Innlegg

Inspirert av europeisk sommerskole

I juni møttes nærmere 30 unge fagorganiserte fra flere forskjellige land og forbund omkring i Europa, for å være med på UNI Europa Youth Summer School. I år var jeg en av de heldige som fikk delta.

Tonje Yasmine Lie Aarud

Ung-representant for Region Oslo og tillitsvalgt i Oslo Taxi

De unge er framtiden. Også for fagbevegelsen. Her er deltakerne på årets sommerskole for unge tillitsvalgte i regi av UNI Europa. Innleggsforfatteren roser arrangementet og anbefaler det overfor andre som får muligheten.

Arrangementet fant sted på vakre Kypros, nærmere bestemt Larnaca. Sommerskolen er et tilbud til unge tillitsvalgte i en alder opp til 35 år. Den er etablert for å styrke unge i deres arbeid som tillitsvalgte.

Litt å bryne seg på

Forventningsfulle møtte vi opp til første kursdag 19. juni. Det var mange nye ukjente ansikter og de fleste var nok litt spente. Heldigvis ble det tidlig arrangert aktiviteter for å løsne litt på stemningen. Dette fikk fram latteren i de fleste og man slappet mer av. Et smart grep som satte standarden for resten av kurset. Den første dagen ble det også tidlig snakket om seksuell trakassering og om respekt for kulturelle forskjeller. Dette synes jeg er noe flere kunne bli flinkere på.

Kurslederne presenterte deretter programmet vi skulle ha over tre dager og det ble forklart hvordan dagene var lagt opp. Vi skulle få brynt oss på både kommunikasjonsferdigheter, presentasjonsteknikk og forhandlingsteknikk. Dette skulle vi gjøre gjennom interaktive læringsmetoder i form av rollespill, gruppearbeid, caser og felles diskusjoner – og alt forgikk på enkelsk.

Flere av casene og gruppearbeidene var bygd opp slik at vi fikk fokusert mye på hva som er viktige saker for unge i arbeidslivet. Gruppearbeidet ble alltid framført for de andre gruppene, og dette gjorde at vi fikk øvd oss på å snakke foran en forsamling. Som gruppe lærer man fort viktigheten av å samarbeide, inkludere alle, løse utfordringer sammen og hvordan dette gjør at man står sterkere sammen.

Dele erfaringer

Et av hovedmålene med sommerskolen er å styrke fagbevegelsen gjennom opplæring av unge ledere. Deltakerne skal øke sin kompetanse på grunnleggende fagforeningsferdigheter innen de nevnte områdene kommunikasjon, presentasjon og forhandlinger. Ved å dele erfaringer og fortelle om utfordringene vi møter i arbeidslivet i hver våre land, får UNI Europa nyttige innspill til sitt videre arbeid. Og tillegg gir det hver enkelt deltaker mulighet til å identifisere personlige mål.

Jeg føler meg privilegert som fikk være med på denne samlingen nå i år. Jeg vil påstå at jeg er bedre rustet på alle områder for det å være tillitsvalgt. Man lærer mye av å jobbe sammen med andre som har et ganske annet utgangspunkt enn deg selv. Jeg likte spesielt at vi underveis byttet grupper og fikk mulighet til å jobbe med forskjellige. Det førte til at alle ble godt kjent og at dynamikken i hele gruppa totalt ble veldig fin.

Kjemper for det samme

Det er utfordrende når man hele tiden skal kommunisere på engelsk. Likevel fikk vi til gode diskusjoner, vi samarbeidet godt og jeg opplevde at mye av det vi kjemper for i hverdagen er de samme tingene. Mange av utfordringene i arbeidslivet er de samme, uavhengig av land. Jeg sitter fortsatt igjen med et tydelig inntrykk av hvor sterk solidariteten er på tvers av landene. Det føles trygt å vite at det finnes flere unge der ute som kjemper for de samme rettighetene, og at vi alle ønsker et rettferdig arbeidsliv for alle.

Det er fantastisk å se hvor mange dyktige unge som er der ute og gjør en forskjell for at arbeidslivet skal bli bedre. Jeg anbefaler alle som får muligheten til dette til å delta og engasjere seg. Det har vært en helt fantastisk fin og lærerik opplevelse. Jeg har lært mye om både meg selv og om andre.

Nettverk og vennskap

I tillegg har jeg knyttet et større nettverk og lært om hvordan fagbevegelsen fungerer i andre land. Jeg er inspirert, motivert og veldig klar for å ta med meg alt dette videre inn i arbeidet som tillitsvalgt og som Ung-representant i Negotia.

Det sterkeste og vakreste inntrykket jeg sitter igjen med er når jeg ser hvordan solidariteten og fellesskapet er like sterkt på tvers av kulturer og landegrenser. Hvordan de unge fortsatt er opptatt av å skape et rettferdig, inkluderende og trygt arbeidsliv for alle. Det gjør meg stolt når jeg ser hvor motiverte, kunnskapsrike og engasjerte de unge er. Og de unge er framtiden!

UNI Europa Youth Summer School Sommerskole for unge tillitsvalgte i forbund tilsluttet UNI Global Union. Arrangeres hvert år, og har til hensikt å trene deltakerne i blant annet kommunikasjon, presentasjonsteknikk og forhandlinger. Negotia hadde i år to deltakere med på skolen, og har hatt med deltakere flere år tidligere.

Tonje Yasmine Lie Aarud

Foto: Terje Bergersen