Profilen

Mr. President

Negotia har fått en tillitsvalgt med internasjonalt toppverv. Han heter Trond Vegard Sæle og er ellers kjent som forbundets ungleder.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Bekjempe ulikhet. Uforutsigbarhet og midlertidighet er en trussel som fagbevegelsen nasjonalt og internasjonalt må motvirke. Det viktigste virkemiddelet mot ulikheter er fagforeninger, sier Trond Vegard Sæle.

– Jeg er utrolig stolt og glad for denne muligheten. Jeg gleder meg til å sette i gang med arbeidet for å få flere unge engasjert i fagforeningsarbeid over hele Europa. En viktig nøkkel for å få til det er å samarbeide godt på tvers av landegrensene, sier den nyvalgte presidenten.

Sæle har engasjert seg i internasjonalt ungdomsarbeid en årrekke, de to siste som visepresident for UNI Europa Youth. 30. oktober tok han steget helt til topps da han ble valgt til president på ungdomskonferansen i Zadar, Kroatia.

20 millioner medlemmer

UNI Global Union Europa organiserer om lag 7 millioner arbeidstakere via medlemsforbund (deriblant Negotia) i de fleste europeiske land. På verdensbasis har UNI rundt 20 millioner medlemmer. Youth er ungdomsorganisasjonen til den store fagforenings-sammenslutningen.

Hva vil det nye vervet bety for deg i praksis?

– Styret i UNI Europe Youth har fire faste møter i året, og så blir det ett fast møte med ung-presidentene i de fire verdensregionene. I tillegg får jeg plass i UNI Europas «Executive Board», som er det øverste styringsorganet mellom kongressene. Siden jeg har vært visepresident de to siste årene, vil det ikke bety så mye tidsmessig, men noe økt møteaktivitet blir det. Og selvfølgelig blir det annerledes å ha det øverste ansvaret. Vi har fått en fin sammensetting av dyktige folk i styret, så det er betryggende.

Trond Vegard Sæle

  • Nyvalgt president for UNI Europa Youth

  • Er også leder i Negotia Ung og hovedtillitsvalgt for medlemsklubben i Ringnes

Et anstendig arbeidsliv

Hvorfor skal Negotia engasjere seg internasjonalt?

- Jeg har fått det spørsmålet noen ganger, mest fordi folk er nysgjerrige på arbeidet som gjøres. Erfaringen er at de aller fleste i organisasjonen skjønner poenget med å ha et internasjonalt fagforeningssamarbeid. Forholdene varierer fra land til land, men alle har nytte av samarbeidet på tvers og at man stiller opp solidarisk for hverandre. Det dreier seg om arbeidstakeres rettigheter, og et anstendig arbeidsliv med lønninger man kan leve av. Det er i mange tilfeller ikke en selvfølge.

Kan du gi noen eksempler?

– Ja, vi kan ta det med nulltimerskontrakter som brer om seg, altså at man på sett og vis er ansatt i en virksomhet, men uten garanti om arbeidsmengde og inntekt. I USA er det blitt helt vanlig at folk har både tre og fire jobber med lav stillingsprosent, og at de likevel sliter med å få endene til å møtes. Det samme skjer i flere europeiske land, og vi i Norge påvirkes også av dette. Uforutsigbarhet og midlertidighet er en trussel som fagbevegelsen nasjonalt og internasjonalt må motvirke. Det viktigste virkemiddelet mot ulikheter er fagforeninger.

Unge talenter

– Hva står øverst på planen for UNI Europe Youth framover?

– Den nye handlingsplanen vår fokuserer på blant annet arbeidsvilkår og lønn, kursing, ledertrening, representasjon og nettverksbygging. I august lanserte vi en kampanje for å løfte ungdomsarbeidet i UNIs regioner verden rundt. Vi vil påvirke myndigheter og virksomheter til å stoppe diskriminering av unge mennesker. Vi fortsetter å utdanne ledere blant unge organiserte, blant annet gjennom den årlige sommerskolen der Negotia har hatt med to deltakere gjennom flere år. Å løfte fram unge talenter er viktig for å sikre fagbevegelsens rolle i framtiden.

– Dessuten har vi stadig ti prosent representasjonsandel i UNIs organer og møteplasser som et mål. Det sliter vi med å oppnå. På verdenskongressen i Liverpool 2018 var vi bare rundt fem prosent, så vi har en vei å gå.

– Kommer du til å fortsette vervene dine i Negotia, selv om du nå får mer å følge opp internasjonalt?

– Ja, jeg tenker ikke at presidentvervet kommer i veien for det. Men jeg har offisielt sagt at jeg går av som leder for Negotia Ung høsten 2020. Da har jeg hatt vervet i seks år, så da synes jeg det passer at andre tar over den stafettpinnen. Dessuten vil jeg da være bare ett år unna pensjonsalderen for ungdomsverv på 35 pluss, sier Trond Vegard Sæle.