Lokalt

– Ta vare på hverandre

Vi har levd med et – mer eller mindre – stengt samfunn i over 18 måneder. Det førte blant annet til at det tradisjonelle oktoberkurset i Bergen måtte avlyses i 2020. Det var mye «sommerfugler» i magen når vi planla årets samling.

Helge J. Nilsen

Sekretær Bergen avdeling

Psykolog Catrin Sagen var en av mange foredragsholdere på oktoberkurset til Negotia Bergen. Temaet hennes var «Hvordan overleve på hjemmekontor».

Begge foto: Helge Nilsen

Vi visste ikke om folk ville komme, og om programmet vi satte sammen ville fenge. Tilbakemeldingene fra over 70 deltagere tyder på at vi traff blink. Tema for de ulike foredragene kan grovt deles inn som: Hvordan tar vi vare på hverandre, og hvordan kan fagforeningene styrke seg? Ja, hva er den nye «normalen» i arbeidslivet etter korona? Til å hjelpe oss gjennom helgen, som var en kombinert Ung-samling og tradisjonelt oktoberkurs, hadde vi invitert Sofie Frøysa, Amal Aden, Heidi Klefstad, Mimir Kristjansson og Catrin Sagen. Flere av de unge medlemmene som var med på oktobersamlingen, hadde aldri deltatt på en Negotia-samling tidligere. De kom alene, uten å kjenne noen fra før.

Lørdagsprogrammet ble innledet med moromannen «Kjellemann», som fikk frem lattertårene hos oss, men som også hadde en mer alvorlig undertone. Han oppfordret oss til å lære av våre erfaringer, ikke gi opp i motgang, og ha troen på det vi gjør. «Det du gir, er det du får tilbake». Senere på dagen skulle Amal Aden lokke frem helt andre tårer, da hun fortalte om sin oppvekst i et krigsherjet Somalia. Det hun fortalte fra grusomhetene i hjemlandet, var vanskelig å ta inn over seg. Som 13-åring kom Amal til Norge, til et land der hun ikke kjente noen, og til ensomhet. Biblioteket ble hennes hjem. Men hun måtte først lære seg å lese, og lære norsk. Amal sa: «Ser du en som sitter alene, på jobb eller andre steder, så inviter vedkommende til bordet ditt.» Når man er ny et sted, er det lett å føle seg utenfor. Alle ønsker å være inkludert, føle at vi bidrar. Men vi må inviteres inn i fellesskapet. Vi må ta vare på hverandre.

Sofie Frøysa sitt innlegg ble formet som en samtale mellom henne og vår egen ungrepresentant Tina Gjøen, et konsept som fungerte utmerket! De snakket om å ta vare på den mentale helsen i en travel arbeidsdag, og ellers i livet. Nå, etter koronatiden, snakker vi om hvordan vi faktisk har det. Det er ikke farlig å være engstelig eller deprimert, men vi må våge å snakke om det. Og være ærlig. Det er lov å være sur på tur!

Heidi Klefstad hadde en litt annen innfallsvinkel til temaet: Spre glede, vær deg selv! Er en sur, blir alle sure. Gi hverandre tilbakemelding. Sammen oppnår vi mer! Ta vare på hverandre. Catrin Sagen snakket om hvordan man «overlever» på hjemmekontor. Det kan være ødeleggende for et menneske å sitte alene over lengre tid, uten kontakten med kollegaene. Uten den felles kaffekoppen. Det kan være fint å styre sin egen tid, men gjerne vanskelig å begrense arbeid når man likevel er «tilgjengelig». Husk selvomsorg, alle trenger å lade.

Mimir tok for seg begrepet «fagforeningsknusing», noe som dessverre ikke er ukjent i Norge i dag. Han trakk frem eksempler på at ansatte blir truet med å miste goder dersom de organiserer seg, og at enkelte bedrifter som har sagt opp medarbeidere, oppretter nye selskaper når de begynner å bemanne opp igjen, for på den måten å omgå fortrinnsretten. Og lovverket må definere tydelig hva som er en ansatt, og hva som er arbeidsgiver, slik at vi ikke alle blir «uavhengige konsulenter».

Både Mimir og lederen i Negotia Ung, Stig Arne Bøe, var opptatt av å få opp organiseringsgraden i arbeidslivet. Uansett hvor mye politikerne legger til rette, sa Mimir, er det fagforeningene som må ta kampen, det er vi som har en jobb å gjøre. Dagens unge er født lenge etter at de store arbeiderkampene fant sted, det er tid for opplysning. Vi må bekjempe tendensene til sosial dumping og underbetaling som finnes i mange yrker. Kort sagt: Vi må ta vare på hverandre.

Kurset hadde 70 deltakere. Det var tydelig at folk satte pris på å møtes igjen. Her er det gledesspreder Heidi Klefstad som skaper engasjement i salen.