Negotia ung

Lærerik sommerskole med UNI

Hvert år er Negotia med på UNI Global Unions sommerskole for unge. Forbundet sender gjerne to unge medlemmer som får oppleve en fantastisk interessant og lærerik reise gjennom dette fine tilbudet. I år var det jeg og Marie Johansen Wæraas som var heldige og ble valgt ut til å delta.

Ena Rizvic

Ung-representant i Region Sør

Fra hele Europa. Deltakere på UNI Europas sommerskole for unge medlemmer 2018. Foredrag om trakassering og klasseskille, og trening i forhandlinger og å snakke i forsamlinger, sto på programmet. UNI Global Union holder tilsvarene sommerskole hvert år.

Sommerskolen var denne gangen litt forsinket, og ble arrangert fra 22. til 24. oktober. Stedet var Larnaca på Kypros. Vi møtte ungdom fra mange europeiske land. Jeg gledet meg veldig til å diskutere problemstillinger og dele erfaringer om fagforeningsarbeidet på tvers av landene.

Trakassering og klasseskille

Den første oppgaven vår var å introdusere sidemannen. Da gikk vi sammen to og to, og fikk 30 minutter på å bli kjent. Deretter skulle vi introdusere den andre. En ny og spennende vri. Etter dette fortsatte det med et foredrag om trakassering på arbeidsplassen. Vi fikk delt litt erfaringer og snakket om hva som ikke er greit og hva vi skal gjøres hvis vi kommer i en slik situasjon. Når jeg skriver at vi fikk delt erfaringer så gjelder det også erfaring innen arbeidslivet og hvordan vi i forskjellige land stiller oss til dette. Jeg syns dette temaet er utrolig viktig og det var fint å høre hvordan andre forbund jobber med dette.

Etter en god diskusjon var det klart for neste tema - økonomien i verden, robotisering og klasseskille. Her var det mye å lære. Vi fikk høre om de åtte rikeste mennene i verden som eier like mye som resten av verden. Dessuten hvordan trenden med mindre familier gir mindre arbeidskraft i fremtiden. Hvordan robotvirksomheten skal håndteres i fremtiden og hvordan tilslutningen til fagforbund skal økes, var viktige spørsmål.

Her fikk vi en oppgave å løse. Vi ble delt inn i team og fikk utdelt et ark med 22 personer som var identifisert med et ord, som for eksempel «lege» eller «lesbisk»B Med denne informasjonen skulle vi velge ut 10 personer fra listen vi mente kunne overleve på en øde øy. Denne oppgaven var utrolig nyttig og lærerik. Dette fikk deg til å tenke deg litt om. Kan man dømme en person ut fra enkle fakta om personen? Dette virket som en veldig enkel oppgave, men det var mye bak som fikk oss til å tenke annerledes.

Rollespill i forhandlinger

Dag to begynte med et foredrag om forhandlinger. Etterpå fikk vi to oppgaver vi skulle løse. I den første ble vi delt inn i lag med to grupper. Den ene gruppen var arbeidsgivere og den andre gruppen var fagforeningen. Vi skulle forhandle fram en avtale for medlemmene. Dette var kjempegøy og lærerikt. Etterpå skulle vi framføre hvordan og hva vi hadde blitt enige om og deretter fikk vi tilbakemelding.

Den andre oppgaven var mellom to personer der den ene var bokselger og den andre kjøper. Her skulle vi forhandle prisen på boken. Med dette fikk vi lært to forskjellige måter å forhandle på, faktorer som er viktige og ha med seg når en skal forhandle med en arbeidsgiver.

Etter en lunsj hvor vi også rakk å få med oss litt av godværet, startet vi med foredrag om utfordringene i det amerikanske IT-selskapet Amazon som driver elektronisk handel over internett. Selskapet har visstnok elendige arbeidsvilkår for sine ansatte. Oppgaven vi fikk i forbindelse med dette var å legge en plan for å rekruttere flere organiserte i Amazon, slik at de ansatte ved hjelp av UNI kommer i bedre posisjon til å påvirke arbeidsforholdene.

Dette viste seg å være den vanskeligste oppgaven. Det å være medlem i en fagforening er fortsatt en skummel ting mange steder, selv om vi lever i 2018, dessverre. Etter å ha framført hva de forskjellige gruppene hadde kommet fram til hadde vi en diskusjon rundt dette.

«Det å være medlem i en fagforening er fortsatt en skummel ting mange steder, selv om vi lever i 2018, dessverre.»

Trening på talerstolen

Siste dagen skulle vi øve på det å stå på en talerstol. Vi fikk en partner og fire minutter på talerstolen. Vi fikk lov til å velge tema selv. Meningen med øvelsen var å trene på tidspress og hvordan man kan bruke stemme og kropp når man snakker til en forsamling, pluss å takle at noe uventet skjer. Derfor fikk alle et ord plukket opp av en bolle rett før de skulle på talerstolen. Dette ordet skulle en bruke uten at publikum merket det. Etter å ha brukt formiddagen og ettermiddagen på dette fikk vi resten av dagen fri.

Jeg er så takknemlig for at jeg var den som fikk lov til å representere Negotia på denne reisen. Dette var utrolig lærerikt og jeg anbefaler denne turen til alle som får mulighet til å bli med. Som ung under utdanning kan jeg med trygghet si at jeg utviklet meg personlig og kom et skritt videre. Jeg lærte mye om det å jobbe med fagforeningsarbeid, men ikke bare det. Jeg lærte også mye om hvordan det er i landene rundt oss, og ser at vi alle har mye av de samme utfordringene. Jeg fikk også et godt innblikk i hva fagforeningene jobber for internasjonalt. Jeg er stolt over å være en del av Negotia og UNI Global Union.

Teksten er bearbeidet av redaksjonen.

Ena-Rizvic