Landsmøte

Rapport fra landsmøtet

Når Negotia holder landsmøte står både historie og framtid på agendaen. Stikkordene er regnskap, budsjett, vedtekter og strategisk plan.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Åpningstale. – Et av de beste midlene for å motvirke ulikheter og skjevheter, er fagforeninger i et sunt og godt partssamarbeid med arbeidsgiversiden, sier Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen.

Tørre greier? Ja, noe av det, kanskje. Men i en demokratisk oppbygd organisasjon som Negotia er det øverste beslutningsorganet naturligvis en viktig arena. Dessuten er blikket aller mest rettet framover.

Må tenke utvikling

Monica A. Paulsen oppsummerte sitt første år som forbundsleder som spennende og begivenhetsrikt. Og hun understreket at Negotia og andre arbeidstakerorganisasjoner må være forberedt på å endre seg i årene som kommer.

– Det har skjedd mye dette året, og det har gått utrolig fort. Vi er inne i en utvikling hvor vi må ta innover oss at framtidens arbeidsliv vil kreve noe mer av oss som forbund. Da må vi evne å utvikle oss og gjøre nødvendige endringer underveis. Vi må være relevante både for dagens medlemmer og framtidens medlemmer.

Forbundslederen satte søkelyset på den splitter nye medlemstjenesten Jobbveiviseren, som er utviklet i samarbeid med YS-forbundene Delta og Parat. Dette er et kartleggingsverktøy som hjelper medlemmene til å bli mer bevisst på sine egne kvalifikasjoner.

– Negotia ønsker å bidra til at medlemmene blir enda mer attraktive både i dagens og morgendagens arbeidsliv. Vårt mål er at man skal stå bedre rustet til å ta gode valg for framtiden. Det kan dreie seg om å bytte yrke, eller å søke nye oppgaver innenfor det yrket og den arbeidsplassen man er på i dag, sier Monica A. Paulsen.

Landsmøtesyklus

I tillegg til de faste sakene var det i år diskusjon om landsmøtesyklus. Dette er en videreføring av tilsvarende sak fra i fjor, som handler om hvorvidt Negotia skal fortsette å holde landsmøte hvert år, eller for eksempel kun hvert tredje år.

En utredningsgruppe leverte rapport i sommer, med anbefaling om at man går bort fra dagens ordning med årlige landsmøter og over til en treårig ordning. Forbundsstyret ba om tilslutning til å utforme forslag til en ordning basert på utvalgsrapportens konklusjoner, og legge dette fram til vedtak i 2019.

Delegatene hadde en rekke synspunkter i denne saken, og det ble mange innlegg. Til slutt ble det gjort vedtak som pålegger styret å legge fram to forslag. Ett med tre år mellom hver gang, og ett hvor det holdes landsmøte annethvert år.

Til saken ble det også gitt innspill vedrørende valgordningen. I dag foretas valg på alle styreposisjoner samtidig hvert tredje år. Flere tok til orde for å vurdere overgang til rullerende valgordning hvor halve styret velges for fire år av gangen i to års valgsyklus.

Konsentrasjon. Engasjerte delegater i gruppediskusjon under en timeout i saksbehandlingen.

Sunn balanse

Negotia arbeider med forankring i to strategiske dokumenter – politisk plattform og strategisk plan. Den politiske plattformen er den mest langsiktige og peker 10-15 år fram i tid. Den definerer forbundets syn og prioriteringer på områdene identitet, tariff, arbeidsliv, næringspolitikk, kompetanse og samfunnspolitikk. Strategisk plan gjelder for tre år av gangen – den nåværende fram til 2020. Hovedpunktene er tariffutvikling, ansattes innflytelse, levedyktige arbeidsplasser og samfunnspolitisk utvikling.

Innholdet i strategidokumentene ligger i hovedsak fast. Det er likevel rom for justeringer fra år til år, noe som ble gjort i begge dokumentene på årets landsmøte.

Negotias ambisjon er å være det dominerende YS-forbundet i privat sektor. Forbundsleder Paulsen uttrykker dette blant annet på denne måten:

– Vi er forbundet som har til mål å skape sunn balanse i arbeidslivet. Et av de beste midlene for å motvirke ulikheter og skjevheter, er fagforeninger i et sunt og godt partssamarbeid med arbeidsgiversiden.

Øverste beslutningsorgan. Landsmøtet består av 85 stemmeberettigete delegater og til sammen rundt 130 deltakere.

Landsmøtet er Negotias øverste beslutningsorgan. Det består av rundt 85 delegater. Det vil si tillitsvalgte fra klubb- og avdelingsapparatet, valgt gjennom de sju regionenes møter på vårparten. Forbundsstyrets medlemmer er også inkludert i tallet. I tillegg er komitémedlemmer på plass, mange av de ansatte i administrasjonen, pluss inviterte gjester. Totalt har møtet om lag 130 deltakere.