Internasjonalt

Fortsatt kvinnekamp

I 2018 skulle en ikke tro at det var nødvendig med egen kvinnekonferanse i forbindelse med at UNI Global Union holdt sin verdenskongress. Men det viser seg fortsatt å være en absolutt nødvendighet.

Synnøve Lohne-Knudsen

Spesialrådgiver i Negotia

Foto: Synnøve Lohne-Knudsen

Selv om likestillingen har kommet et stykke fremover i de aller fleste land, er det fortsatt en svært lang vei å gå før vi kan si at vi har likestilling over alt. I Norge, og generelt i Norden, har vi kommet langt på likestilling og likelønn, men i mange land står det slett ikke så bra til på disse områdene. Det viser både temaene på kvinnekonferansen samt de mange innleggene.

Kvinneandel i styrer

Årets konferanse ble holdt i Liverpool 14. og 15. juni, som vanlig i forkant av UNIs verdenskongress. Det var totalt 451 deltakere, hvorav 231 delegater fra 160 forbund i 66 land. De øvrige var observatører, gjester og ansatte. UNI har hatt mål om 40 prosent kvinneandel alle styrer, og det samme når det gjelder delegasjoner på kongresser. I 2010 var kvinneandelen 17,3 prosent. I 2017 hadde den passert 40 prosent i Europa og krøpet nær opp til i svært mange andre land. Neste mål for UNI bør derfor være at målet om kvinneandel økes til 50 prosent.

Temaene på årets konferanse var var: Likestilling, mentoring, sterke kvinner og stopp vold. Stopp vold var også et tema på verdenskongressen. Siden Liverpool i England var vertskap ble ofrene fra Hillsborough og fra brannen i Grenfell Tower i London minnet med ett minutts stillhet.

Vold og trakassering

Vold mot kvinner og seksuell trakassering var og er sentrale temaer. Metoo-kampanjen har ført til over 600 protestmarsjer det siste året. Kvinnene har tatt til gatene verden over, og i Sverige sendte cirka 600 artister et opprop til Kongen. I Spania har det helt fra 2014 gått en kampanje i mediene for bekjempelse av vold mot kvinner. Vold mot kvinner handler om makt, penger og utdanning. Videre ble det også pekt på at kvinner ofte utsettes for vold fra kunder. Her var det ikke snakk om «trafficking», men vanlige kunder innenfor for eksempel varehandel og lignende. Flere av delegatene fra Latin America opplyste om at spesielt kvinner er utsatt for mord, og Colombia topper statistikken. Det mest nedslående er at svært få mord på kvinner blir anmeldt.

Andre temaer som ble tatt opp er at kvinner i Irland og Argentina har fått rett til selvbestemt abort. I ettertid har det vist seg at det argentinske overhuset sa nei til selvbestemt abort og at de argentinske kvinnene led et stort nederlag.

Ny president

På slutten av en meget vellykket UNI World Women’s Conference ble Patricia Nyman fra Sør-Afrika valgt som ny president. Hun har tidligere vært visepresident. Patricia lovet å følge i fotsporene til Denise McGuire fra UK som trekker seg etter at hun har styrt UNI Women i et tiår. Hun går nå over i pensjonistenes rekker sammen med UNIs generalsekretær Philip Jennings.

Konferansen takket Denise McGuire med en varm hyllest for hennes sterke arbeid som har kombinert visjon med praktisk sunn fornuft. Hun ble spesielt hedret for å ha bidratt til store fremskritt for likestilling rundt om i verden.

På vegne av Negotia ønsker jeg Patricia Nyman lykke til med det viktige arbeidet for verdens kvinner!