Leder

Dagen vi kommer til å huske

Terje Bergersen

Ansvarlig redaktør

I denne utgaven av Negotia magasin kan vi presentere en hyggelig sak om kompetanseløft hos drikkevareprodusenten Coca-Cola, hvor forbundet har en stor medlemsgruppe. Godt trigget av klubbens innspill fikk bedriften iverksatt en rekke tiltak som ga de ansatte muligheten til å tilegne seg mer formell kunnskap, i form av for eksempel fagbrev og høyskolekurs. Helt i tråd med fagbevegelsens oppfordring og myndighetenes tilrettelegging i koronatiden.

Det ser ut til at grepet verden har vært fanget i det siste halvannet året, løsner nå. Etter at man lempet på reglene i sommer tok det riktignok ikke så lang tid før smittetallene steg igjen. Men budskapet fra helsemyndigheter og regjering var hele tiden at vi går denne høsten i møte med et helt annet utgangspunkt enn i fjor; nemlig at et stort antall nordmenn nå er fullvaksinerte. Beviset på at dette stemte fikk vi da smittetoppen flatet ut igjen. Og – så kom dagen da det ble erklært full gjenåpning. Lørdag 25. september er en dag og dato vi kommer til å huske!

Det vanlige livet har våknet igjen. Også i Negotia. I september arrangerte organisasjonen sitt første fysiske kurs siden mars 2020. Det var det ikke bare kursledelsen og instruktørene som gledet seg over. Deltakerne hadde ventet lenge på denne muligheten, og viste stor begeistring over å kunne møte tillitsvalgtkolleger i levende live igjen. Og ikke minst; Negotia magasin kunne komme på besøk for å lage reportasje..

Det samme gjaldt Negotia-konferansen som ble avholdt for noen uker siden, hvor kvoten på 120 deltakere var fylt opp til siste plass. Hovedtemaet var det grønne skiftet; hva det egentlig innebærer og hvordan det berører arbeidslivet og fagbevegelsen. I tillegg rettet konferansen oppmerksomheten mot blant annet framveksten av kunstig intelligens på arbeidsplassene.

Når vi nå nærmer oss halvgått høstsemester, er det som vanlig aktuelt å se litt på hvordan det ligger an med de lokale lønnsoppgjørene blant Negotias klubber. Vi kan kort nevne at snittet blant de innrapporterte resultatene fra klubbene ligger over den forventete prisveksten på alle avtaleområdene. Og best tall er det på Virke-området som organiserer handelsnæringen, den som i hovedsak har gått bra under koronaen. Dette er tegn om at systemet med lokale lønnsforhandlinger hvor poenget er at forhandlingene skal tilpasses bedriftens situasjon, virker slik det er tenkt!

Mer om dette og de andre nevnte sakene, finner du inne i magasinet.