Notabene

Tapte mot Norwegian – ber Stortinget rydde opp

Vegard Einan, leder i YS-forbundet Parat.

Foto: Terje Bergersen

YS-forbundet Parat tapte saken mot Norwegian i Høyesterett i spørsmålet om hvem som er reell arbeidsgiver for piloter og kabinansatte.

– Parat mener Norwegian unndrar seg arbeidsgiveransvar gjennom en organisasjonsform som pulveriserer ansvarsforholdet til de ansatte. Høyesterett er av en annen oppfatning og Norwegian Air Shuttle ASA har vunnet frem med sitt syn i rettssystemet.

Parat-leder Vegard Einan sier Høyesterett har avsagt en dom som gir virksomheter mulighet til å organisere seg slik at de kan beholde all innflytelse over arbeidsforhold, men uten samtidig å sitte med det nødvendige ansvaret for ansatte.

– En slik lovtolkning innebærer at rettigheter og ansvar i arbeidsmiljøloven ikke lar seg håndheve, og dermed ikke gir norske arbeidstakere de rettigheter og det vernet de ifølge lovens intensjon skal ha, sier han.

Einan viser til at virksomhetsplanlegging og utvikling av kompliserte selskapsstrukturer skjer i stort omfang og i en rekke selskaper.

– Vi legger oss ikke opp i hvordan selskaper velger å organisere ulike underliggende selskaper, men vi er opptatt av hvem som er reell arbeidsgiver og dermed den som rent faktisk har innflytelse på arbeidshverdagen til de ansatte.

Han framholder at dommen er svært problematisk for alle norske arbeidstakere, og at samsvar mellom innflytelse og ansvar for et arbeidsforhold må gjenopprettes. Dette ber han om Stortingets hjelp til å rydde opp i.

– Vi tar nå saken videre til Stortinget slik at arbeidsmiljøloven igjen kan ivareta formålet med loven, som er å verne norske arbeidstakere. Det skal ikke være slik at arbeidsgivere skal kunne organisere seg bort fra alt ansvar, men samtidig beholde all styring. Når Høyesterett mener arbeidsgiverbegrepet i norsk arbeidsrett ikke kommer til anvendelse i denne saken, må Stortinget på banen og sikre arbeidstakerne den forsterkningen av arbeidsmiljøloven som er nødvendig, sier Parat-leder Vegard Einan.