Lønnsoppgjøret

Forsinket lønnsoppgjør

Men ingen grunn til å ta lett på oppgaven

Vanligvis er de lokale lønnsoppgjørene blant Negotias medlemsklubber i havn tidlig på høsten. I år er dette av grunner vi alle kjenner forsinket. Men – er det noe å forhandle om?

Tekst:
Terje Bergersen

– Ja, det er noe å forhandle om, men det vil variere fra bedrift til bedrift. Det ligger en smidighet i det med den lokale lønnsdannelsen, at oppgjørene skal tilpasses de lokale forholdene. Det er ikke slik at alle virksomheter ble slått i bakken av koronasituasjonen. Det meldes også om bedrifter som har gjort det riktig bra i denne perioden.

Dette sier Anne Kathrine Nordvang, rådgiver i Negotias arbeidslivsavdeling.

Rom for reallønnsvekst

I de inntektspolitiske retningslinjene til YS er det nedfelt krav om reallønnsvekst for medlemmene. Disse ble vedtatt allerede 25. februar. I slutten av juni vedtok YS’ hovedstyre et tillegg til retningslinjene, med betraktninger om den økonomiske situasjonen forårsaket av Covid 19, men uten å endre selve innholdet i dokumentet.

«Ja, det er noe å forhandle om, men det vil variere fra bedrift til bedrift.»

YS-leder Erik Kollerud uttalte følgende i slutten av juni:

– Vi ser heldigvis at utsiktene for norsk økonomi har endret seg noe de siste ukene. De omfattende finanspolitiske og pengepolitiske tiltakene som er gjennomført har virket. Ledigheten er fortsatt høy, men synker. Og fallet i den økonomiske veksten blir sannsynligvis mindre enn mange spådde for noen måneder siden.

– Vi skal selvfølgelig ha et ansvarlig lønnsoppgjør som bidrar til å få fart i økonomien og sikre arbeidsplassene. Men med positive utsikter for økonomien fremover og en såpass lav prisvekst, mener vi det er rom for reallønnsvekst i år, sa YS-leder Kollerud før sommerferien satte inn.

Frontfaget ikke bestemmende

I august kom partene i frontfaget sammen igjen til sentrale lønns- og tarifforhandlinger som var utsatt fra mars måned. Etter mekling som strakte mer enn et døgn på overtid, ble det enighet om en økonomisk ramme beregnet til 1,7 prosent som resultat.

Frontfaget er betegnelsen som brukes om den konkurranseutsatte industrien, det vil si de bedriftene som eksporterer varer og tjenester til utlandet. Det er enighet om at frontfagsoppgjøret danner en norm som påvirker de øvrige tarifforhandlingene.

– Resultatet fra frontfaget er retningsgivende for hvor den gjennomsnittlige lønnsutviklingen i landet som helhet bør havne, men er ikke bestemmende for de enkelte lønnsforhandlingene lokalt. De skal som sagt tilpasses bedriftsmessige forhold.

– I Negotias tariffavtaler med lokal lønnsdannelse er det de fire kriteriene som gjelder i så måte. Disse er; bedriftens økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne. Som sagt er det mange bedrifter som fortsatt går bra og tjener penger, og gjennom lønnsoppgjøret skal de ansatte kunne hente ut sin rettmessige andel av de verdiene som er skapt, sier Nordvang.

Tall i lønnsoppgjøret

  • Prisstigningen i 2019 er beregnet til 2,2 prosent

  • Gjennomsnittlig årslønnsvekst 2019 for lønnstakere under ett ble 3,5 prosent

  • Prisstigningen i 2020 forventes å bli 1,4 prosent

  • Anslagene for årslønnsvekst 2020 varierer fra 1,5 til 2.2 prosent

  • YS mener det er rom for reallønnsvekst i 2020

Lønnshåndbøker

2020-utgaven av Negotias håndbøker i lokale lønnsforhandlinger er tilgjengelig på nettsiden. Det er laget individuelle bøker tilpasset hvert av tariffområdene NHO, Virke og Spekter. Dette gjør det enklere for tillitsvalgte og lønnsutvalg når de går i gang med oppgjørene på sine bedrifter.

Digitale forberedelser

Den lange tradisjonen med regionale, fysiske lønnskonferanser måtte denne gangen vike for en digital variant. Arbeidslivsavdelingen vurderte webinar, men endte opp med å lage film. Den ligger tilgjengelig på www.negotia.no under min side. To ganger tre kvarter med info og praktiske råd tilpasset årets lokale lønnsforhandlinger. I tråd med opplegget fra tidligere år, men altså i et litt annet format. Og den som fronter det hele på lerretet er Anne Kathrine Nordvang.

«Enten bedriften er mye eller lite påvirket av koronasituasjonen, så skal det gjennomføres skikkelige forhandlinger.»

– Koronasituasjonen krever et det gjøres på denne måten i år. Dette blir en ny erfaring som vi sikkert også kan trekke viktig lærdom av. Det blir spennende å se hva de tillitsvalgte synes om den digitale løsningen. Det er jo til syvende og sist deres opplevelse som teller. Det er de som skal ut i forhandlinger med sine ledere, sier Negotia-rådgiveren.

Reelle forhandlinger

Hun understreker at det til tross for den spesielle situasjonen i år, skal gjennomføres reelle forhandlinger gjennom en like grundig prosess som vanlig.

– De tillitsvalgte bør være på vakt mot forslag om enkle løsninger fra ledelsen. Enten bedriften er mye eller lite påvirket av koronasituasjonen, så skal det gjennomføres skikkelige forhandlinger. Det er like viktig i år som alltid ellers.

Studioarbeid. De tradisjonelle regionale lønnskonferansene til Negotia er i år erstattet av en informasjonsfilm tilgjengelig på forbundets nettsider. Rådgiver Anne Kathrine Nordvang i aksjon under studioinnspillingen

Foto: Terje Bergersen

Lønnskonferanse på film

I år måtte de tradisjonelle regionale lønnskonferansene vike for en digital variant. Den er tilgjengelig som film på www.negotia.no

Send lønnsrapport

Når lønnsforhandlingene på bedriften er i mål, skal klubben sende inn resultatet til Negotia. Dette er viktig for forbundets oversikt og statistikk. Skjema er å finne på nettsiden. Resultatene som mottas legges fortløpende inn i lønnsbarometeret som også er tilgjengelig på nettsiden.