «Vil du lære livsmestring, må du prøve deg på et nivå som er overkommelig. Riktig mengde motstand vokser du på, for liten motstand gir ingen utvikling». Du må av og til ut av komfortsonen for å utvikle deg. Han påpekte også at det er lov å være fornøyd med egen innsats, selv om en er misfornøyd med resultatet. Det er også viktig å være en lagspiller, og bidra til å gjøre andre gode. Han snakket også om positive tanker: «Det du tenker, utløser følelser. Følelsene dine er alltid sanne, men de kan være bygget på feil grunnlag». Den tanken som vekker mest overskudd og energi, er takknemlighet.

Linn Kristin Riegelhuth fortalte om sine erfaringer fra håndballkarrieren, og påpekte at det er viktig å støtte hverandre i motgang: «Vi vinner som et lag, og taper som et lag». Nøkkelordet er VI. Alle kan utgjøre en forskjell, det er viktig å fremsnakke hverandre. Der du jobber er DU en viktig brikke, bry deg om dine kollegaer, vær åpen for at folk kan være kreative på en helt annen måte enn deg.

På tampen fikk vi en oppgave av Marco: «Skriv en setning eller to, om hva du har å være takknemlig for. Les dette hver morgen, i minst 30 dager. Dette gir deg overskudd og positiv energi».

Negotia Ung hadde også et innslag på lørdagen, om UNI Youth summer school, hvor forbundet i år hadde to deltakere. Den innholdsrike dagen ble avsluttet med et «EDB-kurs» av humoristen Dangfart Tønnesen, før vi samlet oss til en bedre middag, og etter hvert levende musikk.

Søndagen var avsatt til gjennomgang av sakende på det kommende landsmøtet.

Styret i avdelingen er veldig godt fornøyd med deltakelsen på samlingen, og vi gleder oss allerede til neste år!

Helge J. Nilsen er sekretær Negotia avdeling Bergen.