Lønn og tariff

Lønnsoppgjøret, en liten oppsummering

Vi er kommet midtveis i høstsemesteret, og de lokale lønnsoppgjørene ute i virksomhetene er for det meste gjennomført. Hvordan har det gått? Vi tar en oppsummeringsprat med de to av dem som holdt digital lønnskonferanse på vårparten.

Tekst:
Terje Bergersen

Lokale forhandlinger . Lønnsoppgjørene i Negotia gjennomføres i all hovedsak som lokale forhandlinger mellom tillitsvalgte og ledelse på den enkelte bedrift.

Illustrasjon: Adobe Stock

Først litt om de sentrale lønnsoppgjørene: Frontfaget forhandler alltid først i lønns- og tariffoppgjørene. Etter påfølgende brudd og mekling kom resultatet i havn 11. april, med en ramme på 2,7 prosent lønnsvekst. 0,1 prosent lavere enn forventet prisstigning i år. I tråd med at frontfagsoppgjøret er en norm for de andre store tariffoppgjørene, endte også de sentrale lønnsforhandlingene i Virke- og Spekter opp med en ramme på 2,7 prosent.

Ingen tvangstrøye

Hva betyr egentlig frontfaget for lønnsoppgjørene i Negotias klubber?

– På Negotias største tariffavtaler foregår lønnsforhandlingene kun lokalt. Rammen fra frontfagsoppgjøret utgjør en norm over tid for etterfølgende sentrale forhandlinger på de andre store tariffområdene, og skal ikke være en tvangstrøye for de lokale lønnsforhandlingene. Tvert imot skal de lokale forhandlingene ta utgangspunkt i den enkelte bedrifts økonomiske situasjon, beskrevet gjennom de fire kriterier. Det betyr også at resultatene fra de lokale oppgjørene kan variere ganske mye. Dette mønsteret er også tydelig i årets oppgjør, sier Negotia-advokat Nils Blomhoff.

Lære mer om lønnsforhandlinger?

Alle nye tillitsvalgte anbefales å gjennomføre det digitale kurset «Ny som tillitsvalgt». Her får du en innføring i tillitsvalgtrollen, tariffavtalene og partssamarbeid. Neste steg er «Kompetanseprogrammet». Dette er et kursopplegg i tre moduler, hvor blant annet lønnsarbeid og forhandlinger står sentralt. Les mer i «Kurs på ekte».

Lokal lønnsdannelse – en styrke?

– Hva er styrken ved en modell der lønnsoppgjørene avgjøres lokalt?

– Styrken er at lønnsbestemmelsene i tariffavtalene som sagt legger opp til at oppgjørene skal tilpasses situasjonen i den enkelte virksomhet. De ansatte skal gjennom lokale forhandlinger med ledelsen ha mulighet til å hente ut sin rettmessige andel av verdiene de har bidratt til å skape. Det hender selvfølgelig likevel at klubber er et stykke fra å få ut det lønnsresultatet de mener de bør ha, sier Nils Blomhoff.

Ja, hva skjer hvis de lokale partene ikke blir enige?

– Da går man til brudd, og sender bruddprotokoll til Negotia. Avhengig av hvilken overenskomst det gjelder, bestemmer forbundet om bruddet skal tas til organisasjonsmessig behandling. Dette er i praksis et forhandlingsmøte hvor de lokale partene pluss Negotia og arbeidsgivers organisasjon deltar. I siste instans kan lokale brudd på NHO-området prøves i den rådgivende nemnda.

– Hvordan kommer våre medlemmer ut lønnsmessig sammenliknet med andre grupper?

Det viser seg at arbeidstakere med lokal lønnsdannelse over tid har høyere lønnsvekst og høyere lønnsnivå, sier Nils Blomhoff.

Tre tariffområder

Negotia er inne på de tre store tariffområder hvor arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke og Spekter er motparter.

– Er det stor forskjell på disse områdene når vi snakker om lønnsdannelse?

Ja, det er ganske store forskjeller. Innenfor NHO-området har vi vår største overenskomst – Funksjonæravtalen – og den har kun lokale lønnsforhandlinger. Det har også Selgeravtalen. Derimot har for eksempel Handelsoverenskomsten både sentrale og lokale lønnsforhandlinger. På våre overenskomster med Virke, har vi stort sett en kombinasjon av sentrale tillegg og lokale forhandlinger. På Spekter-området har man sentrale tillegg, lokale forhandlinger og en lokal streikerett hvert år, sier rådgiver Anne Kathrine Nordvang.

Årets resultater

Lønnsbarometeret til Negotia oppdateres etter hvert som resultatene fra klubbene tikker inn. Tillitsvalgte og medlemmer har tilgang til barometeret på negotia.no – Min side.

– Hva kan vi si om resultatene fra de lokale lønnsforhandlingene i Negotia-klubbene så langt i år?

– Vi ser som vanlig at det er store variasjoner. Noen klubber har forhandlet seg fram til mer enn 5 prosent. Snittet på NHO-området ligger på drøye 3 prosent, og på Spekterområdet cirka 2,9 prosent. Altså litt over den forventete prisveksten på 2,8 prosent og enda litt mer enn frontfaget som landet på 2,7. De beste resultatene finner vi på Virke-området, hvor snittet hittil er på cirka 3,5 prosent, sier Nordvang.

Hun forteller at forbundet har medlemmer innen de fleste bransjer. Noe av det spesielle under koronatiden er at noen virksomheter har gått veldig bra, mens andre har gått mye dårligere enn vanlig.

– Reflekteres disse forskjellene også i lønnsoppgjøret, når man sammenlikner bransjer?

– Ja, dette harmonerer jo med at det gjennomsnittlige lønnsresultatet for Virke-klubbene i år ligger klart høyest. De representerer handels- og servicenæringen, som generelt har hatt et oppsving i koronatiden. Det er også her vi har resultater på over 5 prosent, sier Negotia-rådgiveren.

Lønnsbarometer

Negotias lønnsbarometer oppdateres etter hvert som resultatene fra klubbene tikker inn. Tillitsvalgte og medlemmer har tilgang til barometeret på negotia.no – Min side.