Organisasjon

Ung og engasjert

Unge folk bryr seg ikke om fagforeninger! Det stemmer kanskje i mange tilfeller, men slett ikke bestandig. Martine Hegerstrøm er et godt eksempel på det.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Målrettet. – Vi må jobbe målrettet med å rekruttere flere unge medlemmer. Du får sjelden napp i den første samtalen, men kanskje i den tredje eller fjerde, sier Martine Hegerstrøm.

Hun har bak seg flere år som tillitsvalgt i Telenor, så engasjementet for det organiserte arbeidslivet er godt festet. I forbindelse med jobbskifte for et par år siden oppsøkte hun den lokale Negotia-avdelingen på Romerike. Og vips så var hun ungrepresentant i styret der.

– Fagforeninger trengs

– Hvor kommer entusiasmen din fra?

– Veldig mye fra den gode erfaringen i Telenor, hvor Negotia har en stor medlemsgruppe på flere hundre. Det var bruk for oss der. Fagforeninger trengs, blant annet i forbindelse med omstillinger som det var mange av i Telenor. Når medlemmer trengte hjelp fikk de det av klubbledelsen, sier Hegerstrøm.

Hun jobber nå i en mellomstor it-virksomhet, med salg av mobilløsninger til bedriftsmarkedet som hovedoppgave. Bedriften heter Mobit. Der har det ikke vært grunnlag for etablering av noen medlemsklubb ennå. Derfor måtte det bli avdelingsarbeid i første omgang.

Bygge opp et miljø

– Hvilke ambisjoner har du for Ung-arbeidet i Romerike?

– Målet er at flere på min alder – og gjerne yngre – skal engasjere seg. Vi må bygge opp et miljø blant unge medlemmer, og så må vi rekruttere flere nye. Vi er i gang med å oppdatere kontaktopplysningene til medlemmer og tillitsvalgte som en start.

Hva sier du til en uorganisert når du skal rekruttere?

– Da sier jeg at rettighetene vi har i arbeidslivet er kommet etter kamp fra fagforeningene, og at de utfordres i takt med utviklingen i arbeidslivet. Og så framhever jeg den kvalifiserte hjelpen som alltid er tilgjengelig når du er organisert. I rekrutteringen får du sjelden napp i den første samtalen, men kanskje i den tredje eller fjerde.

Landsmøtet neste

Som Ung-representant i Region Øst er Martine Hegerstrøm delegat til landsmøtet i november – som kanskje kan gjennomføres på gamlemåten. Dit har hun tenkt seg, selv om mammapermisjon venter nå rett før sommeren.

– Jeg gleder meg veldig til landsmøtet. Blir det fysisk gjennomføring, så er det vel Gardermoen som er stedet. Jeg bor på Jessheim så det passer bra. Jeg kommer, om jeg så skal ha med vogna!