Motparter med felles mål
Hvordan går det når man rigger til en samtale mellom YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke om medbestemmelse og partssamarbeidet i arbeidslivet? Helt fint, faktisk!
.jpg)
Partssamarbeid. Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke og Monica A. Paulsen, Negotia-leder og 2. nestleder i YS, samtalte om partssamarbeid på YS-konferansen i oktober.
Det var ikke bare foredrag på rekke og rad som ble servert på YS-konferansen i oktober. Dialog og samtaler fra scenen bidro til å belyse temaene på en god måte. En av sekvensene i den kategorien besto av intervju med administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke og Monica A. Paulsen, som i tillegg til å være Negotia-leder også er 2. nestleder i YS.
Smidighet og tillit
YS’ kommunikasjonssjef Øyvind Olufsen hadde rollen som intervjuer, og spurte de to om hvorfor det er så viktig med medbestemmelse i arbeidslivet.
– Det er viktig for å oppnå en balansert utvikling og god fordeling av verdiene som skapes i virksomhetene. For å sikre gode og smidige prosesser, vil jeg understreke at det er viktig å involvere tidlig nok. Det holder ikke å invitere tillitsvalgte til drøftelser når beslutningene i realiteten er tatt, påpekte Monica A. Paulsen.
Kristensen kvitterte med å slå fast at medbestemmelse i arbeidslivet gjør at det går bra med landet.
– I Norge får vi til omstillinger som andre land ikke klarer, med lavere kostnader fordi vi har medbestemmelse. Ansatte forventer at de blir tatt med og kan bidra til løsninger. Og nøkkelen for å lykkes er tillit. Jeg vil knytte medbestemmelse og tillit sammen. Når dette er til stede er det bra for virksomhetene, for de ansatte og for landet, presiserte Virke-sjefen.
«I Norge får vi til omstillinger som andre land ikke klarer, med lavere kostnader fordi vi har medbestemmelse.»
Ivar Horneland Kristensen, Virke
Problemområder
Intervjuer Olufsen minnet om at samarbeidet på virksomhetene likevel ikke er så bra bestandig, noe også Fafos undersøkelse om arbeidstakeres medbestemmelse og medvirkning viser. Han trakk fram at dette ofte gjelder innen tjenesteytende sektor og varehandel, som er næringer Virke representerer, og ville vite mer spesifikt hvilken kommunikasjon Virke har med sine medlemsbedrifter på dette området.
– De fleste av våre medlemmer er mellomstore og små bedrifter. Det handler om hvordan man får til samarbeidet, uansett om reglene er i en tariffavtale eller lovverket. 27 prosent av våre medlemmer har tariffavtaler. Rundt 50 prosent av de ansatte i våre bedrifter er omfattet av tariffavtale. Altså; mange er godt vant med dette, men mange er også ikke vant med det. Det er noe vi jobber med, sa Kristensen.
Paulsen framhevet at YS organiserer ansatte i et mangfold av bedrifter, og at hun i sin egen organisasjon Negotia ser betydelige forskjeller i hvordan partssamarbeidet fungerer. Også der det er etablert tariffavtale.
– De store bedriftene har gjerne strukturer som ivaretar bedriftsdemokratiet og involveringen. Men utfordringen med de store er at tillitsvalgte ofte blir koblet på altfor seint i prosessene. En tommelfingerregel er at allerede når du har tenkt tanken på endringer, så skal du involvere. Da får man fram dynamikken i arbeidet med endringene.
– I mindre virksomheter er det ofte mindre systematikk i partssamarbeidet, og sjeldnere kontakt mellom tillitsvalgte og ledelse. Noen møtes kanskje bare en gang i året til lønnsforhandlinger, men fagforeningsarbeid er så utrolig mye mer enn bare å forhandle lønn.
Relasjonsbygging
Negotia-lederen mener at å ufarliggjøre fagforeningenes rolle overfor nærlingslivsledere er viktig med tanke på å øke organisasjonsgraden i privat sektor. Og hun mener det er grunn til å skryte litt av prosjektet «sammen om bedre løsninger», som YS og Virke har kjørt i fellesskap, hvor ledere og tillitsvalgte fra et knippe bedrifter har vært sammen på kurs for å jobbe med dialog og samarbeid.
– Sånne ting må vi gjøre mer av i framtiden, sa Paulsen
Kristensen nikket bekreftende og la til:
– Når man ansvarliggjøres, så er man klok i løsninger. Jeg har jobbet med tillitsvalgte som har «skjønt det» og noen som ikke har skjønt det. Igjen, det handler om tillit. Når den er på plass, så funker det.
– Og hvordan bygger man tillit? skjøt Paulsen inn. – Jo, gjennom regelmessig kontakt – formelt og uformelt – for å bygge opp relasjonene på en god måte.
.jpg)
YS-konferansen 2021.
Foto: Rebecca Bjerga
Opplever mindre respekt
Ifølge YS arbeidslivsbarometer opplever tillitsvalgte å bli tatt mindre på alvor av ledelsen, det vil si; det er en synkende tendens i den retningen. Hvordan opplever YS og Virke utviklingen på dette området?
– Fra vårt ståsted opplever vi blant annet at nye selskapsstrukturer i store virksomheter kompliserer samarbeidet og flytter makta bort fra de avtalene vi har framforhandlet. Dette er en utfordring for mange av våre tillitsvalgte i dag. Og en ting vi stadig hører, er at tillitsvalgte ikke gis nødvendig tid til å utøve sine verv innenfor normal arbeidstid. Vi trenger tillitsvalgte som er på ballen og kan spille virksomhetene gode, men de må gis tid til å gjøre det, sa Paulsen.
Hva vil Virke gjøre for å styrke tillitsvalgtrollen?
– Det har vært en bevisst strategi hos oss å styrke tariffarbeidet. Her har vi et ansvar som parter, blant annet gjennom opplæring. Men vi er også tydelig på at vi skal ha konkurransedyktige tariffavtaler som er tilpasset framtiden. Bærekraft utfordrer oss kraftig, og vil kreve endringer. Dette er felles utfordringer som vi må møte sammen. Vi vil snakke opp partssamarbeidet, det er viktig for omstillingsevnen i Norge.
«Vi trenger tillitsvalgte som er på ballen og kan spille virksomhetene gode, men de må gis tid til å gjøre det.»
Monica A. Paulsen Negotia/YS
Modernisere avtalene?
Ja, konkurransedyktige tariffavtaler, eller moderne avtaler, som Virke også har flagget tidligere. Hva mener dere egentlig med det?, spurte Olufsen.
– Med tariffavtale i bedriften kan man spille på et større register. Vi er Ikke ute etter å ta ned rettigheter, men at avtalene skal forstås. Det er ikke nødvendigvis sånn at noe som ble bestemt i nittenhundreogdentid er like gyldig i dag, kommenterte Kristensen.
Og hva tenker Paulsen og YS om endringsbehovet i så måte?
– Jeg tenker at fagforeningene har et kjempeansvar med å forvalte avtaleverket på vegne av norsk arbeidsliv. Dette er verktøykassa vår. Det vi har er i hovedsak godt rigget for å håndtere utfordringene, og avtaletekstene oppdateres når det er behov for det. Ved forrige oppgjør fikk vi for eksempel inn nye formuleringer angående kunstig intelligens. Ja, kanskje skal vi justere litt på bærekraft i neste omgang, vi snakker om grønne tariffavtaler, men vi skal skyndte oss langsomt, sier Monica A. Paulsen.
.jpg)
Belyser . YS-konferansen arrangeres hvert år i oktober og belyser tidsaktuelle temaer. Arrangementet har tradisjon for å invitere både representanter fra arbeidsgiverorganisasjonene, forskermiljøer og myndigheter. Her Høyre-leder Erna Solberg i samtale med YS-leder Erik Kollerud. YS’ Kommunikasjonssjef Øyvind Olufsen til høyre.