Leder

Mangfold

Terje Bergersen

Ansvarlig redaktør

Hovedsaken i denne utgaven av Negotia magasin handler om en krevende side av det organiserte arbeidslivet – streik. Streik er arbeidstakernes lovlige kampmiddel, regulert i arbeidstvistloven. Den aktuelle konflikten handlet om lønn og sikring av vilkår for medlemmene i Felleskjøpet Agri. Etter åtte heftige dager kom partene til enighet – med et resultat som medlemmene er tilfredse med.

Tilbake til det litt mer hverdagslige: I magasinet denne gangen kan du lese et intervju med tillitsvalgt Trude Robert i ISS. Bedriften opererer i renholdsbransjen, og både som klubbleder og medlem i et offentlig utvalg, jobber Robert for ryddige forhold og ansattvilkår i bransjen. Hun er en av de mange som tar ansvar og står på for medlemmenes sak, uten nødvendigvis å kreve så mye tilbake. Handlekraftige tillitsvalgte som henne er en viktig del av grunnfjellet i organisasjonen.

På Norges nordlige utpost Svalbard, har forbundet hatt medlemmer og egen avdeling i mange år. Avdelingsleder Hilde Fålun Strøm er også styremedlem i Negotias forbundsstyre. I tillegg er hun friluftsentusiast med flere turer og ekspedisjoner bak seg. Når du leser dette er Hilde på en ni måneder lang overvintring ute i den barske Svalbardnaturen sammen med ekspedisjonsvenninne Sunniva Sørby. «Hearts in the ice» som ekspedisjonen heter, er koblet på flere toneangivende forskingsprosjekter og vitenskapelige institusjoner. De er ikke bare på en spennende tur, de gjør noe viktig der ute, for klimaet.

I mange år har man visst at antallet yrkesaktive per pensjonist her i landet kryper sakte men sikkert nedover. En ny undersøkelse blant de nordiske landene, fra konsulentselskapet Deloitte, viser at særlig Norge sliter med å få unge i arbeid. Et viktig spørsmål er i hvilken grad dette på sikt truer velferdsmodellen. Saken ble satt under debatt på Arendalsuka.

God lesning!