Jobben min

Binder hav og land sammen

Negotia-medlemmer forteller med egne ord om jobben og arbeidsplassen sin.

Hvem: Karen Skogen
Hva: Personalkonsulent
Hvor: Torghatten Nord, Tromsø

Med våre 39 ferger og ni hurtigbåter er Torghatten Nord med på å binde kollektivtransporten sammen her i landet. Vi trafikkerer strekninger i fylkene Troms og Finnmark, Nordland pluss Møre og Romsdal og Vestland.

Stillingen min er personalkonsulent, og jeg jobber innen det vi kaller bemanning. Det omfatter ganske mye. Overordnet sagt handler det om at alle båtene og avgangene er riktig bemannet. I hovedsak snakker vi da om at kaptein, navigatør, maskinist og matroser er på plass. På de båtene som går de lengste sambandene er det også bysse og matservering, med tilhørende personell. Jeg har ansvaret for sju båter mellom Sandnessjøen og Bodø.

Nå som høysesongen nærmer seg er det ekstra travelt, for i sommerhalvåret setter vi inn flere avganger over hele linja. Da øker bemanningsbehovet tilsvarende, og vi må kalle inn vikarer med lokal tilknytning. I tillegg til at personell skal være på plass til enhver tid, ligger det også til jobben min å koordinere kurs og oppdateringer som mannskapene er pålagt å ta. Dette pågår hele tiden. Flåteøvelser inngår også i ansvaret, og det samme gjelder kontakt med inspektører. Av og til er jeg også ute på fartøybesøk og møter mannskapene. Det liker jeg veldig godt.

«Du må være ganske allsidig. Det handler om koordinering og oppfølging av både folk og tekniske forhold»

Karen Skogen

Foto: Niklas Busk-Jensen

En annen viktig ting er at fartøyene jevnlig skal inn på verksted for vedlikehold og service. Det er blant annet strenge krav knyttet til sertifisering og tekniske deler som skal skiftes ut etter et visst antall driftstimer. Når det gjelder det tekniske, er vi forresten også i full gang med den grønne omstillingen. Selskapet har nye hybrid- og gassferger i bestilling og noen av de gamle skal bygges om.

Jeg har jobbet drøyt to år her i Torghatten Nord. Før det var jeg ansatt som teamleder i flybransjen. De som jobber med det samme som meg har litt forskjellig bakgrunn. Selv har jeg en Cand.mag-grad fra Universitetet i Tromsø. Det finns ikke noen bestemt utdanning for dette, men en ting jeg kan si er at du må være ganske allsidig. Det handler om koordinering og oppfølging av både folk og tekniske forhold.

Torghatten Nord har heldigvis klart seg bra gjennom de to Covid-årene vi har bak oss. Det var også lite smitte her, faktisk helt fram til Omicron-varianten kom. Vi har cellekontorer og det har vært forholdsvis lite bruk av hjemmekontor. Jeg liker miljøet på jobben, at vi er sammen og i farta og får ting unna.

Det er som sagt hektisk nå i høysesongen, men veldig moro å stå på for å få kabalen til å gå opp. Vi gjør alt for å unngå kanselleringer. Når publikum kommer til et fergeleie og har timet seg inn på å ta en båt fra Torghatten Nord, så vil vi at de skal oppleve at ting er på stell. Når alle er fornøyde og det kanskje til og med kommer en hyggelig tilbakemelding til oss som holder i trådene i bakgrunnen, da er arbeidsdagen ekstra god.

(Fortalt til redaksjonen)