Brev fra forbundslederen

Travel høst

Monica A. Paulsen

Forbundsleder i Negotia

Høsten er her og det betyr stor aktivitet i forbundet vårt. Nylig gjennomførte vi Negotiakonferansen, og det var en sann glede å endelig kunne treffe våre aktive medlemmer og tillitsvalgte igjen. Dette har vært et stort savn under koronaperioden. Negotiakonferansen er et høydepunkt for alle oss i forbundet. Det handler om å rydde plass til at vi kan få verdifull tid sammen, for å diskutere problemstillinger og muligheter framover.

Den 13. september var det valg i Norge, som ga flertall for en ny regjering med ny statsminister. For oss som en partipolitisk uavhengig organisasjon, endrer ikke dette på måten vi agerer mot de politiske partiene. Vi skal uansett fortsette å utøve ansvaret gitt av våre medlemmer gjennom landsmøtet. Hver dag skal vi se til hele det politiske spekteret for løsninger som kan hjelpe våre medlemmer i det private næringsliv og i frivillige organisasjoner. For det er medlemmene som hver dag skaper de store verdiene for Norge!

Men en ny regjering byr jo likevel på noen muligheter; til å tenke nytt, og til nye prioriteringer.

I tillegg til de store overliggende politiske temaene som alltid vil være viktige for oss, så skal vi nå benytte muligheten overfor den nye regjeringen til å fremme politikk som er viktig for dere. Aktuelle områder er blant annet arbeidstid, bruk av kunstig intelligens på arbeidsplassene, forutsetninger for en bærekraftig omstilling, utflagging, kompetanse, reversering av endringer gjort i arbeidsmiljøloven og innstramming i bruken av særlig uavhengig stilling i virksomhetene. Likeledes er ratifisering av ILO-konvensjon 190 – mot vold og trakassering i arbeidslivet – blant sakene vi nå setter et ekstra trykk på.

Og så har vi fagforeningsfradraget. Vi i Negotia sier at omstillingen av norsk industri, næringsliv og samfunn krever et organisert arbeidsliv for å lykkes. Det innebærer også at myndighetene spiller på lag med partene i arbeidslivet. I nyere tid har organisasjonsgraden blant arbeidstakere i privat næringsliv beveget seg i helt feil retning. Samtidig har fagforeningsfradraget stått bom stille, og vi forventer nå at en ny regjering minimum DOBLER fradraget.

Som du forstår blir det en travel høst hvor vi i forbundsledelsen skal trykke på for de sakene som er viktig for deg som medlem. Takk for at du velger Negotia som fagforeningstilknytning. Det å stå samlet er viktigere enn noen gang. Framtiden skapes nå – med dere på lag.