Notabene

Ny studie: Samarbeid lønner seg

Positive samarbeidsformer skaper motivasjon og resultater. God relasjonskompetanse hos ledere og tillitsvalgte gir felles styrke. Gjensidig respekt er avgjørende for å løse komplekse problemstillinger.

Dette viser noen av funnene i den ferske studien gjennomført av NTNU og Searching for Leadership, blant tillitsvalgte i YS-organisasjonen Negotia.

Tidlig i august ble hovedfunnene i studien lansert på næringslivsseminaret Blues Business, i forbindelse med Bluesfestivalen på Notodden. Og på Negotia-konferansen forrige måned fikk deltakerne en gjennomgang av den ferdige rapporten.

Negotia har løftet bedriftsdemokrati og ansattes medbestemmelse opp som et prioritert tema i organisasjonen de senere årene. Og i dette arbeidet har man sett at det trengs økt innsats for å skape gode samarbeidsrelasjoner mellom bedrifter og tillitsvalgte.

NTNU-undersøkelsen bekrefter at godt partssamarbeid er både positivt og lønnsomt. Dette er noen av funnene:

  • Positive samarbeidsformer skaper motivasjon, trygghet, respekt og resultater som gir en stor oppside for ledere og tillitsvalgte.

  • Virksomheter og fagforeningene vil styrke sin posisjon om ledere og tillitsvalgte styrker sin relasjonskompetanse

  • Komplekse problemstillinger og utfordrende dialoger styrker samarbeidet om gjensidig respekt er til stede.

  • Det er en stor oppside for de ledere som styrker sin kompetanse innen «Human Technology», dvs. det å forstå menneskets grunnleggende adferdsmønster

  • Forskning viser en signifikant korrelasjon mellom ledelse som fokuserer på «Human Technology» og det å skape resultater.

Et aktuelt, konkret tiltak er å utvikle felles samarbeidskurs for partene, mener Negotia-leder Monica A. Paulsen.

– Negotia og Virke testet nylig ut et opplegg med felles kurs hvor ledere og tillitsvalgte i ulike bedrifter satt «face to face» og diskuterte gode løsninger for samarbeid. Erfaringen fra denne piloten er god, og forbundet jobber med hensiktsmessig oppfølging av dette, sier Paulsen.