Jobben min

Vafler, viser og vielser

Negotia-medlemmer forteller med egne ord om jobben og arbeidsplassen sin.

Foto: Ellen Elisabeth Faye Lindvig

Hvem: Trine Pettersen Lohne
Hva: Barne- og ungdomsarbeider
Hvor: Sjømannskirken, Gran Canaria

Her i Sjømannskirken på Gran Canaria har vi det veldig travelt fra oktober til april. I den perioden rykker det inn store mengder nordmenn som bor på øya gjennom hele vintersesongen. I forrige uke oppsummerte vi at det hadde vært 2400 besøkende innom oss – på kafeen som er åpen hver dag, eller på et av de mange arrangementene. Og det gikk med nesten like mange vafler. Vaflene våre er forresten kåret til verdens beste i Sjømanns­kirkens interne konkurranse.

Vi er 11 fast ansatte her nede, men om vinteren er vi rundt 20 fordi det er så mye å gjøre. Jeg jobber som barne- og ungdomsarbeider. Det er norsk skole her på øya, med rundt 200 elever. Veldig mange av dem kommer til oss og deltar på forskjellige ting. Vi har ungdomsklubb, lederkurs for elever fra 10 klasse og ut videregående, tweenskafé og mye annet. Og så er det selvfølgelig ­aktiviteter for de mindre barna.

Sjømannskirken er en selvstendig frivillig organisasjon med oppdrag på vegne av Den norske kirke. Vi befinner oss på 29 steder spredt rundt i hele verden. Kirken på Gran Canaria er den største målt i både besøkstall og antall vielser. På det meste har vi seks vielser i uken, og med det topper vi listen blant norske kirker enten det er hemme eller ute. Som vanlige kirker holder vi også dåp, konfirmasjoner, bisettelser og minnestunder.

På det på sosiale og kulturelle planet skjer det mye. For eksempel foredragskvelder, familiemiddager og ikke minst konserter. Blant artistene som nylig har vært her og spilt, kan jeg nevne Ole Paus og den tidligere vokalisten i Vamp, Vidar Johnsen. Og om ikke lenge kommer vår kjente og kjære visesanger Lars Klevstrand. Det er stort sett fullt hus på alle konsertene. Vi er heldige, for det er egentlig aldri et problem å få deltakelse på tilbudene vi lager.

Vi er en variert gruppe ansatte som jobber her. Jeg har som sagt ansvaret for tilbudet til barn og ungdom, og så utdanner jeg meg til å bli kateket. I tillegg har vi diakon, kirkemusiker, prest selvfølgelig, og en stilling vi kaller vertskap, som er en superdyktig kokk. Vi bor og jobber tett og det gjør at vi blir godt kjent med hverandre. Arbeidsmiljøet er bra, ikke minst fordi vi har en god leder.

Forskjellen mellom vinter- og sommersesongen er stor. Når det nærmer seg sommer, reiser mange av nordmennene hjem igjen til Norge for å bo der noen måneder. Selv om det kommer mange turister om sommeren, er det mye stillere for oss da. Da kan vi gjerne ta litt avspasering og en tur hjem for å besøke familie og venner.

En del av virksomheten er det vi kaller beredskap. Det handler generelt om å være tilgjengelig og stille opp i situa­sjoner der folk trenger noen å støtte seg til. Ikke alt er bare idyll. Familier som bor her nede kan oppleve utfordringer, hvor barna kan ha det vanskelig. Det er aldri de som har bestemt å bo her, de må bare forholde seg til valgene foreldrene gjør.

Noe av det jeg liker best med jobben min er lederkursene for ungdommer mellom 15 og 19 år. Det er ordentlig moro å jobbe med. Kursene handler både om ting de kan gjøre i tilknytning til kirkens aktiviteter og om utvikling på det personlige planet. Eksempelvis om det å være gode rollemodeller og forbilder for andre.

Når uken rundes av med et kreativt kurs med interesserte og energiske ungdommer, da kjenner jeg det ekstra tydelig hvor godt jeg liker denne jobben.

Fortalt til redaksjonen