Pensjon

God interesse for YS Pensjon

Etter at den nye medlemsfordelen YS Pensjon ble lansert i januar, har et stort antall medlemmer tatt den i bruk. Fra september blir ordningen også utvidet, slik at enda flere får mulighet til å benytte den.

Tekst:
Nina Møglestue

Illustrasjonsfoto: NTB

YS Pensjon er mer enn en medlemsfordel. Det er et innkjøpsfellesskap der seks forbund har gått sammen om å etablere en egen ordning for pensjonsforvaltning. Den samlete tyngden som rundt 80.000 medlemmer gir, danner et solid grunnlag for å fremforhandle gode betingelser for deg som er medlem. Avtalen tilbys i samarbeid med Nordea Liv som leverandør. Etter lanseringen har vi opplevd et jevnt tilsig av medlemmer som registrer seg i portalen og slutter seg til ordningen.

Du velger selv

En fordel med egen pensjonskonto er at du selv kan bestemme i hvilket selskap pensjonen din skal samles. Da det er stor variasjon i kostnadene de ulike leverandørene tar for å forvalte pensjonskontoen din, bør du undersøke hva som lønner seg for deg. Medlemsfordelen YS Pensjon som ble etablert for godt og vel et halvt år siden, kan være et relevant alternativ for deg.

Økt bevissthet om egen pensjon

Bevisstheten om pensjon er generelt økende blant arbeidstakere. Derfor tror vi at stadig flere av medlemmene våre erfarer at det er lurt å ta grep. Negotia opplever at mange er usikre, kan lite om pensjon og er engstelige for å «røre» pensjonen som de tidligere har opptjent eller opptjener hos nåværende arbeidsgiver. Steget for å gjøre et selvstendig valg sitter ofte «litt langt inne».

Innføringen av egen pensjonskonto fra 2021 gjør at ansatte står overfor flere valg som gir mer innflytelse på egen pensjonssparing enn tidligere. Med flere valgmuligheter kommer også usikkerhet. Hva lønner seg for meg? Hvilke muligheter har jeg? Når bør jeg gjøre et valg? Spørsmålene kan være mange. Ikke uvanlig utsettes spørsmål rundt pensjon til et tidspunkt der pensjonsalderen nærmer seg. Jo tidligere du får kunnskap om egen pensjon desto større mulighet har du til å påvirke din fremtidige pensjon. Som medlem av Negotia har du muligheten til å søke råd og informasjon for å kunne ta egne valg.

Egen pensjonskonto

Reglene om egen pensjonskonto trådte i kraft fra 2021, og gjelder innskuddspensjon i privat sektor. Med dette vil du ikke lenger ha din opptjente pensjon spredt i ulike selskaper. Du vil få bedre oversikt, mer kontroll, lavere kostnader – og mer i pensjon. I utgangspunktet samles pensjonen din automatisk hos den leverandøren arbeidsgiveren din bruker. Men en viktig rettighet er at du kan velge plassering selv – for eksempel i YS Pensjon.

YS Pensjon

Ny medlemsfordel og innkjøpsfellesskap etablert av YS-forbundene Negotia, Delta, Yrkestrafikkforbundet, Parat, Finansforbundet og Safe. Tilgjengelig for alle YS-medlemmer. Tilbyr pensjonssparing med en av de laveste forvaltningskostnadene i landet. Alt på ett sted, i én konto. Avtalen er inngått med Nordea Liv som pensjonsleverandør.
Mer info: yspensjon.no.

Unge må våkne opp!

Hittil er det de godt voksne som i størst grad har tatt i bruk YS Pensjon. Det er som forventet. Men, nettopp derfor er det god grunn til at Negotia sender et varsku til de unge. Det er faktisk de unge som kan ha størst utbytte av å ta bevisste valg rundt pensjonen sin. Vi vet at yngre årskull må jobbe lengre for å få samme pensjonsnivå som eldre generasjoner får. Da er tjenestepensjonen som opptjenes hos arbeidsgiver et viktig tilskudd til alderspensjonen i folketrygden, i tillegg til eventuell AFP-mulighet eller egen pensjonssparing.

Tilbudet utvides

Fra 15. september utvides tilbudet gjennom YS Pensjon. Det nye er at medlemmer som ikke har egen pensjonskonto, men har et eller flere pensjonskapitalbevis (PKB), også kan benytte ordningen.

Det utvidete tilbudet er relevant for deg som for øyeblikket ikke har jobb, er arbeidsledig, er ansatt i offentlig sektor eller har annen pensjonsordning enn innskuddsordning. Dersom du tidligere har jobbet i en bedrift med innskuddspensjon, fikk du utstedt et pensjonskapitalbevis ved arbeidets opphør. Noen kan også ha flere ulike pensjonskapitalbevis hos ulike pensjonsleverandører. Nå har du muligheten til å samle disse gjennom YS Pensjon. Med stor sannsynlighet vil du kunne redusere gebyrene og få mer pensjon for pengene.

Flytting av pensjonskapitalbevis

Når du slutter å jobbe vil pensjonskapitalbeviset som utstedes bli værende hos den pensjonsleverandøren der opptjeningen skjedde, med mindre du aktivt velger å flytte den til annen leverandør. Når du er ansatt i en virksomhet er det arbeidsgiver som betaler administrasjons- og forvaltningskostnader for den aktive pensjonsopptjeningen. Når du slutter å jobbe eller bytter jobb, er det du selv som betaler gebyrene for pensjonen som tidligere er opptjent. Da er det lurt å ha gjort seg opp en mening og ha undersøkt mulighetene. Negotias anbefaling er at du sjekker opp gebyrene på pensjonskapitalbeviset og sammenlikner med hva YS Pensjon kan tilby deg. Dette bør du gjøre før du begynner å ta ut pensjonen din. Ønsker du å flytte pensjonskapitalbeviset ditt til YS Pensjon, må du gjøre det før du starter pensjonsutbetalingen.

«Negotias anbefaling er at du sjekker opp gebyrene på pensjonskapitalbeviset og sammenlikner med hva YS Pensjon kan tilby deg.»

Konkurransedyktig

Vi har ikke angret på at valget falt på Nordea Liv som samarbeidspartner. Med den inngåtte avtalen er YS Pensjon konkurransedyktige på pris. Bærekraftig forvaltning er satt som standardvalg. Det betyr at du automatisk vil få fondsprofilen bærekraft når du registrerer deg, med mindre du aktivt velger et av de to andre alternativene, indeksforvaltning eller aktiva bedrift.

YS Pensjon har et eget fondsutvalg med ansatte fra flere YS Forbund. I møtene der også Nordea Liv er til stede, holdes det øye med utviklingen på avkastningen over tid. I tillegg er det et særskilt fokus på bærekraftprofilen, oppfølgingen av såkalt ESG-krav, og ved behov rettes det søkelys på enkeltselskaper som inngår i fondsprofilen.

Vi ser at plattformen YS Boost er lett å bruke. Hvert medlem som har registrert seg i YS Pensjon vil få tilgang til denne nettbaserte løsningen. Den er lett og forståelig og gir oversikt over den samlete pensjonen.

Et regneeksempel

Nordea Liv har regnet ut at ved å benytte YS Pensjon kan du spare kostnader som gjør at du sitter igjen kr 161 545 mer i pensjon (etter siste pensjonsutbetaling), hvis du har en lønn på 550.000 kroner. Har du en lønn på 700 000 kroner kan du få hele kr. 278 448 mer i pensjonsutbetaling.

Forutsetninger:

40 års opptjening av pensjon, lønn kr. 550.000 (lønnsvekst 2 %), startkapital kr. 0, innskuddsprosent 5 % mellom 0 og 12 G, nedtrapping av aksjeandel fra 55 år i 15 år, pensjonsutbetaling fra 67 år, inflasjonsjustert med 2 %. Utbetalingsperiode på 10 år. Nordea Liv Bærekraft 80 som investeringsprofil med kostnad på 0,39 %, sammenlignet med kostnad i markedet på 0,89 %.

Merk at eksempelet kun ser på kostnader, ikke avkastning.

Ta grep om egen pensjon

Er du usikker på hva slags pensjonsordning du er omfattet av hos arbeidsgiveren din, eller om det lønner seg for deg å ta noen egne grep, anbefaler Negotia deg å starte med å få en enkel oversikt. Gå inn på nettsiden til Norsk Pensjon. Når du logger deg inn med BankID vil du finne oversikt over din pensjonssparing hos nåværende og tidligere arbeidsgivere. I tillegg finner du hvilke gebyrer disse har. Når du sammenligner hvilket tilbud YS Pensjon har, har du et utgangspunkt til å gjøre et valg.

Ønsker du ytterligere informasjon kan tillitsvalgte på arbeidsplassen, rådgiver hos Negotia eller eventuell kontakt direkte med pensjonsleverandørene hjelpe deg videre.

Artikkelforfatter Nina Møglestue er spesialrådgiver i Negotia, og forbundets ekspert på pensjon. Hun har ansvaret for oppfølgingen av YS Pensjon og er leder av en nedsatt faggruppe i YS-fellesskapet.