Artikkel
Torbjørn Røe Isaksen vil ha flere gründere

– Må være lov til å feile

Norge må skape flere nye jobber i årene som kommer. For å få det til må det satses på gründere, utvikles nye bransjer, og de finansielle rammevilkårene må bedres. Og så må det være lov å feile.

Tekst og foto:
Caroline M. Svendsen

Rett kompetanse. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker å ta en nærmere titt på opsjonsbeskatningen, hvis den er til hinder for at gründere kan tiltrekke seg nødvendig kompetanse.

For å oppnå en større gründersatsing fremover mener næringsminister Torbjørn Røe-Isaksen at det i tillegg til å ha en kultur for å lykkes, også må være lov til å mislykkes. Det er nemlig et tegn på at gründere tør å satse, mener han.

– Hvis du skal ha flere gründere som lykkes, må flere også oppleve å gå på trynet. Jeg tror det kan være en fordel i et land som Norge, men da er det avgjørende med en kultur som gjør at gründere ønsker å satse på nytt, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Næringsministeren var en av flere som deltok på arrangementet «Hvordan skaper vi nye jobber» i regi av Abelia og Norsk Venturekapitalforening» under Arendalsuka.

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Virksomhetene som er tilsluttet denne bransjeforeningen jobber med IKT, telekom, undervisning, forskning, konsulent/rådgivning, kreative næringer og ideelle organisasjoner. Abelia har over 2100 medlemmer med omlag 48.000 årsverk. Dermed vet foreningen en del om hva som rører seg blant norske gründere og oppstartsselskaper.

Hvordan skape nye arbeidsplasser i privat sektor?

Dette viktige spørsmålet sto i sentrum på et av seminarene på Arendalsuka i år. Økt gründersatsing og tilgang på rett kompetanse var blant svarene som ble gitt.

Mangel på kvalifisert arbeidskraft

Så hva er egentlig hovedutfordringene for å skape nye jobber?

Det korte svaret er at tilgang på kvalifisert arbeidskraft ser ut til å være den største begrensningen for bedriftenes vekst, viser undersøkelsen «Vekstvilkår for norske scale-ups» fra Menon. (Se faktaboks)

– Det er overraskende at tilgang til kvalifisert arbeidskraft kommer opp som det største hinderet, kommenterer administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia, som også var en av innlederne på seminaret.

Han poengterer at spisskompetansen ser ut til å være mangelvare i det norske arbeidsmarkedet. Da må slik kompetanse inntil videre hentes fra utlandet.

Likevel er det også en del andre faktorer som gjør bildet mer komplisert.

«Hvis opsjonsbeskatning er en bremsekloss for investorer, må vi gjøre noe med det»

Ønsker ny opsjonsordning

Opsjonsbeskatning kan for eksempel være et hinder for etablering av flere oppstartsselskaper. En opsjon er en rett til på et tidspunkt å kjøpe eller selge verdipapirer, som oftest aksjer, til en pris som er avtalt på forhånd. Den fremtidige prisen kan være ulik markedsverdien. Opsjoner er en vanlig form for prestasjonsrettet belønning innen næringslivet, og tilbys vanligvis først og fremst topplederne i større, gjerne børsnoterte aksjeselselskaper. Det er svært vanlig med slik belønning av utenlandske toppledere og ledende ansatte. I Norge blir slike opsjoner beskattet, og er dermed ikke like attraktive, spesielt for utenlandske ansatte eller investorer som kunne tenke seg å flytte til Norge eller investere pengene sine her.

– Hvis opsjonsbeskatning er en bremsekloss for investorer, må vi gjøre noe med det, sier Torbjørn Røe Isaksen, og forteller at regjeringen er i gang med «en forsiktig start» når det gjelder å se på opsjonsbeskatningen.

Også Arbeiderpartiet er opptatt av dette temaet.

– Vi vil følge nøye med på det som skjer innen opsjonsbeskatningen, og vil finne konstruktive løsninger, sier Espen Barth Eide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, i paneldebatten i forbindelse med seminaret.

«Det er viktig at staten bruker penger som bygger opp under næringslivet»

Flere faktorer

En del gründere sliter i tillegg med å skaffe kapital for at selskapet skal kunne vokse videre. Mange norske oppstartsfirmaer, gjerne kalt «start-ups», melder at videre vekst kan være vanskelig på grunn av mangel på nok kapital, mens at det nå finnes en del gode statlige investeringsordninger for «start-ups.»

Undersøkelsen til Menon viser også at tilgang på kompetent kapital, det vil si egenkapital fra investorer og mentorer med relevant erfaring og nettverk knyttet til ekspansjon og kommersialisering, «vurderes som en mangelvare blant mange av vekstbedriftene.»

Næringsministeren konstaterer at det er færre selskaper i Norge som lykkes med å skalere opp virksomheten etter den første oppstartsperioden og at Norge ennå ikke har fått sin første enhjørning, det vil si et selskap som greier å nå en milliard i omsetning i løpet av kort tid. Det er gjerne også blant slike selskaper at flest jobber skapes.

Vil tilrettelegge for gründere. Paneldeltakerne kjenner alle godt til gründeres utfordringer i Norge i dag. Fra venstre: Konserndirektør Berit Svendsen i Telenor (daværende), stortingsrepresentant Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet, partner Ingrid Teigland Akay i Hadean Ventures, Medgründer og sjef Ingrid Ødegaard i appear.in, administrerende direktør Håkon Haugland i Abelia og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Vil ha spin-off

Torbjørn Røe-Isaksen mener det er viktig at staten bruker penger som bygger opp under næringslivet, men uten å komme med konkrete lovnader om å støtte de selskapene som trenger å ekspandere videre.

Samtidig peker næringsministeren på at det vil komme store endringer i det norske arbeidsmarkedet fremover.

– Vi er i begynnelsen av en stor omstilling. Norsk olje og gass skal fortsatt være en viktig næring, i lang tid fremover, men som land må vi passe oss for å ikke bli for avhengig av én bransje, sier han. – Tanken er at det kan utvikles mange nye næringer ut i fra en bransje der Norge allerede har hevdet seg, nemlig olje og gassbransjen. Jeg tror det kan skape mange nye spin-offs.

Det har blitt gjort før. Røe-Isaksen nevner at oppdrettsnæringen i sin tid ble bygget fra scratch og sprang ut fra den maritime sektoren.

– Det er ikke bare kapital som er problemstillingen her, vi må også spørre oss hvor kompetansen går. Det tar lang tid å bygge opp en næring, sier han.

Mye ligger til rette

Likevel er ikke alt bare negativt.

Berit Svendsen, konserndirektør i Telenor, (daværende, red. anm.) tror nemlig at mye ligger til rette for norsk næringsliv fremover. Telenor har de siste årene fungert som en slags inkubator for en del oppstartselskaper som senere har spunnet ut fra morselskapet og startet opp selv. Disse har fått den nødvendige støtten med både ansatte og i noen tilfeller den nødvendige kapitalen, slik at de kan vokse videre.

– Jeg tror alt ligger til rette for at vi kan gjøre det bra, men mange norske start-ups har ikke vært flinke nok til å skalere opp, forteller Berit Svendsen.

Hun viser til at Norge allerede har fortrinn innenfor bransjer som digitalisering av helsesektoren og oppdrettsnæringen. Hun er opptatt av at Norge må velge å fokusere på noen bransjer fremover, og at vi kommer til å trenge mye mer IT-kompetanse i årene som kommer. Berit Svendsen mener at IT må inn i all utdanning og ut i alle yrker.

– IT-utdanningen er ikke lenger bare for dem som ønsker å jobbe i en IT-avdeling. Den er for alle, og nå går alt ting så fort, påpeker hun.

Torbjørn Røe Isaksen ønsker seg en kompetansereform. Men han mener at også kunnskap og forskning står sentralt.

– Vi må spørre oss om hvordan vi skal håndtere den økende digitaliseringen i stadig flere bransjer, sier han.

FAKTA

Utvalg har vurdert næringslivets rammevilkår

Regjeringen nedsatte i fjor kapitaltilgangsutvalget for å få bedre oversikt over næringslivets rammevilkår. Utvalget skulle særlig vurdere om det er en effektiv kobling mellom gründere og bedrifter som søker finansiering og kapitaleiere som søker investeringsmuligheter, og eventuelt foreslå tiltak for å bidra til en mer effektiv kobling.

I følge utvalget er det mye som tyder på at kapitalmarkedet i Norge i hovedsak fungerer godt, men at det likevel kan være mulig å legge til rette for en bedre kanalisering av den tilgjengelige kapitalen, og en mer effektiv kobling mellom gründerne og bedriftene som søker finansiering og kapitaleierne som søker investeringsmuligheter.

Det er allerede klart at utvalget anbefaler at en ordning for utsatt beskatning av opsjonsfordeler i arbeidsforhold bør gjøres vesentlig mer attraktiv for å fremme omstilling og vekst i norsk næringsliv, og for å sikre den kompetansen som trengs for å utvikle norske vekstbedrifter.

Utvalget har levert sin rapport til næringsdepartementet og høringen er nå under behandling.

«Norsk skattelovgivning hindrer nyskapning»

I Menon-undersøkelsen «Vekstvilkår for norske scale-ups» som ble presentert på seminaret, heter det blant annet at: «Mange av bedriftene, og et stort flertall av investorene, trekker fram manglende muligheter i norsk skattelovgivning til å tilby attraktive opsjonsprogrammer som et hinder for å tiltrekke seg denne spisskompetansen i konkurranse med mer etablerte bedrifter og vekstbedrifter i andre land.»

Menon-undersøkelsen forteller videre at 95 prosent av norske bedrifter har forsøkt å rekruttere det siste året, og at 66 prosent av disse beskriver det som utfordrende.

Spørreundersøkelsen ble laget på oppdrag fra Abelia og Norsk Venturekapitalforening. Den omfattet 77 norske vekstbedrifter og tidligfaseinvestorer som svarte på hva som vurderes som vekstbedriftenes største barrierer for videre vekst.