Negotias rådgivere og advokater svarer
Send ditt spørsmål til arbeidsliv@negotia.no
Bidragsytere til denne utgaven av «Spør oss»:
![]() Kristoffer Lien Heitmann, advokat |
![]() Anne-Lene Gabrielsen, rådgiver |
![]() Bjørg Anne Rynning, advokat |
![]() Nils Blomhoff, advokat |
– Arbeidsgiver vil tilby meg sluttavtale
Spørsmål: Jeg har vært sykmeldt i over ett år og har nå fått innvilget arbeidsavklaringspenger (AAP). Jeg har likevel jobbet i redusert stilling hos arbeidsgiver som jeg fører opp på meldekortet til NAV.
Arbeidsgiver har etter hvert begynt å hinte om jeg ikke skal slutte, og har tilbudt meg en sluttavtale som jeg ikke ønsker å signere på. Etter at jeg takket nei til sluttavtalen, fortalte min arbeidsgiver at de kunne nekte meg å fortsette å arbeide i redusert stilling, og at mitt arbeidsforhold nå var «overtatt av NAV» siden jeg begynte på AAP. Stemmer dette?
Svar: Vi opplever mange arbeidsgivere som legger til grunn at arbeidsforholdet automatisk opphører når arbeidstaker mottar AAP. Men selv om du har fått innvilget AAP fra NAV, gjelder fremdeles arbeidsavtalen mellom deg og arbeidsgiver frem til den blir oppsagt av en av partene.
Du har ingen plikt til å selv si opp arbeidsforholdet ditt. For mange arbeidstakere vil det tryggeste være å stå i eksisterende arbeidsforhold, enten de forsøker å komme tilbake i fullt arbeid hos nåværende arbeidsgiver, eller ønsker å søke seg videre til alternativt arbeid.
Dersom arbeidsgiver ønsker at arbeidsforholdet skal opphøre, må det gis oppsigelse på vanlig måte. Selv om det særskilte vernet mot oppsigelse ved sykdom jf. arbeidsmiljøloven § 15-8 er over etter ett års sykefravær, må en arbeidsgiver som ønsker å gå til oppsigelse kunne vise til saklig grunn jf. arbeidsmiljøloven § 15-7.
Arbeidsgivers behov for en ansatt i full stilling vil da måtte veies opp mot arbeidstakers interesse i å beholde arbeidet. Hvilke utsikter arbeidstaker har for å komme tilbake i fullt arbeid hos arbeidsgiver, og hvor lang tid det vil ta, vil være sentrale momenter i vurderingen.
Kristoffer
Jobbfravær grunnet værforhold
Spørsmål: Flere ganger i forrige måned kom jeg meg ikke på jobb på grunn av snøværet. Kan arbeidsgiver trekke meg i lønn for de timene jeg brukte på å komme meg frem?
Svar: Du er ikke alene om å ha brukt mye krefter på å komme deg på jobb under spesielle værforhold denne vinteren. Mange har måttet bli hjemme når busser og tog er blitt innstilt.
Statens vegvesen og andre oppfordrer oss til å arbeide hjemmefra hvis mulig, men ikke alle kan det. Noen må være fysisk til stede på jobb og andre arbeider i bedrifter som ikke åpner for bruk av hjemmekontor.
Det er arbeidstakerens ansvar å komme på jobb, selv under ekstremvær. Dette gjør at arbeidsgiver i verste tilfelle kan holde tilbake lønn for fravær grunnet innstilte tog og ufremkommelige veier. Det vil imidlertid ikke være grunnlag for noen reaksjon som for eksempel advarsel eller lignende, da arbeidstakeren ikke kan lastes for fraværet.
Det beste er å bli enige om smidige løsninger, som tar hensyn til de utfordringene værforholdene gir.
Anne-Lene
Lønn når arbeidsgiver går konkurs
Spørsmål: Min arbeidsgiver har gått konkurs. Hvilke krav kan jeg få dekket gjennom lønnsgarantifondet og hvordan kan Negotia hjelpe meg?
Svar: Når arbeidsgiver går konkurs, oppnevner tingretten en bostyrer (en advokat). Bostyreren overtar rådigheten over virksomheten og er den du skal forholde deg til. Denne vil også kunne gi veiledning om hvilke konkrete krav dere kan få dekket og hva som kreves av dokumentasjon i denne sammenhengen.
I hovedsak dekker lønnsgarantien arbeidsvederlag, herunder blant annet fastlønn, prestasjonsbasert lønn, overtid og vakttillegg. Hva gjelder bonusutbetaling, må det foretas en konkret vurdering av hvor vidt bonusen relaterer seg til utført arbeidsinnsats.
Krav på feriepenger og pensjon er å anse som arbeidsvederlag.
Lønnsgarantien dekker lønn i oppsigelsestiden i en måned etter konkursåpning. Dersom konkursåpning er den 10. i en måned dekker således lønngrantien bare lønn frem til den 10. i neste måned.
Krav på refusjon av utlegg dekkes i utgangspunktet ikke.
Det er noen begrensinger i dekningen, blant annet er garantien begrenset til lønn i 6 måneder og den gjelder kun lønnskrav som er forfalt i løpet av de siste 12 måneder før fristdagen (dagen konkursbegjæringen kom inn til retten). Den totale dekningen er begrenset til et beløp som svarer til to ganger folketrygdens grunnbeløp. Dette utgjør for tiden 248 056 kroner.
Lønn i vanlig oppsigelsestid er fortrinnsberettiget og kan dekkes av konkursboet hvis der er midler til det. Vanlig oppsigelsestid er det som følger av lov eller tariffavtale. Har du en avtale om lenger oppsigelsestid, vil ikke lønnen utover vanlig oppsigelsestid være fortrinnsberettiget. Fordringens forfallstid må ikke ligge lenger tilbake enn fire måneder før fristdagen. Fortrinnsretten er begrenset til lønn i seks måneder.
Negotia kan bistå med generell veiledning og råd i slike prosesser. Videre kan vi ha kontakt opp mot bobestyrer i forhold til konkrete krav, hvis dette skulle vise seg nødvendig. Alternativt henviser vi videre til bobestyrer.
Bjørg Anne
Spørsmål om privatrettslige forhold
Spørsmål: Jeg har kjøpt en bruktbil som har flere feil og mangler. Selger opplyste ikke om disse, og jeg trenger råd fra dere om hvordan jeg skal gå frem videre.
Svar: Negotias egne advokater yter bistand i saker som angår medlemmenes arbeidsforhold, men gjennom et samarbeid med Legal 24 advokatfirma har vi medlemstilbudet «Advokathjelp i privatlivet» som du kan benytte deg av.
Tilbudet gir deg en førstehåndsvurdering av privatrettslige forhold, som Negotia betaler. Eventuell videre bistand dekker du selv til en redusert timesats. Dersom du ønsker å benytte deg av denne fordelen, kan du lese mer om den på våre nettsider.
Nils