Notabene

Viktig pensjons-seier

Rikslønnsnemndas kjennelse i årets sykehusoppgjør gir YS Spekter og LO Stat fullt gjennomslag for kravet om pensjon fra første krone.

Foto: Martin Müller, Delta.

YS Spekter og LO Stat gikk til streik 29. mai i år, da det ikke ble enighet med arbeidsgiverforeningen Spekter i spørsmålet om pensjonsopptjening for ansatte med mindre enn 20 prosent stilling. 23. juni stoppet regjeringen streiken ved tvungen lønnsnemnd.

Ved tvungen lønnsnemnd går oppgjøret til sluttbehandling i Rikslønnsnemnda, som i tidligere saker har avvist å tariffeste pensjonskrav.

– Dette er en historisk seier for det organiserte arbeidslivet. Våre medlemmer har kjempet hardt for rettferdighet og likebehandling. Vi har hele tiden hevdet at en grense på 20 prosent stilling før man blir meldt inn i pensjonsordningen, er diskriminerende og dypt urettferdig. Nå har Rikslønnsnemnda gitt oss full støtte og vi er jublende glade, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, leder av YS Spekter og YS-forbundet Delta.

Rikslønnsnemndas kjennelse falt 7. november. Resultatet får betydning for medlemmer i YS-forbundene Delta og Parat, ansatt på sykehus.