Leder

Digitale tider

Terje Bergersen

Ansvarlig redaktør

I Negotia ble det tidlig etter sommerferien bestemt at alle arrangementer ut året skulle holdes digitalt. Det omfattet regionsmøtene som allerede var utsatt fra våren, Negotia-konferansen, landsmøtet og alle kurs.

Landsmøtet ble holdt 14. og 15. november, for første gang i historien altså i digitalt format. I forbundets kontorer i Oslo var det rigget til studio der det hele ble styrt fra, og hvor forbundsledelsen var til stede. De øvrige delegatene deltok via hver sine pc-er rundt i landet.

Magasinet fulgte hele møtet, og opplevelsen er at det meste fungerte velsmurt. Teknikken virket som den skulle bortsett fra et par små unntak, og engasjementet var stort. Det lot ikke til at det digitale formatet skremte delegatene fra å ta ordet. De aller fleste er nok enige i at digital gjennomføring ikke kan erstatte fysiske møter. Landsmøtet 2020 viser like fullt at det er et velfungerende alternativ.

Nytenking har også vært nødvendig når det gjelder de mange kursene forbundet tilbyr tillitsvalgte og medlemmer. Dette er trolig en hardere nøtt å knekke siden mye av læringen, for eksempel på kompetanseprogrammet for nye tillitsvalgte, er basert på interaksjon mellom mennesker som er samlet på samme fysiske sted.

For å skaffe kunnskap om digitale kursløsninger har det i høst pågått en utviklingsprosess og testing av alternative gjennomføringsformer. Erfaringsmaterialet herfra legges inn nye løsninger som lanseres på nyåret. Mer om dette arbeidet kan du lese på annet sted i magasinet.

Høsten har heldigvis ikke bare bestått av digitale omstillinger. Den veletablerte likestillingsprisen som YS har delt ut siden 1988, gikk i år til Norske Kvinners Sanitetsforening. De er for mange kjent som «de damene som selger fastelavenris med fjær i friske farger».

Bjørkeris med fjær påmontert for hånd er vel bortimot så langt fra digitalisering som det går an å komme. Men det funker – og selger – fortsatt. Og inntektene bruker NKS rundhåndet til blant annet forskning på kvinners helse. Tommel opp – og gratulerer!