Spør oss

Negotias rådgivere og advokater svarer

Send ditt spørsmål til forhandlingsavdelingen@negotia.no

Bidragsytere til denne utgaven av «Spør oss»:

Mona Hermansen, rådgiver

Bjørn Erik Engvin, rådgiver

Bjørg Anne Rynning, advokat

Kathrine Fosnes Olsen, rådgiver

Ta opp samtale med arbeidsgiver på mobilen?

Spørsmål: Jeg er innkalt til møte med arbeidsgiver. Det har vært flere møter med beskyldninger som jeg synes er grove og upassende. I neste møte vil jeg ta opp samtalen på mobilen min. Kan jeg bruke det som bevis hvis det blir en sak?

Svar: Du bør ikke ta opp samtalen på mobil hvis du ikke har avklart det med møtedeltakerne på forhånd, selv om det ikke er straffbart med hemmelige opptak av samtaler som du selv deltar i.

Hvis du oppfatter samtalene med din arbeidsgiver som ubehagelige, så spør på forhånd om det er ok at du tar opp dialogen. Kanskje det hjelper i forhold til å skille på sak og person og at det fører til at partene tenker litt mer på hva de sier.

Mona

Negotia hjelper deg når du vil skifte jobb

Spørsmål: Jeg har jobbet ti år i denne bedriften og kjeder meg. Det er samme oppgaver dag ut og dag inn. Jeg har lyst til å bytte jobb, men er usikker på hvilken type jobb jeg passer til. Jeg har lyst til å gjøre noe helt annet enn det jeg gjør nå. Kan dere i Negotia gi meg noen tips?

Svar: Takk for din henvendelse til oss. Det er jo ofte slik at man skifter karrierevei i arbeidslivet. Du tenker kanskje på å få ny kompetanse, ta noen spesialiseringskurs eller kanskje bytte yrke?Negotia har sammen med andre forbund i YS utviklet et tilbud som vi kaller «Jobbveiviseren»» Her kan du lære mer om deg selv og se hvilke yrker som passer for deg. Dette er en medlemsfordel som er gratis for deg. Du finner den på nettsiden negotia.no.

Er du klar for å søke ny jobb er det viktig med en god søknad og en klar, tydelig og velformulert CV. Din CV er en kortversjon av din utdanning, kvalifikasjoner og yrkeserfaring. Søknaden skal fortelle hvorfor du mener du er kvalifisert for jobben du har lyst på. Gjennom Negotia får du hjelp til å kvalitetssikre din CV og/eller jobbsøknad via selskapet Jegfikkjobben. Dette er en gratis medlemsfordel tilgjengelig på Negotias nettside.

Er du heldig og får tilbud om ny jobb kan Negotia hjelpe å se igjennom kontrakten din. Vi har laget et temahefte som heter «Arbeidsavtalen» – den ligger også på negotia.no, under fag- og temahefter. Lykke til!

Mona

Endringsoppsigelse

Spørsmål: På min arbeidsplass er vi i en omorganiseringsprosess. I forbindelse med omorganiseringen har arbeidsgiver endret på flere av mine nåværende arbeidsoppgaver. Arbeidsgiver er av den oppfatning at endringene er så vesentlige at det forandrer stillingens grunnpreg. De vil av den grunn gi meg en endringsoppsigelse og samtidig tilby meg en ny arbeidsavtale. Hva betyr egentlig endringsoppsigelse?

Svar: En endringsoppsigelse er en oppsigelse av den eksisterende arbeidsavtalen, samtidig som man får tilbud om en ny arbeidsavtale med endret innhold. Endringsoppsigelsen må være rettmessig, saklig begrunnet og gis på formelt riktig måte. Fristene er de samme som for vanlig oppsigelse.

Bjørn Erik

Arbeidsgiver bestrider sykemeldingen

Spørsmål: Jeg ble sykemeldt for en uke siden. Noen dager etterpå kom det brev i posten fra arbeidsgiver om at de bestrider min sykemelding og at de har stoppet lønnen min inntil videre. Arbeidsgiver hevder at jeg er syk på uriktig grunnlag, de mener det er på bakgrunn av en uoverensstemmelse på arbeidsplassen. Det arbeidsgiver hevder stemmer ikke, jeg er syk og kan dokumentere dette. Jeg reagerer på denne behandlingen fra arbeidsgivers side. Har arbeidsgiver lov til å gjøre dette?

Svar: Ja, jeg skjønner at du reagerer på arbeidsgivers behandling her. Det arbeidsgiver skulle gjort, hvis de hadde mistanke om at du ikke hadde gyldig sykefravær, var å innkalle deg til en samtale hvor de tok opp dette og hvor du fikk mulighet til å komme med dine synspunkter. Det å starte med en samtale med den det gjelder, for å avklare eventuelle misforståelser, er lurt og viktig i sykefraværsoppfølgingen.

Etter en slik samtale er det vanlig at arbeidsgiver gjør en vurdering av om vilkårene for sykepenger er oppfylt. Hvis arbeidsgiver mener at vilkårene ikke er oppfylt må arbeidsgiver skrive et brev til arbeidstakeren med kopi til det lokale NAV-kontoret og eventuelt sykemelder. Arbeidstakeren må selv fremme krav om sykepenger overfor NAV. NAV vil ta stilling til arbeidstakerens krav og dokumentasjon og vurdere dette opp mot arbeidsgivers opplysninger. NAV vil på bakgrunn av dette vurdere arbeidstakers rett til sykepenger.

Det du bør gjøre her er å be om et møte med arbeidsgiver hvor du tar med deg tillitsvalgte. Hvis arbeidsgiver velger å forfølge det videre, må du selv ta kontakt med NAV. Hvis du lurer på noe, eller trenger bistand i forhold til dette, er det bare å ta kontakt med oss.

Bjørg Anne

Pålagt ferie

Spørsmål: Jeg har fått beskjed fra min leder om at jeg må ta ut ferien jeg har til gode innen utløpet av året. Kan arbeidsgiver pålegge meg å ta ut ferie?

Svar: Fastsetting av ferietidspunkt skal i god tid før ferien drøftes med den enkelte ansatte eller vedkommendes tillitsvalgte. Dersom dere ikke blir enige kan arbeidsgiver fastsette tiden for ferie. Du kan som hovedregel kreve å få vite feriefastsettingen med to måneders varsel. Arbeidsgiver kan i kraft av sin styringsrett pålegge deg å ta ut ferie. Ferieloven sier at arbeidsgiver har en plikt til å sørge for at arbeidstakerne avvikler full ferie. Arbeidstakerne har igjen en tilsvarende plikt og rett til å avvikle full ferie. Unntaket er dersom feriepengene opptjent hos arbeidsgiver (evt. tidligere arbeidsgiver) ikke dekker lønnsbortfallet under ferien.

Arbeidstaker som fyller 60 år i løpet av ferieåret har krav på en ekstra ferieuke. Når i året denne skal tas ut bestemmer arbeidstaker selv, men arbeidsgiver må varsles minst to uker i forveien.

Kathrine