Profilen

Noe nytt hver dag

Terje Soltveit har et klart budskap om rollen som tillitsvalgt og representant for sine organiserte kolleger: – Viktig, lærerikt og tidvis ganske krevende.

Tekst:
Terje Bergersen
Foto:
Birte Hegerlund Runde

Bratt læringskurve. Mye nytt å kaste seg ut i for tillitsvalgt Terje Soltveit. – EWC-møtet i København nylig, var en særlig spennende erfaring. Å sitte der sammen med både ledelse og tillitsvalgte fra fem land med tolker og det hele … Det var virkelig en opplevelse, sier han.

Terje Soltveit

  • Tillitsvalgt for Negotia I Neumann Bygg.

  • Klubben har rundt 60 medlemmer innen butikk, salg og lager. Fordelt på 15 lokasjoner.

Det var i mars 2019 at Soltveit ble valgt til klubbleder for Negotia-medlemmene i Neumann Bygg. Eller som han selv beskriver det – utpekt.

– Jeg kaller det utpekt, fordi det ikke akkurat har vært kamp om vervet her i klubben. Men, jeg tok altså rollen, og det har jeg ikke angret på. Det blir mye å gjøre i tillegg til hektisk jobb som butikkansvarlig i Kristiansand, men jeg ser at funksjonen er veldig viktig for oss som er organisert. Vi blir lyttet til av ledelsen og kan påvirke, og det er vel det fagforeningsarbeid aller mest handler om, sier Terje Soltveit.

Varm kursanbefaling

Neumann Bygg er blant de fem store byggevareleverandørene her til lands. Bedriften er spesialisert mot proffmarkedet, og har 15 lokasjoner fra Mandal i sør til Tromsø i nord. Antallet ansatte ligger på snaut tre hundre, hvorav rundt regnet 6o er Negotia-medlemmer.

Hvordan grep du an tillitsvalgtrollen?

– Noe av det første jeg gjorde var å undersøke hva forbundet kunne tilby av kurs og opplæring. Det så jeg fort at var temmelig mye. Jeg meldte meg på kompetanseprogrammet, og gjennomførte alle tre modulene på et halvt år.

Soltveit sparer ikke på lovordene når han omtaler kompetanseprogrammet for nye tillitsvalgte.

– Det du lærer der er vanvittig bra. Instruktørene holder et enormt høyt faglig nivå. Det er god stemning og gode folk. Stor takhøyde og rom for diskusjoner. Jeg fikk masse nye impulser av de kurssamlingene, og ikke minst et godt nettverk.

Hvordan bruker du nettverket?

– Jeg bruker nettverket aktivt og ofte. Selvsagt rådgiverne som er ansatt hos Negotia, men også de jeg gikk sammen med på kurs. At det er samme gruppe deltakere som følger hverandre gjennom alle tre samlingene er veldig bra. Jeg er stadig i kontakt med flere av dem, det er en god støtte.

Samarbeidsklima og koronautfordringer

Terje Soltveit sier han er heldig som jobber i en bedrift som skjønner verdien av at ansatte er organisert. Det har vært Negotia-medlemmer i Neumann Bygg i mange tiår.

– Historien sånn sett er mye lengre enn det jeg kjenner til. Hvordan samarbeidsklimaet har vært opp gjennom årene vet jeg ikke alt om. Man jeg vet i hvert fall at det fungerer bra nå. Personalledelsen involverer oss tillitsvalgte i de forskjellige prosessene.

Og prosessene en tillitsvalgt må håndtere er mange. For Soltveit har det vært blant annet lønnsforhandlinger, nedbemanning, permitteringer og oppfølging av enkelt-medlemmer. Covid 19 skapte dessuten en ganske så ekstraordinær situasjon for ham personlig. Han var nemlig blant de mye omtalte vinterferieturistene i Østerrike.

– Da vi reiste ned var det to registrerte tilfeller av Covid 19-smittete i Østerrike. Etter et par dager var tallet steget til 200. Det var en rimelig bisarr situasjon å sitte i en taxi på vei til flyplassen i forhåndskonferanse om permitteringer, og samtidig vite at jeg skulle fjorten dager i karantene når jeg kom hjem. Endte faktisk opp med tjue dager i karantene, med påvist Covid-19.

«Jeg bruker nettverket aktivt og ofte. Selvsagt rådgiverne som er ansatt hos Negotia, men også de jeg gikk sammen med på kurs.»

Fra en tilværelse i isolasjon ble det mange ekstraordinære, digitale samarbeidsmøter med fokus på å holde hjulene i gang på best mulige måte for bedriften.

– Det var tøffe tak en god stund, på det meste var 40 kolleger permittert. Men etter forholdene klarte Neumann Bygg seg bra, takket være stor innsats fra alle ansatte. Det skal også nevnes at ledergruppen sto fram og tok en lønnsreduksjon for en periode, for å avhjelpe i situasjonen. Samarbeidet fungerte svært bra, det var jevnlige møter hvor tillitsvalgte fra Negotia og Handel og kontor var medvirkende og involvert i beslutningene.

Internasjonalt

Nå nylig deltok Soltveit på EWC-møte i København. EWC står for European Works Council, på norsk brukes betegnelsen ESU – Europeisk Samarbeidsutvalg. Det er et forum for kontakt og konsultasjon mellom ansatte og ledelse i virksomheter med aktivitet i flere land.

Neumann Bygg eies av Stark Group, som er ledende aktør innen trelast og tunge bygningsmaterialer i Danmark, Tyskland, Finland, Sverige og Norge.

– EWC-møtet i København var en ny og spennende erfaring. Å sitte der sammen med både ledelse og tillitsvalgte fra fem land med tolker og det hele, det var virkelig en opplevelse, sier Terje Soltveit.

– Var samarbeidsklimaet like bra der som på hjemmebane?

– Det foregikk sivilisert og ryddig, men toppledelsen ønsket å etablere en «light-versjon» av EWC-arbeidet. Det synes ikke vi tillitsvalgte noe om. Særlig mine tyske kolleger imponerte da. De kjørte en tøff linje og markerte det viktige med en god og åpen partsdialog også på tvers av landene. Samarbeidsformen skal tas opp igjen på neste EWC-møte innen januar.

Bygge klubb

Soltveit startet intervjuet med å si at han ble utpekt som tillitsvalgt. Han er fortsatt ganske ensom i den jobben, men har ambisjoner om å få med seg flere i et klubbstyre.

– Er ikke interessen fra medlemmene stor nok?

– Som jeg nevnte har det ikke vært kamp om å få tillitsverv. Jeg vil si at interessen fra medlemmene er god i den forstand at de ser verdien av at vi er organisert; at det er tariffavtale, holdes drøftinger og forhandlinger, og alt det. Men derfra til å ta et verv, er et sprang. Jeg jobber med saken og har et par kolleger som jeg håper kan være interessert i å gå inn i et klubbstyre.

– I løpet av tiden jeg har vært tillitsvalgt har jeg lært enormt mye og lærer stadig noe nytt hver dag. Det ønsker jeg også at kolleger skal få oppleve. Å få med flere til å lede klubben vil bety både en avlastning og styrke. Og får jeg noen av dem til å dra på Negotia-kurs, tipper jeg de blir solgt rimelig fort, sier tillitsvalgt Terje Soltveit.

– Vær uredd

Klubblederen for Negotia-medlemmene i Neumann Bygg nøler ikke med å anbefale verken kolleger i egen bedrift elle andre å hoppe inn i rollen som tillitsvalgt.

- Har du noen råd til dem som lar seg friste?

– Vær uredd. Bruk dialog for å oppnå gode løsninger. Bygg nettverk, internt og eksternt. Meld deg på kompetanseprogrammet til Negotia. Om noen spør deg om du vil bli tillitsvalgt, så si ja. Grip sjansen.

Det er helt avgjørende at noen tar ansvar i klubben, og du vokser på det selv.

Proffmarkedet. Neumann bygg leverer byggevarer til proffmarkedet. Bedriften har 15 lokasjoner spredt fra Mandal i sør til Tromsø i nord. Tillitsvalgt Terje Soltveit er butikkansvarlig ved avdelingen i Kristiansand.