Landsmøte

Organisering er nøkkelen

– Trepartssamarbeidet og organisering er nøkkelen til et godt arbeidsliv med lav ledighet og et samfunn med små forskjeller.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

ATTRAKTIVE. – Negotia og den øvrige fagbevegelsen må rigge seg for å møte endringene i arbeidslivet og fortsatt være attraktive for medlemmene, påpeker forbundsleder Monica A. Paulsen.

Negotia-leder Monica A. Paulsen framhevet betydningen av den norske modellen og trepartssamarbeidet mellom arbeidslivspartene og myndighetene, i sin åpningstale til landsmøtet som ble holdt 16. og 17. november.

Verdiskapning og velferd

- Dere som sitter her og alle våre tillitsvalgte er på mange måter arbeidslivets helter. Vi liker å kalle våre tillitsvalgte og de som er organiserte for ryggraden i den norske modellen. Denne godt innarbeidete modellen er på mange måter samfunnets brobygger mellom arbeid og kapital for å sikre verdiskapning og velferd. Den er verktøyet som bidrar til lav ledighet og små forskjeller.

Forbundslederen minnet om at Negotia i forbindelse med streiken forbundet gjennomførte i Felleskjøpet tidligere i høst, ble beskyldt for å true den norske modellen.

– Her vil jeg stille spørsmålet: På hvilken side i partsforholdet ligger egentlig trusselen mot den norske modellen i denne saken? Jeg mener den må plasseres på arbeidsgivere som ved å endre organisasjonstilhørighet kan fjerne de ansattes opparbeidede rettigheter og vilkår med et pennestrøk.

– Dette har vi utfordret YS på, og vi vil følge dette opp via våre interne organer for å bidra til at forpliktelser ikke kan fjernes før de er reelt forhandlet, sier Monica A. Paulsen.

Medlemsreisen

Forbundslederen peker også på behovet for at Negotia rigger seg for møte framtiden:

– Også vi må omstille oss for å bli en enda mer attraktiv fagforening for alle våre medlemmer. Vi har begynt denne reisen allerede. Med utviklingsprosjekter for bedre datadrevne løsninger og «Den gode medlemsreisen» med servicekonseptet vårt i fokus, utfordrer vi oss selv og vår egen vilje til å endre oss. I tiden framover vil spissing mot bransjer aktualiseres. Det vil bidra til bedre kunnskap om våre medlemmers behov, og åpne for både mer tilpasset oppfølging og nye samarbeidspartnere. Våre prioriteringer i 2020 skal konsentreres om områdene kompetanse, medbestemmelse, bransjenettverk, medlemsvekst og tariffavtaleutvikling.

– Hvis vi legger opp til gode prosesser, utvikler nye måter å samhandle på og involverer bredt, så vil vi lykkes sammen.

YS-leder Erik Kollerud holdt også innlegg på møtet. Han vektla fagforeningenes ansvar for medlemmenes kompetanseutvikling i takt med den digitale revolusjonen som vi er inne i, og som bare vil eskalere i tiden framover.

Landsmøtesyklus

På landsmøtets dagsorden sto opprinnelig en sak om framtidig landsmøtesyklus, med forslag fra forbundsstyret om å gå fra dagens ordning med landsmøte hvert år og over til en treårig syklus. Denne saken ble avvist og ble derfor ikke behandlet.

– Styret har ønsket en vedtektsfestet omlegging til treårig landsmøtesyklus, fordi det vil være både arbeids- og kostnadsbesparende. Men vi tar landsmøtets avvisning til etterretning. Dette betyr at denne saken ikke følges opp med videre utredninger, og det innebærer heller ikke en utsettelse av behandlingen. Dagens vedtekter gir allikevel handlingsrom til å se på gjennomføringen av landsmøtene med nye øyne, og vi gleder oss til å ta fatt på dette arbeidet, sier forbundsleder Paulsen.

Delegater i oppmerksomt lyttemodus.

YS-leder Erik Kollerud på besøk.

En hyggelig pauseprat.

Unge representanter pent oppstilt.

Landsmøtet – øverste beslutningsorgan

Landsmøtet er Negotias øverste beslutningsorgan. Det består av rundt 80 delegater, det vil si tillitsvalgte fra klubb- og avdelingsapparatet, valgt gjennom de sju regionenes møter på vårparten. I tillegg er forbundsstyret og komitémedlemmer på plass, mange av de ansatte i administrasjonen, pluss inviterte gjester. Totalt har møtet om lag 130 deltakere.