Jobben min

Jobben min

Negotia-medlemmer forteller med egne ord om jobben og arbeidsplassen sin.

Hvem: Laurie Lillefjære
Hva: Studierådgiver
Hvor: Folkeuniversitetet, Skien

I denne jobben er jeg i kontakt med mennesker hele tiden. Det liker jeg godt. Jeg opplever det som veldig meningsfylt å hjelpe voksne folk til å skaffe seg den utdanningen eller det faglige påfyllet de ønsker seg.

Folkeuniversitetet har eksistert i mer enn 150 år. Vi er en ideell organisasjon hvor alle inntekter går tilbake til organisasjonen, og vi har 30 kontorer spredt over hele landet. Før var vi inndelt i syv regioner, og kontoret i Skien hvor jeg jobber inngikk i region Sør-Øst. Men det siste året har vi fått en ny organisering hvor virksomheten over hele landet opererer som en samlet enhet. Det betyr blant annet at vi ikke bare jobber i nærområdet lenger, men også nasjonalt.

Virksomheten vår er rettet mot voksne mennesker som aldersmessig er fra omtrent midt i 20-årene og oppover. Vi tilbyr et bredt spekter av studietilbud, helt fra kurs for å ta båtførerprøven via mesterutdanning og til høyskolefag. I tillegg driver vi med skreddersøm av kompetansehevende kurs mot næringslivet. Når det gjelder høyskolestudier, samarbeider vi med andre utdanningsinstitusjoner, for eksempel OsloMet. Internasjonalt tilbyr vi blant annet Cambridge English, og jeg er teamleder for Norge.

Selv jobber jeg både med næringsliv og bedrifter samt «studiekompetanse», som handler om den kompetansen og fagsammensettingen man trenger for å kunne begynne på høyskole- eller universitetsstudier. Som studierådgiver har jeg ansvar for fasilitering, administrativ tilrettelegging og individuell rådgivning overfor kursdeltakerne, enten fra bedrifter eller åpne kurs.

De som kommer til oss for å skaffe seg studiepåfyll representerer et stort mangfold, men to grupper utmerker seg: Den ene er de som har falt ut av utdanningsløpet i ungdomsårene. Noen fordi de manglet motivasjon, og noen fordi de av forskjellige grunner har hatt en dårlig opplevelse av skolegangen. Den andre gruppen er de som først valgte en yrkesrettet fagbrevutdanning, men som har bestemt seg for at de vil noe mer og som trenger det til videre studier eller i jobben sin.

Én bestemt historie har gjort særlig inntrykk på meg. Det er en mann som hadde opplevd skolegangen som ugrei, med blant annet mobbing og dårlig selvtillit. For å oppnå studiekompetanse trengte han seks fag. Han avla eksamen med sekser som resultat i alle sammen og har nå fullført ingeniørstudie. Sånt varmer å oppleve.

Min historie i Folkeuniversitetet er lang. Jeg kom til Norge fra USA i 1984, og begynte på norskkurs her. Litt senere tok jeg oppdrag som engelsklærer, både her på Friundervisning og på BI. På et tidspunkt ble det ledig en deltidsstilling administrativt i Folkeuniversitetet. Dette var i 1997, så vidt jeg husker. Og siden har jeg vært her ved kontoret i Skien.

Blant oss som er studierådgivere er det mange forskjellige utdanninger. Det er ikke noen bestemte krav sånn sett for å ha denne jobben. Selv har jeg bachelor i business-administrasjon og personalledelse fra University of Texas.

Jeg har alltid opplevd et godt samhold blant de ansatte på vår arbeidsplass. Vi har også vært organisert i Negotia i mange år, og det er vi fornøyd med. Nå er det lenge siden vi hadde noe sosialt sammen, på grunn av Covid 19. Men det er planer om en samling om ikke lenge. Det ser jeg fram til. Ellers må jeg si at vi virkelig svingte oss rundt da koronaen kom. Som alle andre var vi ikke akkurat forberedt på å omstille oss til heldigital drift. Men det klarte vi, om ikke over natta, så i hvert fall på noen dager.

Folkeuniversitetet leverer utdanningstilbud til folket, hvor Fleksibilitet, Oppfinnsomhet, Likeverd og Kvalitet er blant våre verdier! Jeg er stolt av jobben min og det vi som virksomhet bidrar til i samfunnet!

Fortalt til redaksjonen