Artikkel

Tid for lønnsvekst

Etter flere år med moderate oppgjør mener YS og Negotia tiden er inne for betydelig reallønnsvekst for medlemmene. Begrunnelsen er basert på helt konkrete tall.

Tekst:
Terje Bergersen

Den gjennomsnittlige lønnsveksten for hele arbeidslivet havnet i fjor på 2,8 prosent. Samtidig økte konsumprisene med 2,7 prosent. Dette viser tallene i den foreløpige rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som ble lagt fram 18. februar. Dermed ble lønnsøkningen i 2018 praktisk talt spist opp av en tilnærmet like høy prisstigning.

Stått stille i fem år

Når YS i sitt inntektspolitiske dokument for 2019 sier at det er grunnlag for en betydelig reallønnsvekst i 2019, er det med begrunnelse i utviklingen de siste fem årene. I dokumentet heter det følgende:

«Gjennomsnittlig reallønn for norske arbeidstakere er i dag på samme nivå som for fem år siden. Lønnsmoderasjon blant annet som følge av oljenedturen, sammen med høyere prisvekst enn forventet, har ført til dette. YS mener at den kraftige bedringen av den kostnadsmessige konkurranseevnen de senere årene gir grunnlag for en betydelig reallønnsvekst i 2019.»

TBU-rapporten er med på å legge grunnlaget for vårens lønnsforhandlinger som starter nå i mars. Utvalget anslår prisveksten i 2019 til 2,2 prosent.

Toppledere fikk mest

Tallene i rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at toppledere ble lønnsvinnerne i 2018. Økningen i snittlønna var på 3,2 prosent for administrerende direktører i privat sektor, og 3,3 prosent for toppledere og administrerende direktører i offentlig forvaltning.

Lokale forhandlinger

Negotia stiller seg bak YS’ betraktninger om årets lønnsoppgjør.

– Dette er tallenes tale. Det er rett og slett lenge siden norske arbeidstakere i snitt fikk noe reelt lønnsløft. Negotias tall basert på lønnsrapportene fra klubbene ligger nokså nøyaktig på samme nivå som tallene fra TBU, med noen bransjemessige variasjoner. Med en forventet prisvekst på 2,2 prosent i 2019 har vi absolutt forventninger om et oppgjør som gir medlemmene økt kjøpekraft, sier Negotias forhandlingssjef Nina Møglestue.

Hun minner om at lønnsforhandlingene blant Negotias medlemsgrupper i hovedsak foregår lokalt.

– Mesteparten av lønnsutviklingen blant Negotias medlemsgrupper avgjøres gjennom lokale forhandlinger mellom arbeidsgiver og arbeidstakere ute på bedriftene. I dette ligger at oppgjørene skal være tilpasset de lokale forholdene. De ansatte skal kunne hente ut sin rettmessige andel av den verdiskapningen de har bidratt til, sier Møglestue.

«Det er rett og slett lenge siden norske arbeidstakere i snitt fikk noe reelt lønnsløft»

De fire kriteriene

De fire kriteriene er sentrale i overenskomsten mellom Negotia og NHO når det gjelder de årlige lønnsforhandlingene. Kriteriene er nedfelt i § 6.3 og sier at det skal «føres reelle forhandlinger mellom bedriften og de tillitsvalgte om det generelle lønnsnivå og lønnsutvikling for bedriftens funksjonærer med utgangspunkt i: bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne.»

Tilpasningen til lokale forhold presiseres ytterligere på denne måten:

«Lønnsnivået skal tilpasses bedriftsmessige, bransjemessige og lokale forhold. Med bedriftsmessige forhold menes også lønnsnivået for andre sammenlignbare grupper i bedriften.»

Tariffavtalene med Virke og Spekter har tilsvarende bestemmelser.

Instruksjonsfilm – de fire kriteriene

På Negotias nettside finner du instruksjonsfilm om «de fire kriteriene»: bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne. Disse står sentralt i bestemmelsene om lokale lønnsforhandlinger i funksjonæravtalene Negotia har med arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke, og i overenskomsten med Spekter.

For tillitsvalgte og forhandlingsutvalg er det viktig å være bevisst på hvordan kriteriene skal «håndteres» under de lokale lønnsforhandlingene med bedriftens arbeidsgiver.

Lønnskonferanser

Negotia arrangerer som vanlig lønnskonferanser via lokalavdelingene i april/mai. På konferansene i år vil det også bli orientering om temaene egen pensjonskonto og den nye IA-avtalen. Invitasjoner går ut om ikke lenge. Følg med!

Pensjon og kompetanse

Tariffoppgjøret i 2019 er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at det på de fleste tariffområdene kun skal forhandles om kroner og øre. YS finner likevel grunn til å flagge et par andre aktuelle forhold i sitt inntektspolitiske dokument.

Et av temaene hovedorganisasjonen framhever er pensjon. YS støtter Finansdepartementets lovforslag om opprettelse av egen pensjonskonto, som innebærer at den enkelte vil få mer kontroll over forvaltningen av egen pensjonsformue og -rettigheter. YS beklager dessuten at det ikke er forslått obligatorisk pensjonsopptjening for lønn under 1 G.

Når det gjelder kompetanse mener YS at arbeidet med å nå målene i den nasjonale kompetansepolitiske strategien fortsatt vil være en hovedoppgave, og vil bidra aktivt til dette gjennom deltakelse i aktuelle utvalg. Av forhold som bør vurderes pekes det spesifikt på arbeidslivsrelevans i utdanningene, arbeidsmarkedets etterspørsel etter arbeidskraft og betydningen av ulike ferdigheter for deltakelse i utdanning, opplæring og arbeidsliv.

Årets mellomoppgjør starter med sentrale, samordnete forhandlinger mellom NHO, LO og YS 11.–14. mars. Resultatene derfra vil være retningsgivende men ikke førende for de kommende lokale forhandlingene.

10 TIPS til de lokale lønnsforhandlingene

Hundrevis av tillitsvalgte og forhandlingsutvalg i Negotias medlemsklubber skal i løpet av sommeren møte ledelsen til lønnsforhandlinger i sine bedrifter. Her er noen grunnleggende tips til forberedelser og gjennomføring:

  1. Sett deg godt inn i tariffavtalens bestemmelser om lokale forhandlinger.

  2. Hold medlemsmøte og velg et forhandlingsutvalg på for eksempel tre personer. Klargjør rollene i utvalget.

  3. Finn ut hvordan dere ligger an sammenlignet med andre. Sammenlikn lønnsnivået i bedriften med bransjen for øvrig. Sjekk også generell statistikk.

  4. Hvordan har verdiskapningen i bedriften vært? Innhent all informasjon dere har krav på og finn ut av de fire kriteriene.

  5. Sett opp kravet med skikkelige begrunnelser i et skriftlig kravdokument.

  6. Legg opp til en hyggelig tone og et produktivt forhandlingsklima. Dere og ledelsen skal omgås også etter at oppgjøret er avsluttet.

  7. Unngå misforståelser. Sørg for at du har forstått hva bedriften tilbyr ved å gjenta tilbudet høyt. Sjekk også at bedriften har forstått kravet deres.

  8. Ta særmøter underveis i forhandlingene når dere måtte ha behov. Det bør alltid avklares med hele forhandlingsutvalget før tilbud aksepteres eller avvises.

  9. Skriv protokoll fra forhandlingene. Vær tydelig og unngå tvetydigheter.

  10. Rapporter resultatet av lønnsforhandlingene til Negotia.

Nina Møglestue, forhandlingssjef i Negotia