Spør oss

Negotias rådgivere og advokater svarer

Send ditt spørsmål til forhandlingsavdelingen@negotia.no

Bidragsytere til denne utgaven av «Spør oss»:

Elise Torstensen, rådgiver

Bjørn Erik Engvin, rådgiver

Mona Hermansen, rådgiver

Skifte av jobb når man er permittert

Spørsmål: Jeg er permittert, og har nå fått tilbud om ny jobb i et annet selskap. Etter arbeidskontrakten min har jeg tre måneders oppsigelsestid. Betyr det at jeg må vente i tre måneder før jeg kan starte i den nye jobben?

Svar: Etter arbeidsmiljøloven (§ 15-3 niende ledd) kan en arbeidstaker som er permittert uten lønn si opp stillingen sin med en oppsigelsesfrist på 14 dager. Dette gjelder selv om man har en lengre oppsigelsesfrist etter arbeidskontrakten. Fristen begynner å løpe fra den dagen oppsigelsen blir mottatt av arbeidsgiver. Når perioden med arbeidsgivers lønnsplikt har utløpt, kan du altså si opp arbeidsforholdet med 14 dagers varsel. Den kortere oppsigelsestiden gjelder uavhengig av om du er helt eller delvis permittert fra stillingen.

Hvis bedriften er bundet av tariffavtale kan det være andre regler som gjelder. En vanlig bestemmelse i hovedavtalene er at arbeidstakere som sier opp for å begynne i ny jobb, kan fratre uten oppsigelsestid hvis permitteringen har vart i over tre måneder og det ikke er varslet et konkret tidspunkt for permitteringens opphør.

Merk at den kortere oppsigelsesfristen kun gjelder når den ansatte selv sier opp. Ved oppsigelse fra arbeidsgivers side vil det være den ordinære oppsigelsestiden etter avtale eller loven for øvrig som gjelder.

Elise

Merarbeid ved sykmelding

Spørsmål: Jeg er 50 prosent sykmeldt og skulle jobbet fire timer per dag. Jeg har jobbet fem og seks timer per dag. Ledelsen sier at jeg ikke har krav på overtid etter fire timer, og mener at jeg kan bruke den tiden jeg trenger for å gjennomføre de planlagte oppgavene mine. Er dette riktig?

Svar: Det er nok riktig at du ikke har krav på overtidsbetaling selv om du arbeider utover fire timer. Overtidsbetaling får man først når man arbeider utover alminnelig arbeidstid. Etter arbeidsmiljøloven er dette mer enn 9 timer per dag eller 40 timer per uke, mens det etter tariffavtale ofte vil være arbeid utover den fastlagte ordinære arbeidstiden for heltidsansatte.

Arbeidsgiver må imidlertid legge til rette for at arbeidsmengden tilpasses sykmeldingsgraden. Skal man jobbe færre timer enn vanlig, må man også ha færre arbeidsoppgaver. Et alternativ til redusert arbeidstid er redusert arbeidstempo, som innebærer at du kan bruke lengre tid på å utføre deler av de oppgavene du vanligvis utfører. Du kan for eksempel jobbe en hel arbeidsdag, men kun utføre halvparten av de oppgavene du utfører til vanlig. Jeg vil anbefale deg å gå i dialog med arbeidsgiver slik at dere sammen kan finne en arbeidsordning som er tilpasset sykmeldingsgraden og dine behov.

Elise

Rett til redusert arbeidstid

Spørsmål: Jeg har bedt arbeidsgiver om å få gå ned i stillingsprosent. Jeg har lang reisevei, og med en datter på syv år og en samboer som er mye bortreist i forbindelse med jobb, har jeg problemer med levering/henting til skole og skolefritidsordning. Sjefen min sier at jeg må fortsette i 100 prosent stilling. Hvilke rettigheter har jeg?

Svar: Du kan ha rett til redusert arbeidstid etter arbeidsmiljøloven § 10-2 fjerde ledd. Rett til redusert arbeidstid etter denne bestemmelsen innebærer at du fortsatt er ansatt i hel stilling, men med redusert arbeidstid i en avtalt periode. Vilkåret er at du av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det. Foreldre med barn under ti år anses for å ha en vektig velferdsgrunn, og har rett til redusert arbeidstid med mindre dette innebærer en vesentlig ulempe for bedriften.

Jeg anbefaler deg å sende en skriftlig søknad til arbeidsgiver hvor du ber om redusert arbeidstid. I søknaden bør du få frem behovet for redusert arbeidstid, på hvilken måte du ønsker reduksjonen gjennomført og hvor lenge du ønsker ordningen skal vare. Hvis arbeidsgiver avslår søknaden din kan tvisten behandles av tvisteløsningsnemnda med bistand fra Negotia.

Merk at fristen for å fremme sak om redusert arbeidstid for Tvisteløsningsnemnda er fire uker etter at arbeidsgivers skriftlige avslag har kommet fram til arbeidstaker.

Elise

Oppsigelsestid, ferieavvikling m.m

Spørsmål: Jeg jobber som selger i et større selskap på Østlandet, men jeg har søkt og fått tilbud om en bedre betalt stilling hos en konkurrende bedrift. Bedriften ønsker at jeg skal begynne hos dem 1. januar 2021. I min arbeidsavtale er det avtalt tre måneders gjensidig oppsigelsestid. Kan jeg kreve en kortere oppsigelstid enn tre måneder? Hva skjer med avtalt ferie i julehøytiden? Er det andre ting jeg bør tenke på før jeg eventuelt skriver en oppsigelse?

Svar: Du kan ikke kreve kortere oppsigelsestid enn det som er avtalt i arbeidsavtalen, men det er fullt mulig å avtale kortere oppsigelsestid med din nåværende arbeidsgiver. Når ferietiden er fastsatt, er dette som hovedregel bindende for partene. Endring av fastsatt ferie kan besluttes av arbeidsgiver etter Lov om ferie § 6 nr. 3, men vilkårene er strenge: «uforutsette hendinger», «vesentlige driftsproblemer», og at stedfortreder ikke kan skaffes. Når det gjelder feriepenger så skal alle opptjente feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden.

En liten påminnelse til slutt. Veldig mange bedrifter har i sine arbeidsavtaler et punkt om konkurranseklausul. Sjekk dette først før du skriver oppsigelse og ta eventuelt kontakt med Negotia for råd før du sender oppsigelsen.

Bjørn Erik

Tilrettelegging ved bruk av hjemmekontor

Spørsmål: Vi har nå fått påbud om å jobbe hjemme. Jeg har ikke kontormøbler hjemme og ryggen er stiv fordi jeg jobber på en kjøkkenstol. Hva skal jeg gjøre?

Svar: 5. og 6. november strammet både regjeringen og folkerike kommuner inn koronatiltakene. Arbeidsgiver har ansvar for et godt psykisk og fysikalsk arbeidsmiljø, uansett om det er hjemme eller på kontoret. Vi anbefaler at du tar kontakt med verneombudet på din arbeidsplass og at vedkommende sammen med AMU setter opp retningslinjer for «strakstiltak» i din bedrift.

Samtidig bør det også kartlegges hvilke behov den enkelte har for tilrettelegging. Hvis man for eksempel er forpliktet til å delta på digitale møter, bør de tillitsvalgte ta initiativet til å få forhandlet fram en avtale om at alle medlemmer får dekket et internettabonnement inntil et visst beløp.

Mona