Innlegg

«Mini-landsmøte» i Bergen

Det såkalte oktoberkurset er blitt et fast innslag i Bergen avdeling sin aktivitetsplan. Det begynte for 15 år siden, med et 20-talls medlemmer og en foreleser fra Negotia. Etter hvert har både arrangementet og oppslutningen vokst.

Helge J. Nilsen

Sekretær Negotia avd. Bergen

Fag og organisasjon. Avdeling Bergens tradisjonelle oktoberkurs med både fag og organisasjon på programmet. Erik Wilberg fra BI var en av foreleserne til hovedtemaet endring og omstilling i arbeidslivet. Foto: Helge Nilsen

De andre avdelingene i Region Vest kom tidlig med, likeså medlemmer fra LKA (landsomfattende- og konsernavdelinger) i Bergensområdet. I år var også medlemmer fra Trøndelag, Møre og Romsdal, Oslo og region Øst med. Og ettersom en gjennomgang og debatt rundt landsmøtesaker sto på programmet søndag, kan vi vel kalle dette for et «mini-landsmøte».

Endring er nødvendig

Men først var det lørdagens program, og en rekke spennende forelesere. Tema for samlingen var «endring, endringskapasitet og endringsvilje». Fire forelesere – Kai Trulsen, Erik Wilberg (BI), Christine Meyer (NHH) og Pellegrino Riccardi – belyste temaet fra ulike vinkler. Nedenfor oppsummeres noen av momentene foreleserne framhevet.

Endring og omstilling i arbeidslivet er en nødvendig prosess, men oppleves ofte belastende for de som blir berørt, med stress og usikkerhet som resultat. Vi er skrudd sammen fra naturens side slik at vi først ser fare og problemer, før vi ser muligheter. Endring er nødvendig for å overleve. Noen bedrifter, som Posten, er i konstant endring, og har dermed klart å tilpasse seg en ny hverdag. Andre, som papiravisene, så behovet for sent, og sliter med å overleve. Vilje til endring kommer av forståelse av omverdenen. Man må handle før nedgangen blir tydelig. Samfunnet er i konstant endring, styrt av sosiale forhold, teknologisk utvikling, nye materialer, lovgivning og miljøhensyn. Skal man gi opp, eller hive seg på bølgen?

Krever god ledelse

For at en endring skal lykkes, kreves dyktig ledelse. Ingen blir leder ved å få makt og posisjon, det er først når de under deg ønsker å følge deg, at du blir en leder. Godt samarbeid med de tillitsvalgte, basert på gjensidig respekt, er essensielt for å få til gode endringsprosesser. Det er ofte de tillitsvalgte som takler endringer best, de har fått informasjon tidlig i prosessen og er bedre forberedt. Men det er nødvendig at både ledelsen og de tillitsvalgte forstår hverandres roller. For å lykkes med endringen må man mobilisere, endre og stabilisere. Det er viktig at de ansatte forstår hvorfor endringen er nødvendig. Lag en strategi: «hvor står vi, hvor skal vi». Og så er det viktig at en endring får «sette seg» før en ny endringsprosess blir satt i gang.

Ulik opplevelse

Den daglige driften må gå sin gang, mens endringen pågår. Hyppige endringer kan gjøre de ansatte mer mottakelige, men kan også føre til tap av motivasjon, med tap av nøkkelpersonell, kunder og anseelse som resultat. Og endringer oppleves ofte ulikt av ledelsen og de ansatte. Ansatte med liten endringserfaring har stort behov for å få vite hvorfor endringen er nødvendig. De endringsdyktige har trygghet på at kompetansen deres er verdifull, og kan benyttes videre.

Å la folk være i en fast stilling uten endringer over tid er veldig produktivt, frem til den dagen endring blir tvingende nødvendig. Da stopper de helt opp. De endringsvante takler usikkerhet bedre og forstår budskapet raskere. De vet at de ikke trenger å involvere seg så mye, gitt at de tillitsvalgte ivaretar interessene deres. Før en endring planlegges eller settes i gang, må ledelsen se på bedriftens endringshistorikk, for å unngå at tidligere feilgrep blir gjort om igjen.

Lørdagsprogrammet ble avrundet med Trond Viggo, og et hyggelig tilbakeblikk på ungdomstiden.

Tilbakemeldingene fra deltagerne har vært svært positive, og det varmer selvsagt arrangørene å høre at «dette var fullt på høyde med Negotia-konferansen»! Vi gleder oss allerede til neste år!