YS' likestillingspris til Big Enough Global:
Kimiya Sajjadi (23) er grunnlegger og leder av Big Enough Global, og tok imot likestillingsprisen. Hun har allerede gjort seg bemerket som en tydelig talsperson for et mer flerkulturelt arbeidsliv.
En overveldet leder tok til tårene flere ganger da prisutdelingen ble filmet for framvisning på YS-konferansen. For den overlykkelige prismottakeren tok det litt tid før det begynte å synke inn hva dette betyr.
– Vi har bare sittet og jobbet, og når vi får en sånn anerkjennelse så ser vi at det vi gjør betyr noe for andre ute i verden. Det føles veldig bra!
Flerkulturell bakgrunn er en styrke, en uutnyttet ressurs i arbeidslivet, men det er ikke godt nok kommunisert hverken i arbeidslivet eller hos de flerkulturelle. Det vil Big Enough Global gjøre noe med.
Prisfest på kafe
Selve overrekkelsen av likestillingsprisen fant sted på biblioteket i Tromsø ved juryleder og 1. nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud. Tildelingen ble deretter markert med lunsj på kafe i Tromsø, etter prisvinnerens ønske.
– Som leder er jeg så glad for at mitt team får den anerkjennelsen de fortjener for et ubeskrivelig godt arbeid over lang tid. Prisen betyr utrolig mye for alle oss som er, og har vært, med på å skape Big Enough Global.
I Tromsø har Kimiya funnet ro og styrke til å stake seg ut en ny kurs i livet, og til å våge å satse på sin egen stemme, som hun nå kanaliserer gjennom arbeidet med Big Enough Global.
– Jeg føler for første gang at det jeg driver med, er det jeg er ment å drive med. Til forskjell fra tidligere har jeg det bra hver dag. Prisen er en boost på veien for alle oss i Big Enough Global.
Kimiya kom til Norge fra Iran som treåring og er oppvokst i Bærum med iranske foreldre og to søsken. Hun har bak seg to og et halvt år på jusstudiet i Oslo og jobber med Big Enough Global. Hun er selv et godt bevis på at flerkulturell bakgrunn kan være en styrke og gi kompetansefortrinn i arbeidslivet.
Kimiya Sajjadi
Navn: Kimiya Sajjadi
Alder: 23 år
Født i Iran, oppvokst i Bærum
Leder og grunnlegger av mangfoldskonulentselskapet Big Enough Global
Brenner for: Jeg er veldig opptatt av «passion» og «purpose», og å bidra til en bedre verden. Jeg tror alle har sin måte å gjøre det på.
Aktuell med: Big Enough Global er tildelt YS’ likestillingspris 2021
Stolt av teamet mitt og alt vi har oppnådd sammen
Kimiya kaller seg mangfoldskonsulent. I Big Enough Global jobber hun sammen med et team hun ikke kan få fullrost.
– Teamet i Big Enough Global er grunnen til at vi har klart å skape bevissthet og forandring. Både dagens team, og de som har vært en del av oss tidligere. Teamet vil jeg rett og slett beskrive som supermennesker. De har hatt et hjerte og en «drive» for dette arbeidet.
– Denne prisen betyr utrolig mye for alle oss som er og har vært med på å skape Big Enough Global. Og som leder er jeg veldig glad for at vi får denne anerkjennelsen.
Vær nysgjerrig, spør mer
Big Enough Global er opptatt av at flerkulturelle er en mangfoldig gruppe, derfor trengs ulike løsninger. For å skape endring må det jobbes på flere måter, og mange nok må delta.
– Hvis alle tar ansvar vil det komme en endring. Da alle kvinnene begynte å si fra, så skjedde det en forandring. Det er sånn man får endring. Fortsatt den dag i dag kjemper vi for likestilling. Hvorfor er ikke kvinner representert mer?
Gjennom Big Enough Global har Kimiya oppdaget et stort behov for kunnskap om hvordan du skaper inkludering i arbeidslivet i praksis.
– Når ledere spør hva de skal gjøre, sier jeg at du må bruke stemmen din. Med makt kommer ansvar. Norge skal være så nøytralt, du skal ikke mene noe.
Drømmekunden til Big Enough Global er en person som virkelig ønsker å jobbe med å øke det flerkulturelle mangfoldet, skape inkludering og utvikle talentene, slik at det faktisk kan bli en forandring.
– Jeg merker fort om de gjør det mest fordi de føler at de må.
Hennes råd til kolleger og ledere i arbeidslivet er: Vær nysgjerrig, spør folk hva som er viktig for dem, enten der er noen som har en funksjonsnedsettelse, er skeiv eller flerkulturell.
– Prøv å se verden med andres øyne. Tenk over hvordan det er å være i deres sko.
Big Enough Global ønsker å bidra til at det sosiale miljøet, arbeidsmiljøet, den eksterne kommunikasjonen og rekrutteringen skjer på en måte som bidrar til å rekruttere og beholde flerkulturelle. Det må jobbes systematisk med disse områdene, med mål og tiltak. I tillegg må det evalueres og følges opp. Det er disse tingene virksomheten jobber med.
Tør å ta plass, tør å ha en mening. Jeg skjønner frykten (…) Men tror du på det du står for, er det verdt det
Følte ikke at hun passet inn
Big Enough Global ble først opprettet som en frivillig organisasjon som samlet inn penger for å hjelpe flyktninger på Lesbos med språksertifisering for å kunne få jobber i Europa. Da hun selv var jusstudent ble Kimiya sammen med de andre studentene tatt med på bedriftsbesøk i Oslo-området. Etterpå satt hun igjen med en trist følelse av at hun ikke kom til å passe inn i de miljøene der det var meningen at hun skulle søke jobber etter studiet.
– Jeg følte at jeg ikke passet inn i de selskapene. Det var ikke plass til hele meg, bare Bærums-delen, ikke Iran-delen.
Erfaringen gjorde at hun følte seg dårlig. Hun forsto at det var mangel på kunnskap om hvordan å inkludere hos selskapene. Dette bidro til at Big Enough Global nå er omgjort til et konsulentselskap, som bistår arbeidslivet med råd for inkludering.
Big Enough Global
Big Enough Global hjelper virksomheter i offentlig og privat sektor med strategier for å rekruttere og beholde flere personer med flerkulturell bakgrunn. Områdene de jobber med er kommunikasjon, rekruttering, eventer, ledelse, arbeidsmiljø og sosialt miljø. Visjonen er å bidra og inspirere til økt flerkulturelt mangfold i arbeidslivet. De mener ansvaret for dette er delt mellom de flerkulturelle selv og arbeidslivet.
Gjennom podcasten Mitt Mangfoldsavtrykk deler gjestene åpent og ærlig hvordan deres bakgrunn har påvirket karrierereisen deres. Her deles også synspunkter på hva arbeidsgiver kan gjøre, ikke bare for å rekruttere og beholde, men for å nyttiggjøre seg verdien av mangfoldet. Det er også et mål å inspirere personer med mangfoldsbakgrunn til å oppnå nye høyder i arbeidet.
Elsk og hat i mediene
Kimiya er en som stiller opp i mediene. Hun har skrevet kronikk i VG, er nominert blant årets ledestjerner under 30 år i Dagens Næringsliv og magasinet D2, er intervjuet i Aftenposten, TV2, Dagens Perspektiv, Advokatbladet og Utrop, og har vært med i podkast med Tekna. Hun har også bakgrunn som aktiv sjakkspiller, har deltatt i internasjonale sjakk-konkurranser og tatt til orde for å gjøre noe med jenters utfordringer i det sterkt mannsdominerte sjakkmiljøet. Hun bidrar også i podcasten «Mitt Mangfoldsavtrykk» i regi av Big Enough Global. Den handler om hvordan en mangfoldsbakgrunn preger arbeidslivserfaringer på godt og vondt, og formidler råd om hvordan å lykkes i å utnytte mangfoldskompetanse bedre.
Hun sier hun elsker å være i media, fordi hun elsker å skrive. Blant sosiale medier er LinkedIn en favoritt, der hun deltar aktivt.
– Jeg har fått mange konstruktive tilbakemeldinger ved å være i media, om hvordan vi får fram budskapet.
Kimiya er også åpen om at det koster å stikke hodet fram.
– Jeg har fått mye «hate» på Jodel, dritt som er sendt anonymt, og jeg har slettet det.
Jodel er en sosial medieplattform der brukerne er anonyme og kan poste tekst og bilder til andre brukere i nærheten. Tjenesten har vært i søkelyset etter å ha vært brukt til mobbing og personangrep. Mange mener den bidrar til trakassering og hets. Som en person som ytrer seg i det offentlige er Kimiya forberedt på at det sikkert vil komme mer, men hun har ikke tenkt å la det stoppe henne.
– Jeg elsker budskapet vårt. Jeg står gjerne i det.
Tør å ta plass
Kimiya er ikke redd for å ta plass. Hun vil gjerne at flere skal gjøre det samme.
– Jeg mener det er viktig. Tør å ta plass, tør å ha en mening. Jeg skjønner frykten, jeg har også mye frykt, og har møtt negative reaksjoner hele livet. Frykten for negative reaksjoner kan ikke hindre deg. Jeg kan ikke garantere at det går bra og at folk vil digge det. Men tror du på det du står for, er det verdt det.
Kimiya har stått for det hun mener siden hun gikk på barneskolen. Oppveksten helt fram til hun begynte på universitetet beskriver hun som et liv med få venner og mye motstand.
– Jeg sto for det jeg mente var rett. Jeg har alltid møtt mye motstand. Det er nødvendig for meg å stå for det jeg synes er rett. Hvis jeg følte at noe var riktig, så har jeg stått i det uavhengig av om responsen var positiv eller negativ. Det er viktig å bruke stemmen sin for å skape en bedre verden. Vi har ytringsfriheten og må bruke den. Helt alene har hun ikke vært.
– Familien betyr ALT for meg. Selv om de ikke er enig i det jeg gjør. Hver gang jeg faller er de der for å ta imot meg, også venner, men spesielt mamma og pappa.
Lang og god tradisjon
YS’ Likestillingspris er delt ut siden 1988. Dette er noen av de tidligere mottakerne:
Det norske kvinnelandslaget i fotball
Biskop Rosemarie Köhn
Kadra, aktivist i kampen mot kjønnslemlestelse
Margreth Olin, filmskaper og forfatter
Annette Sagen, foregangskvinne som skihopper
Norges Handikapforbunds Ungdom