Leder

Etter fem magre

Terje Bergersen

Ansvarlig redaktør

I slutten av februar vedtok YS sine inntektspolitiske retningslinjer for årets oppgjør. Der peker hovedorganisasjonen på at den gjennomsnittlige reallønnen for norske arbeidstakere i dag ligger på samme nivå som for fem år siden. Og med dette som bakteppe er de uttalte forventningene «betydelig lønnsvekst i 2019».

Den nye YS-lederen, Erik Kollerud, sier at fagbevegelsen har tatt sin del av ansvaret gjennom moderate krav i flere år, og at det nå er arbeidstakernes tur. Han poengterer at en av YS’ fremste oppgaver er å sikre medlemmene deres rettmessige del av verdiskapingen: «Den norske lønnsmodellen forplikter begge parter. Byrdene skal fordeles rettferdig når det går nedover og gevinsten skal fordeles rettferdig når det går oppover».

Og pilene peker i riktig retning for norsk økonomi for tiden. Det er utsikter til vekst i oljeinvesteringene, sysselsettingen øker og arbeidsledigheten har sunket. Etter fem magre lønnsoppgjør bør det nå ligge til rette for økt kjøpekraft.

Fra årsskiftet trådte den nye IA-avtalen i kraft. Den gjelder for de neste fire årene og har en annen innretning enn sine forløpere. Avtalen med tilhørende virkemidler er nå tilgjengelig for hele arbeidslivet. Samtidig forsvinner begrepet IA-bedrift. Dette kan nok virke litt uoversiktlig, særlig for de virksomhetene som hadde signert den tidligere avtalen. Se omtale av dette i egen artikkel.

I dette nummeret bringer vi også stoff om blant annet bedriftsdemokrati og ansattes medbestemmelse, arbeid og helse i IKT-sektoren, pensjon mm. Dessuten et portrettintervju med den nye YS-lederen, som er ambulansearbeider av yrke.

Og for ikke å glemme hovedsaken i dette nummeret – reportasjen fra en Negotia-tillitsvalgts ideelle arbeid med å bygge opp gatebarn i Uganda. God lesning!