Vil at flere skal inkluderes
Målet fremover er å inkludere flere av dem med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en som ikke deltar i det ordinære arbeidslivet. Regjeringen ønsker at både offentlig og privat sektor skal bli med på en inkluderingsdugnad for å få det til.
.jpg)
Statsminister Erna Solberg vil at flere skal inkluderes i det ordinære arbeidslivet. Derfor lanserte regjeringen inkluderingsdugnaden i juni 2018.
En åpenhjertig Erna Solberg sa følgende fra talerstolen da hun var en av innlederne på NAV-konferansen i høst:
– Vi har vært enige om på Jeløya at vi skal feie for vår egen dør. Vi kan ikke be næringslivet stille opp, uten at vi selv gjør det. Vi har altså satt oss det vi mener er et ambisiøst mål om at fem prosent av de nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en, sier hun.
Dette kom frem på NAV konferansen «Utenforskap i arbeidslivet» i slutten av oktober.
– Sannheten er at offentlig sektor har vært for dårlig, sier hun. Statsministeren viser samtidig til at mange med nedsatt funksjonsevne blir ansatt i prosjektstillinger, gjerne med støtte fra NAV, men når prosjektstillingen er slutt får de ikke tilbud om faste stillinger.
Regjeringen har intensivert innsatsen for at flere av dem som står utenfor arbeidslivet skal komme i ordinære jobber, og lanserte derfor tidligere i år inkluderingsdugnaden der både offentlig og privat sektor oppfordres til å delta. Inkluderingsdugnaden har ellers tre innsatsområder: redusert risiko ved å ansette, arbeid og psykisk helse og bedre muligheter til opplæring. Inkluderingdugnaden ble lansert som en del av Jeløya-plattformen (i regjeringsforhandlingene mellom Høyre, FrP og Venstre).
Samtidig medgir Erna Solberg at dette målet ikke nødvendigvis blir enkelt å få til.
– Jeg tror vi skal klare å skjære i gjennom på dette, og ikke se oss blind på problemene, men klare å løse disse tingene, sier hun.
Regjeringen vil ha dugnad for å få flere i jobb
Målene i IA-avtalen om mer inkludering i arbeidslivet er ikke oppnådd. Nå inviterer regjeringen til inkluderingsdugnad i både privat og offentlig sektor
Mange jobber i privat sektor
.jpg)
Kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav vil identifisere de ulike barrierene som hindrer de som stor utenfor å komme i jobb.
.jpg)
Arbeids og velferdsdirektør Sigrun Vågeng forsikrer at NAV jobber for fullt med å levere på inkluderingsdugnaden.
Foto: Eivind W. Skifjeld.
Fra privat sektor forteller fungerende NHO direktør Ole Erik Amlid, som også deltok på konferansen, at mange av medlemmene deres nå opplever mangel på arbeidskraft. I tillegg er den økonomiske situasjonen i Norge bra, og mange bedrifter opplever vekst.
Erna Solberg ønsker at de bedriftene som trenger arbeidskraft først henvender seg til NAV hvis det er behov for flere ansatte.
– Mitt budskap til bedriftene er først å forhøre seg med NAV før de henvender seg til utenlandske vikarbyråer for å finne folk, og det bør vi egentlig systematisk fortelle arbeidsgivere, at det er lettere å gå den veien, sier Erna Solberg.
På den måten kan det bli lettere for NAV å ha oversikt over de ledige jobbene, og tilby de som ønsker seg inn i arbeidslivet en relevant jobb der de finnes.
NAV vil selvfølgelig også ha en sentral rolle i inkluderingsdugnaden, og har blant annet laget en veiviser for arbeidsgivere som ønsker å tilby jobb til en som står utenfor arbeidslivet. Nav-sjef Sigrun Vågeng er klar på at NAV skal gjøre sin del av jobben:
– Vi har fullt trøkk på inkluderingsdugnaden i NAV. Ikke bare på den store, men også den som er i offentlig sektor. Vi har etter hvert begynt å snakke om denne som «fem-prosenten», fordi vi jo skal ha et mål å jobbe etter, svarer Vågeng på konferansen.
For mange utenfor
Likevel står fortsatt altfor mange utenfor arbeidsmarkedet og hvis ikke flere kommer i jobb er både NAV og regjeringen enige om at det kan skape problemer for utviklingen av velferdsstaten fremover. Spesielt er det urovekkende at tall fra NAV viser at i 2017 var 51.000 ungdom mellom 20-29 år i utenforskap med trygd. Mange av disse har ulike former for trygd, 25 prosent har for eksempel uføretrygd, mens 24 prosent i denne gruppen mottar sosialtrygd.
Spørsmålet er hvorfor det er slik, og hva som må gjøres for å flere ut i jobb. Svaret på det er sammensatt, og konferansen belyste at det er mange ulike behov som skal forenes når de som av ulike årsaker er utenfor arbeidslivet skal ha en jobb. På den ene siden må behovene til arbeidsgivere som ønsker kompetent arbeidskraft løses, men på den andre siden må mange som opplever å stå utenfor arbeidslivet, fordi de enten har en funksjonsnedsettelse eller har et hull i CV-en finne en arbeidsgiver som passer for dem. Da må ofte NAV ta flere virkemidler i bruk, og i noen tilfeller være villig til å bruke skjønn for å få den enkelte ut i jobb.
I tillegg kan det være mange ulike barrierer som utdannelse, helsesituasjon, omsorgssituasjon eller språk som gjør det komplisert for dem som står utenfor arbeidslivet å komme inn.
– Spørsmålet om hva som er de samlede barrierene for å folk i jobb, er noe vi er opptatt av å se på, bekrefter kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV.
Han mener det vil være spesielt viktig å få modeller som identifiserer ulike former for barrierer som de som står utenfor arbeidslivet opplever. Arbeidet med å utforme slike modeller er noe NAV skal jobbe med fremover.
FAKTA
Utenforskap – av forskjellige grunner
I dag står cirka 700.000 personer helt utenfor arbeidslivet, det er 21,5% av alle mellom 20 og 66 år, av disse igjen mottar rundt 400.000 trygd, mens nesten 300.000 mottar ingenting fra NAV. Felles for denne gruppen er at de alle er utenfor arbeidslivet, av ulike årsaker. NAV definerer utenforskap i denne sammenhengen som en person som er en del av befolkningen bosatt i Norge i alderen 20-66 år på et gitt tidspunkt, som ikke er registrert i et arbeidsforhold, er i høyere utdanning, har tatt ut alderspensjon, eller er selvstendig næringsdrivende.
Kilde: Nav
IA når ikke målet
Statsminister Erna Solberg legger vekt på at det er viktig å få frem bedre løsninger for dem som står utenfor arbeidslivet og trekker frem IA-avtalen som et eksempel. Avtalen har eksistert i 17 år. Her mener hun at målet ikke har blitt nådd.
– Det er et klart mål om at folk med nedsatt funksjonsevne skal inn i arbeidslivet, men det målet har vi ikke nådd. Derfor har vi satt i gang denne dugnaden, sier hun.
Heller ikke seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret mener at IA-avtalens opprinnelige forutsetninger er oppnådd, slik intensjonen har vært.
– Nei jeg syns ikke målene i IA-avtalen er oppnådd, sier han. Røed har forsket mye på arbeidsløshet og sykefravær i Norge. Han er klar på at IA-avtalen ikke har ført til at mange flere av dem som står utenfor arbeidsmarkedet har fått varige jobber.
– Men jeg tror en god ting ved IA-avtalen har vært at partene i arbeidslivet har måttet ha jevnlige kontakt for å diskutere avtalen, sier han til Negotia magasin i etterkant av innlegget til statsministeren.
Jobb mer enn økonomi
Erna Solberg er klar på at regjeringens viktigste prosjekt er å skape et bærekraftig velferdssystem som inkluderer flere i samfunnet. Hun minner om at inkluderingsdugnaden selvfølgelig dreier seg om å skape økonomisk bærekraft fremover, men hun er også opptatt av viktigheten av å ha en jobb å gå til.
– Jobb er utrolig viktig for den sosiale inkluderingen i vårt samfunn, sier hun, og legger til:
– Derfor er målsettingen for oss at flest mulig kommer i jobb for å føle at de mestrer sitt eget liv, og derfor må vi tenke litt annerledes fremover
FAKTA
IA-avtalen skal fornyes
Målet med IA-samarbeidet er å bedre arbeidsmiljøet, styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått mellom myndighetene og partene i arbeidslivet første gang i 2001. Gjeldende avtale ble undertegnet 4. mars 2014 og gjelder fram til og med 2018. IA-avtalen bygger på samarbeid og tillit mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere.
Det overordnede målet for IA-samarbeidet er videre nedfelt i tre delmål:
Reduksjon i sykefraværet med 20 prosent i forhold til nivået i andre kvartal 2001.
Hindre frafall og øke sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
Yrkesaktivitet etter fylte 50 år forlenges med tolv måneder (sett i forhold til 2009–tall).
Kilde: regjeringen.no