Artikkel
Vil ha norsk vedtak mot vold og trakassering i arbeidslivet:

– Regjeringen må handle

Tekst:
Terje Bergersen
Foto:
Trond Vegard Sæle

Utålmodige. Negotia Ungs Tonje Yasmine Lie Aarud og Stig Arne Bøe, venter på at regjeringen skal iverksette Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs konvensjon om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet.

ILO er FNs trepartsorganisasjon for arbeidslivet, med representanter fra både fagbevegelse, arbeidsgiverorganisasjoner og medlemslandenes myndigheter. På sin konferanse forsommeren 2019 vedtok ILO konvensjon 190 – om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet.

FN melder om fire land som hittil har annonsert at de planlegger å ratifisere konvensjonen. Dette er: Argentina, Finland, Uruguay og Spania. Norge har foreløpig ikke meldt seg på.

På ILO-konferansen

Stig Arne Bøe, nestleder i Negotia Ung, var til stede på ILO-konferansen i 2019. Han jobbet med konvensjonen mot vold og trakassering som elev på Genèveskolen.

– Når en slik konvensjon vedtas av ILO, innebærer det en anmodning om at myndighetene i FNs medlemsland slutter seg til den. Her hjemme var saken sist oppe til orientering i norsk ILO-komite i mai. Konvensjonsteksten er så vidt vi vet fortsatt til vurdering hos juristene i ulike departementer. Den er ikke sendt ut på høring, så i bunn og grunn sitter vi fortsatt og venter på at regjeringen skal handle her, sier Stig Arne Bøe.

Konvensjonen definerer vold og trakassering som «en rekke uakseptable former for atferd som har som mål, eller sannsynligvis fører til fysisk, psykologisk, seksuell eller økonomisk skade». Bestemmelsene omfatter alle som arbeider, inkludert praktikanter, lærlinger og personer som utfører plikter eller har autoritet som arbeidsgiver. Det gjelder i offentlig og privat sektor, formell og uformell økonomi samt i alle deler av landet.

– Norge bør gå foran

For over et år siden uttalte YS-leder Erik Kollerud at han «håper Norge vil være tidlig ute med å ratifisere konvensjonen og også være en pådriver for at andre land gjør det samme». Det har altså ikke skjedd.

Styremedlem i Negotia Ung fra avdeling Oslo & Omegn, Tonje Yasmine Lie Aarud, mener at Norge mer enn noe annet land burde gå foran:

– I en sak som denne burde Norge gå foran med et godt eksempel, og vise støtte og solidaritet til resten av verden. Det er viktig å jobbe sammen for en internasjonal standard som anerkjenner alles rett til et arbeidsliv fritt for vold og trakassering, også den kjønnsbaserte trakasseringen. Vi i Negotia Ung har vært opptatt av dette i lengre tid.

Ung-representanten fra Negotia Oslo bemerker også at arbeidet mot vold og trakassering er særlig viktig i situasjoner som den vi for tiden er midt inne i.

–Det er en velkjent sak at jenter og kvinner er mest utsatt under humanitære kriser. Økt vold i hjemmet og det faktum at kvinner fortsatt tjener mindre enn menn, forsterkes i slike situasjoner. På bakgrunn av koronakrisen ser vi derfor et enda større behov for at ILO-konvensjon 190 ratifiseres.

Solidarisk støtte

Lie Aarud deltok i fjor på Uni Global Unions sommerskole for unge fagorganiserte i Europa. Der traff hun organiserte kolleger fra mange land og fikk et innblikk i utfordringene internasjonalt.

– Det slo meg da at vi i stor grad jobber med de samme utfordringene fra land til land, for eksempel når det gjelder medbestemmelse på arbeidsplassen, likestilling og det krevende området vold og trakassering. Det føles trygt å vite at det finnes mange unge der ute som kjemper for de samme rettighetene. Den følelsen håper jeg at de jeg møtte på sommerskolen også har – at man kan regne med solidarisk støtte som bygger opp under et rettferdig og godt arbeidsliv for alle.

– Jeg håper at den norske regjeringen ser sitt ansvar og følger opp denne viktige ILO-konvensjon, slik at den gjøres gjeldende så fort som mulig også her i landet. Dette er viktig både for norske arbeidstakere og det internasjonale fellesskapet, sier Tonje Lie Aarud.

ILO-konvensjon 190

Om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet.

  • Anerkjenner retten til et arbeidsliv fritt for vold og trakassering

  • Anerkjenner at vold og trakassering kan utgjøre et menneskerettighetsbrudd

  • Omfatter kjønnsbasert vold og trakassering

  • Omfatter arbeidstakere, personer i arbeid uavhengig av kontraktstatus, personer i opplæring, praktikanter og lærlinger, oppsagte arbeidstakere, frivillige, jobbsøkere og arbeidssøkende og personer med arbeidsgiveroppgaver.

  • Omfatter offentlig og privat sektor, formell og uformell økonomi, urbane og landlige områder.

Ifølge FN har så langt fire land annonsert at de vil ratifisere konvensjonen: Argentina, Finland, Uruguay og Spania. Ett år og tre måneder etter at den ble vedtatt av ILO, er den fortsatt til vurdering hos den norske regjeringen.