Innlegg

Inspirasjon på Genèveskolen

På forsommeren i år deltok jeg på Genèveskolen, som er et kunnskapsprogram tilpasset unge fagorganiserte i de nordiske landene. Hoveddelen av opplegget pågikk i den sveitsiske byen Genève fra 6. til 25 juni, med deltakelse på ILO-konferansen som et høydepunkt.

Stig Arne Bøe

Nestleder i Negotia Ung

ILO er FNs internasjonale særorganisasjon for arbeidslivet, og er sammensatt av likeverdige representanter for regjerninger, arbeidstakere og arbeidsgivere. På konferansen møter utsendinger fra hele verden. Det var en stor opplevelse å få være med på ILO-konferansen og se hvordan forhandlinger blir gjort på det øverste nivået Internasjonalt.

Det å kunne omgås og prate med personer som daglig mottar trusler fordi de kjemper for sine fagorganiserte medlemmers rettigheter, har gitt meg en enda større respekt for det internasjonale bidraget vi i Negotia gjør. Ved å være her og følge konferansen, så har jeg lært mye om prosessene som kreves for å drive forhandlinger med så mange involverte.

Gjennom programmet på Genèveskolen har jeg truffet mange fantastiske personer fra de nordiske landene, og andre land som USA, Canada, Sør Korea, Japan og noen flere. De har gitt meg god innsikt i hvordan de jobber i deres land og hvilke utfordringer de har. Det nettverket jeg har fått er jeg sikker på at jeg vil få god nytte av.

På en av de siste dagene av konferansen ble en fagforeningsleder arrestert i Sør Korea. (Kim Myeong-Hwan, leader of the Korean Confederation of Trade Unions). Arrestasjonen skjedde i forbindelse med en demonstrasjon der det ble et sammenstøt med opprørspolitiet. De demonstrerte fordi regjeringen ikke har gjennomført avtalen som de har blitt enige om angående redusert arbeidstid. Dette er en påminnelse om at arbeidstakerrettighetene i mange land er et godt stykke fra vårt nivå.

Takk til Negotias forbundsstyre som innvilget søknaden min om å få være med på Genèveskolen. Jeg var den første deltakeren fra Negotia, og bør ikke bli den siste.

Stig Arne Bøe