Jobben min

Polarliv og regnskap

Negotia-medlemmer forteller med egne ord om jobben og arbeidsplassen sin

Foto: Ragnhild Utne

HVEM: Nina Skjefstad
HVA: Seniorkonsulent økonomi
HVOR: Universitetssenteret på Svalbard - UNIS

Jeg kom opp hit 1. november 2022 for å begynne i jobben som seniorkonsulent økonomi på UNIS. Hadde i mange år hatt et ønske om å komme til Svalbard, men ikke vært her før. Så der sto jeg da, helt aleine på denne helt unike plassen. Jeg låste meg inn i leiligheten som jobben hadde skaffet. Pallen med utsyr som jeg skulle ha med fra fastlandet kom først noen dager seinere, så jeg var ferdig installert på et kvarter pluss. Det var en rar følelse.

Men jeg kan bare si at opplevelsen av å være aleine ikke varte lenge. Da jeg dagen etter gikk inn dørene på Universitetssenteret for å starte i den nye jobben, fikk jeg en velkomst så varm og inkluderende som man bare kan drømme om. «Husk at det er strikkekafé på torsdag. Har du fått med deg at det er konsert neste uke? Salmesang i kirken neste lørdag. Og så må du bli med i koret …» Særlig en av kollegene var ordentlig på tilbudssiden og dro meg med på alt. Alt jeg hadde hørt om fellesskap og inkludering blant befolkningen i Longyearbyen innfridde virkelig.

Stillingstittelen min er som sagt seniorkonsulent økonomi, i en avdeling på fire. Svalbard er unntatt fra en del bestemmelser i lovverket, så noen ting er litt annerledes her, men stort sett har vi de samme oppgavene som en økonomiavdeling i en vanlig norsk bedrift. Det vil si regnskapsføring, fakturering, avstemming, lønn og det som ellers hører med. Og den seineste tida har vi vært travle med ferdigstilling av årsoppgjøret.

Utdanningen min er bachelorgrad i revisjon, og jeg har jobbet med økonomi og revisjon i både privat og offentlig virksomhet. Før jeg kom hit til Svalbard jobbet jeg som controller i Våler kommune i Innlandet.

UNIS er et statlig eid aksjeselskap, etablert i 1993. Det første året var det 7 ansatte og 23 studenter. Nå er det 110 ansatte og cirka 750 studenter fordelt på rundt 40 nasjonaliteter. Studieretningene er arktisk geologi, geofysikk, biologi og teknologi, og det undervises også i arktisk sikkerhet. Det har blitt veldig populært å komme hit for å studere. Noen tar hele utdanningen sin her, mens andre har opphold av kortere varighet. Vi sier at UNIS utdanner morgendagens arktiske eksperter. Virksomheten omfatter også mye forskningsarbeid. Mange av de ansatte har stillinger som kombinerer undervisning og forskning.

Da jeg begynte i jobben ble jeg kjent med at noen av kollegene var med i Negotia, så da ble jeg også med. Nå er jeg også blitt tillitsvalgt. Vi har tariffavtale og forhandler med ledelsen akkurat som andre medlemsgrupper. Jeg har fast ansettelse, så det er ikke et tidsbegrenset engasjement av noe slag. Jeg ser på dette som en periode av livet mitt, men uten et bestemt tidsperspektiv. Og nå har jeg blitt ganske bitt av den berømte svalbardbasillen, så jeg blir en stund til.

Nå har vi lagt mørketida bak oss for i år. 8. mars er det solfest, det er den første dagen i året at sola kan ses fra Longyearbyen. Da tar alle som kan krype og gå turen opp til kirken, der sykehustrappen står, for å få med seg det lille solstreifet som kan ses mot sør, hvis det er klarvær. Heretter går det fort, allerede 20. april er det midnattssol her.

I det snart halvannet året jeg har jobbet og bodd her, har jeg sagt ja til alt mine gode kolleger og andre har dratt meg med på, og har aldri angret. Ja, jeg ble med på strikkekafeen og jeg synger i koret. Jeg har vært på Dark Season Blues, Polarjazz og masse fine konserter. Prosjektet mitt framover nå er å bli god til å kjøre snøscooter. Det må du være for å kalle deg en skikkelig svalbardbeboer.

Liker du spektakulær natur, et rikt kulturliv og inkluderende fellesskap, kan jeg anbefale Svalbard på det varmeste.

(Fortalt til redaksjonen)