Covid 19

Koronavirkninger

Bedrifter rammes svært forskjellig

Permitteringer og jobbing hjemmefra har preget arbeidslivet siden koronaen slo inn i mars. Og nå ses en økning i saksmengden som involverer oppsigelser.

Vi har spurt tillitsvalgte i et utvalg av Negotias medlemsgrupper om status for høsten og hvordan situasjonen håndteres i deres virksomheter.

Tekst:
Terje Bergersen
Tekst:
Jannecke Strøm

Hardt rammet. Reiselivs- og cruicefart-bransjen er hardt rammet av korona. Hos Color Line er det varslet 300 oppsigelser. - Det skal sies opp 150 på sjøen og 150 på land. Mange av medlemmene våre blir berørt. Mange er også fortsatt permittert. Det er mye fortvilelse her nå, sier hovedtillitsvalgt Line Hem.

Foto: Color Line

Midtveis i sommerferietiden så det lysere ut. Smitteraten sank til nivåer helsemyndighetene sa seg tilfreds med. Regjeringen ga grønt lys for reising til flere land. Retningslinjene for deltakertetthet på arrangementer ble gradvis myket opp. En stakket stund var det grunn til å tro at den store koronafaren var over, og at samfunnet var i ferd med å vende tilbake til den gamle normalen.

Så snudde det. Lokale smitteutbrudd poppet opp innenlands og utenlands. Ureglementert party-aktivitet og omgang med den anbefalte meterens avstand i utelivet på byen, fikk massiv oppmerksomhet og streng pekefinger fra myndighetene. Munnbind ble anbefalt i kollektivtrafikken i og rundt hovedstaden. Det var igjen tid for å stramme til i folks frihet for å demme opp for smitteeskalering.

Dermed fortsetter også situasjonen med hjemmekontor i mange på arbeidsplasser landet rundt. Dessverre også permitteringer, og i noen tilfeller oppsigelser. Hvordan står det til blant Negotias medlemsgrupper? Vi har tatt en temperaturføler ved å høre med tillitsvalgte i et utvalg virksomheter.

Color Line

Cruisefart og cargo

Hovedtillitsvalgt Line Hem

«Det er mye fortvilelse her nå. Vi som er tillitsvalgte løper fra møte til møte i forbindelse med nedbemanningene.»

Line Hem, tillitsvalgt Color Line

For Color Line ble det bråstopp midt i mars. De fleste av de totalt 2000 ansatte ble permittert, og det var kun tre båter i cargotrafikk som gikk.

– Da myndighetene lempet på reglene mot sommeren, åpnet vi cruisefarten til Kiel. Den første tiden uten at passasjerene fikk gå i land. Etter hvert kom også båtene mellom Larvik/Kristiansand og Hirtshals i gang, og mange av de permitterte kunne gå tilbake på jobb. En periode var vi ganske optimistiske, sier Line Hem.

Nå har imidlertid situasjonen tatt en dramatisk vending for de ansatte i Color Line. Det børsnoterte selskapet har varslet 300 oppsigelser.

– Det er mye fortvilelse her nå. Vi som er tillitsvalgte løper fra møte til møte i forbindelse med nedbemanningene. Det skal sies opp 150 på sjøen og 150 på land. Mange av medlemmene våre blir berørt. Mange er også fortsatt permittert. Fire skip er for tiden i drift, men med begrenset passasjerantall på grunn av smittevernrestriksjoner. Situasjonen for oss er helt uviss nå når koronasmitten har økt igjen, sier Hem.

Fjordland

Produksjon av diverse matvarer

Hovedtillitsvalgt Kåre Svensen

Ikke alle virksomheter har fått en knekk av korona. En av dem er Fjordland. Rett før påske snakket vi med tillitsvalgt Kåre Svensen, som da kunne komme med en etterlengtet gladnyhet i det ellers dystre bildet. Permitteringsvarselet som var sendt et par uker tidligere ble trukket tilbake.

– Etter drøftinger med ledelsen ble vi enige om at driften går så bra at vi foreløpig kan fortsatte på vanlig måte. Det er hjemmekontor over hele linja, men vi har god kontakt med kundene via telefon og holder omsetningen oppe, uttalte Kåre Svensen til www.negotia.no den gangen.

Forholdene for bedriften som blant annet produserer Bremykt, middagsretter, desserter og yoghurt, har ikke endret seg i negativ retning etter det.

– Det går veldig bra for oss, vi selger varer som bare det. Omsetningen er faktisk økt siden i fjor. At grensa mot Sverige er stengt gjør sitt for dagligvaremarkedet generelt, og også for Fjordlands produkter. Vi har ingen permitterte nå. Det er fortsatt litt hjemmekontor og mange møter på Teams, men ellers går alt som før, og til dels enda bedre. Vi er en bransje som er heldig stilt i denne krisa, sier Svensen.

Mondelez

Sjokolade og diverse

Hovedtillitsvalgt Jane Hammer Christensen

«Vi har opplevd større etterspørsel enn noen gang. Det ble jo bråstopp i grensehandelen og folk handler nå i eget land.»

Jane Hammer Christensen, tillitsvalgt Mondelez (Freia)

Hos Mondelez (Freia) ble de ansatte, med unntak av fabrikken, sendt på hjemmekontor da pandemien satte inn. Men, bedriften har så absolutt sluppet unna permitteringer og oppsigelser. Det ble i stedet behov for flere folk.

– Vi har opplevd større etterspørsel enn noen gang. Det ble jo bråstopp i grensehandelen og folk handler nå i eget land. Ved fabrikken vår er det satt inn flere skift for å kunne levere tilstrekkelig med varer, sier Jane Hammer Christensen.

Hun forteller at løsningen med hjemmekontor delvis fortsetter.

– Selgerne var tilbake i vanlig jobb i felten fra 1. mai, mens de øvrige fortsatt jobber hjemmefra. Arbeidsgiver har utvist god vilje for tilrettelegging for oss, og vi føler oss godt ivaretatt i forhold til situasjonen.

Ahlsell Norge

Butikksalg og direkteleverandør av verktøy og diverse utstyr

Hovedtillitsvalgt Bjørn André Arntsen

230 av rundt 1000 ansatte ble permittert i starten av pandemien. Etter en gradvis normalisering var alle tilbake på jobb i slutten av juni.

– Det ble valgt en løsning med i hovedsak 50 prosent permittering, og det fungerte bra. Ingen butikker ble stengt, men noen hadde redusert åpningstid en periode. Vi gjorde umiddelbart omfattende smitteverntiltak både i utsalgene og på sentrallageret. Salget har nok alt i alt vært litt lavere sammenliknet med i fjor, men det er ikke snakk om mye.

Arntsen forteller at situasjonen har gitt interessant erfaring når det gjelder digitale møter og hjemmekontor.

– Jeg vil si at situasjonen har bidratt til en omstilling på disse områdene, som vi ellers ikke ville ha prøvd ut i samme grad. Både hjemmekontor og digitale møter har fungert overraskende bra. Det er ikke bestemt noen permanente løsninger ennå, men dette er diskusjonstema i partssamarbeidet. Dialogen med ledelsen har vært god hele veien, og det er en styrke sier Bjørn André Arntsen.

Strømmestiftelsen

Ideell organisasjon

Hovedtillitsvalgt Anne Breivik

– Vi har redusert aktivitet i det utadrettete arbeidet vårt grunnet nedstenginger i landene vi jobber i, men så langt har vi heldigvis unngått permitteringer, sier tillitsvalgt Anne Breivik.

Strømmestiftelsen får midler tildelt fra NORAD som bevilges over statsbudsjettet, resten er midler som organisasjonen selv samler inn.

– NORAD har gitt oss fleksibilitet ut året. Men vi kjenner per i dag ikke langtidseffekten av situasjonen, sier Breivik.

Hun forteller at det var hjemmekontor for samtlige ansatte til midten av mai.

– Nå er det åpnet igjen med gode smitteverntiltak på kontoret. Det faktum at vi er blitt mer digitale, har medført til at de 11 landene hvor Strømmestiftelsen er etablert nå har kommet mye tettere på hverandre enn tidligere.

Gausdal Landhandleri

Byggevareleverandør til proff- og privatmarkedet

Hovedtillitsvalgt Børre Olsen

«Vi har fortsatt noen få permitterte, men det er ikke mange. Det er imidlertid fortsatt usikre tider, og det er vanskelig å si noe om hvordan markedet utvikler seg framover.»

Børre Olsen, tillitsvalgt Gausdal landhandleri

Da folk gikk hjemme og kjedet seg på vårparten, var det mange som fant på at de skulle pusse opp eller fikse ekstra i hagen. Det merket man hos Gausdal Landhandleri også, men kanskje i noe mindre grad fordi bedriften har størstedelen av omsetningen rettet mot proffmarkedet.

– Omkring 70 prosent av omsetningen vår går mot proffmarkedet; entreprenører, snekkere osv. Siden det har bremset opp spesielt i større byggeprosjekter og i nybygg av privatboliger, har vi hatt en stagnasjon her. Økningen i privatmarkedet veier ikke helt opp, slik at totalen for Gausdal landhandleri viser en liten nedgang, sier tillitsvalgt Børre Olsen.

Avdelingen på Otta som han selv er tilknyttet, måtte stenge ned en ukes tid da korona-en slo til, fordi Sel kommune fikk et særlig høyt antall smitte- og karantenetilfeller helt i begynnelsen av pandemien i Norge. For øvrig ble et hundretalls ansatte i byggevarebedriften permittert i starten. Selv om det ser bedre ut nå er det fremdeles en del usikkerhet om hva framtiden vil bringe.

– Vi har fortsatt noen få permitterte, men det er ikke mange. Det er imidlertid fortsatt usikre tider, og det er vanskelig å si noe om hvordan markedet utvikler seg framover. Kommunikasjonen med ledelsen har vært bra, og bedriften involverer oss tillitsvalgte, så vi er hele tiden godt informert, sier Børre Olsen.

Transcom

Callsenter

Hovedtillitsvalgt Tommy Karlsen Bekkevold

Transcom helt sørøst i nye Viken fylke, har klart seg bra i perioden. Den økte bruken av digitale løsninger har generert mer arbeid for callsenterbedriften.

– Vi har Ice.net som en av våre kunder. I forbindelse med Covid 19 har arbeidsmengden holdt seg stabil med en liten økning, på grunn av at mange rundt i bedriftsnorge måtte omstilles til hjemmekontor. Vi har derfor unngått permitteringer her, sier Negotia-tillitsvalgt Tommy Karlsen Bekkevold.

– For å ivareta forsvarlig smittevern, sitter nå halvparten på hjemmekontor og resten i Transcom sine lokaler. Jeg opplever at de ansatte har vist omstillingsvilje og har stor forståelse for situasjonen. Alt i alt har vi kommet greit ut av dette så langt, sier klubblederen.

DSV Road

Spedisjon

Hovedtillitsvalgt Heidi Ottarsrud

«Flere hos oss har vært permittert. Det er gledelig at vi nå alle er på vei tilbake. Vi har i hele perioden hatt tett og god dialog med arbeidsgiver, med faste møter hver onsdag»

Heidi Ottarsrud, tillitsvalgt DSV Road

– Flere hos oss har vært permittert. Det er gledelig at vi nå alle er på vei tilbake. Vi har i hele perioden hatt tett og god dialog med arbeidsgiver, med faste møter hver onsdag, sier Heidi Ottarsrud.

Klubblederen framhever all den den gode hjelpen de har fått fra arbeidslivsavdelingen i Negotia, og den gode informasjonen som fortløpende er gjort tilgjengelig på nettsiden.

– All informasjon og gode råd underveis har vært til stor hjelp for oss i håndteringen av situasjonen. Mange har jobbet fra hjemmekontor og noen gjør fortsatt det. Selv har jeg vært til stede på kontoret i hele perioden. Vi har også vært i en flytteprosess og gleder oss til at alt normaliseres igjen etter hvert.

Kongsberg Maritime

Utstyrsleverandør til maritim sektor

Hovedtillitsvalgt Oddbjørn Myklebust

Hos Kongsberg Maritime, som er det største selskapet i Kongsberg-konsernet, ble det omfattende permittering av ansatte tidlig i perioden. En god del mer enn nødvendig, mener hovedtillitsvalgt Oddbjørn Myklebust.

– På det meste var 400 ansatte ute i permisjon. På oss tillitsvalgte virket det som om bedriften gjorde utvalget litt overfladisk. De så kanskje ikke så mye på arbeidet den enkelte utfører, men mer på stillingskategorier. Dette har vi uttrykt oss kritisk til overfor ledelsen hele veien.

Selskapet leverer tekniske installasjoner til blant annet båter og skip av de fleste slag; cruisefart, offshore, frakt, slepebåter, fiskefartøy m.m. I alt er det om lag 35 000 enheter world wide å følge opp med service og reparasjoner.

– Vi sender vanligvis folk verden rundt. Det kunne vi ikke når koronaen kom. Våre ansatte innen «field service engineering» fikk derfor en ganske annen hverdag. Men, i det store og hele har bedriften klart seg bra så langt. Antallet permitterte er nå redusert til rundt 70, sier Myklebust.

Han frykter imidlertid langtidsvirkningene for den maritime bransjen hvis Covid 19-viruset ikke kommer under kontroll innen rimelig tid.

– Vi ser hvordan verftsindustrien og andre deler av næringen sliter. Når det blir stopp for kundene våre, blir det stopp for oss også. Jeg tror vi vil merke dette i både 2021 og 2022, sier Oddbjørn Myklebust.

Permanent hjemmekontor?

Tidligere i år var det oppmerksomhet rundt Telenor-ledelsens tilbud om fast hjemmekontor to ganger i uken på frivillig basis. Spørsmålet diskuteres også i andre virksomheter. Se mer om hjemmekontor på side 24 og 25.