Arbeidsliv

Treparts klimaavtale skal gi renere industri

Tidlig i januar signerte representanter for arbeidslivspartene i prosessindustrien og myndighetene en avtale om utslippskutt. Negotia var med.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

AVTALEN I BOKS. Fra venstre: Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, Harald Solberg (Norsk Industri), næringsminister Cecilie Myrseth, Frode Alfheim (Styrke), Kine Asper Vistnes (Fellesforbundet), Elisabet Haugsbø (Tekna), Kjetil Lein (NITO) og Trond Vegard Sæle (Negotia).

Stedet som var valgt ut for den formelle avtaleinngåelsen var Dynea i Lillestrøm, en stor produsent og eksportør av limprodukter til trebearbeidende industri.

Klimamål og arbeidsplasser

Til stede var både næringsminister Cecilie Myrseth og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Avtalepart for arbeidsgiversiden er NHOs landsforening Norsk Industri, og for arbeidstakerne Fellesforbundet, Forbundet Styrke, NITO, Tekna og Negotia. Alle var samlet hos Dynea for avtalesignering en gråkald morgentime torsdag 9. januar.

«Avtale om klimapartnerskap med prosessindustrien» er den tredje avtalen av denne typen regjeringen har inngått. De to øvrige – med maritim næring og fiskerinæringen samt byggenæringen – kom på plass forrige halvår. Som faktorer for å oppnå de ønskete resultatene peker tekstinnholdet blant annet på god koordinering, gode beslutninger og forutsigbarhet om rammevilkår for grønn omstilling.

Næringsminister Myrseth mener partssamarbeidet er en god plattform både for å nå fastsatte klimamål og sikre arbeidsplasser.

– Dette partnerskapet er en milepæl og viser at vi kan oppnå resultater sammen. Ved å møtes jevnlig kan vi bedre vurdere og justere virkemidlene for å sikre at vi når våre klimamål. Samtidig handler dette om å utvikle den industrien vi har og sikre arbeidsplasser i lokalsamfunn over hele landet, også i framtiden, sier Myrseth.

Gjensidig forpliktende

Negotia har medlemsgrupper i en lang rekke virksomheter tilhørende prosessindustrien. Det var 1. nestleder Trond Vegard Sæle som signerte avtalen på vegne av forbundet. Han understreker at Norske virksomheter i denne kraft- og ressurskrevende bransjen er langt framme når det gjelder klimavennlig produksjon, men at det fortsatt kan gjøres mer.

FAKTA

Prosessindustrien

Stor industri- og eksportnæring i Norge. Består av bedrifter som driver med blant annet metallutvinning, treforedling, kjemisk industri, sementproduksjon og mye annet. Kjent som en kraftkrevende bransje, og rensing av utslipp og gjenvinning av restenergi fra produksjonen er sentrale faktorer i miljøarbeidet.

Negotia har medlemsgrupper i en lang rekke bedrifter tilhørende prosessindustrien; eksempelvis Hydro Aluminium, Titania, Eramet Norway, Jotun og Heidelberg Materials Sement Norge.

– Som det står i avtalen er flere norske bedrifter innen prosessindustrien allerede verdensledende på klima- og ressurseffektivitet. Men, skal vi nå målet om et lavutslippssamfunn i 2050, må utslippene reduseres ytterligere. Derfor er det viktig med en forpliktende avtale som denne, hvor vi kan strekke oss etter målene i fellesskap, sier Trond Vegard Sæle.

Klimapartnerskapsavtalen gjelder fra signeringsdatoen 9. januar, og løper ut 2030. Den skal følges opp av departementene, og det legges opp til at partene skal møtes tre til fire ganger i året. Partene skal oppdatere hverandre på handlinger som er gjennomført, resultater som er oppnådd siden forrige møte, og hva som trengs for å oppnå videre resultater.

– Vi trenger industriarbeidsplasser her i landet, og det er et mål at produksjonen både er ren og konkurransedyktig. Vi er stolte over å ha bidratt til å få på plass denne avtalen. Dette er et godt eksempel på at et velfungerende trepartssamarbeid mellom arbeidslivspartene og myndighetene, kan bidra til resultater som er til beste for alle, sier Sæle.

«Dette partnerskapet er en milepæl og viser at vi kan oppnå resultater sammen.»

Næringsminister Cecilie Myrseth

– Riktig priset elektrisitet INFO

Vertskap for avtalesigneringen var som nevnt Dynea i Lillestrøm. Bedriften er en ledende leverandør av lim til trebearbeidende industri i Europa, med salg også til Asia, Afrika og Amerika. Trebearbeidende industri omfatter virksomheter som produserer sponplater, møbler, gulv, dører, vinduer, limtre og så videre. Administrerende direktør Tarje Braaten forteller at Dynea jobber aktivt med reduksjon av utslippene.

– Det meste av våre utslipp av CO2 er fra produksjonen av damp, som gjøres dels fra elektrisitet og dels fra LNG – flytende naturgass. Mye overskuddsdamp selger vi videre til en nabobedrift som også trenger dette i sin produksjon. Vi jobber i tillegg med å ta ut energi fra varme strømmer ved hjelp av varmevekslere, og bruker dette til oppvarming av lokaler. Hele forskningssenteret vårt og den største fabrikken er varmet opp på denne måten, og her har vi i tillegg mange nye prosjekter på tegnebrettet.

Braaten ønsker klimapartnerskapsavtalen velkommen og sier at utslippene kan kuttes betydelig med de rette virkemidlene.

– Med tilgang på riktig priset elektrisitet kunne vi redusert LNG-forbruket dramatisk og dermed også CO2-utslippet, sier Dynea-direktøren.

INFO

Reduserte utslipp og økt verdiskapning

Klimapartnerskapsavtalen for prosessindustrien definerer mål og virkemidler som nedenfor. (Listen og punktene er forkortet).

Industriens bidrag:

  • Innen 2030 redusere klimagassutslippene med 55 prosent sammenlignet med 1990, samtidig som verdiskapingen øker.

  • Være klimanøytrale innen 2050 samtidig som verdiskapingen øker.

  • Gjennomføre tiltak for energieffektivisering og -gjenvinning. Følge opp forpliktelser i henhold til regjeringens handlingsplan for energieffektivisering og energikartleggingsforskriften.

  • Overvåke og optimalisere forbruk av råvarer, øke resirkuleringsgraden og delta i relevante fora for å dele beste praksis.

Statens bidrag:

  • Enighet mellom regjeringen og industrien om ny innretning av og forutsigbarhet i CO2-kompensasjonsordningen.

  • Grønn industrifinansiering (lansert sept. 2024) forvaltet av Innovasjon Norge.

  • Tildelinger til virkemiddelapparatet som støtter opp under det grønne skiftet gjennom prosjektet Grønt industriløft.

  • Regjeringen har gått inn for å innføre CBAM-forordningen i Norge med mål om å unngå karbonlekkasje og bidra til å stimulere andre land til å redusere sine utslipp.

I GODT SELSKAP. Trond Vegard Sæle, 1. nestleder i Negotia, signerer klimapartnerskapsavtalen sammen med to statsråder og partsrepresentanter for næringen.