Organisasjon

Rapport fra roadtrip sommeren 2022

Jeg har lenge tenkt, ønsket og snakket om at jeg som frikjøpt topptillitsvalgt i Negotia burde være mer ute og møte medlemmer i det ganske land. Denne sommeren ble tanken til handling. Jeg la ut på en roadtrip som strakte seg fra Oslo til Tromsø og tilbake igjen, med en avstikker til Nord-Vestlandet.

Erik Bornø

Negotias 1. nestleder Eirik Bornø, la i sommer ut på en turne fra Oslo til Tromsø for å besøke medlemsklubber. Her er hans beretning fra reisen.

Teksten er tilrettelagt i samarbeid med redaksjonen.




Og for en tur det ble. Etter om lag 500 kjørte mil gjennom mesteparten av juli, sitter jeg igjen med en tvers igjennom god følelse og solid porsjon stolthet over å tilhøre denne organisasjonen. Over alt langs både allfarvei og i kriker og kroker, har jeg blitt møtt av superhyggelige og gjestfrie tillitsvalgte og medlemmer i de forskjelligste virksomheter. De har alle møtt meg med vennlighet og til tross for ferietid og gjerne begrenset bemanning, tatt seg raust med tid til en prat.

Den stabile kjernen

En av ambisjonene da jeg la ut på veien var å få treffe noen av de litt «usynlige» medlemsgruppene, de vi ikke hører så mye fra, som ordner alt i det stille. Som får hjelpen de trenger fra våre ansatte i administrasjonen når det er behov for det, og som ellers ikke gjør så mye ut av seg. Det er mange mindre og mellomstore klubber i denne kategorien, men det er jo alle disse som kanskje aller mest utgjør den stabile kjernen i forbundet.

På min lille sommerturne, som altså ble ganske så lang, rakk jeg å besøke 28 klubber. Noen kjente fjes var det å se, men de fleste jeg traff var ukjente for meg fra før. Nå er de ikke ukjente lenger, og jeg synes jeg har lært veldig mye – både av og om menneskene jeg møtte og om virksomhetene de jobber i. Å stå ansikt til ansikt med medlemmer i Molde Fotballklubb den ene dagen og hos Macks Ølbryggeri noen dager seinere, sier sitt om det store spennet dette forbundet representerer.

Fem gode eksempler

Alle møtene som skjedde underveis kan ikke gjengis i denne rapporten, men jeg har lyst til å trekke fram fem eksempler som til sammen illustrerer litt av vårt mangslungne Negotia-fellesskap:

Stangeskovene Bjerke, Maura

Stangeskovene var et nytt bekjentskap for meg, men du verden for en glede det var å komme hit. Historien strekker seg tilbake helt til 1899. Virksomheten i konsernet omfatter skog- og eiendomsforvaltning, sagbruks- og høvlerivirksomhet samt salg av trelast og byggevarer – hovedsakelig i østre del av Viken og søndre del av Innlandet fylker.

Her ved avdelingen på Maura, rundt fem mil nord for Oslo, ble jeg møtt av tillitsvalgt Bente Mæhlum som «styrer» kontoret. Hun viste meg rundt på området og i butikken, før vi ruslet inn og snakket om fagforening, bedriften, sjefer og et godt arbeidsliv. Negotia-klubben ble opprettet her for i underkant av to år siden i nært samarbeid med ledelsen, faktisk. Den teller nå ti medlemmer i forskjellige administrative funksjoner.

Det er oppmuntrende å komme til et sted der dialog og medbestemmelse er i førersetet, og hvor respekten for hverandre er god. Dette besøket ble rett og slett en god opplevelse som ga en bra dose glade tanker på veien videre!

Natre Vinduer, Hunndalen (Gjøvik)

Norsk kvalitet. Hos Natre utenfor Gjøvik i Innlandet fylke produseres kvalitetsvinduer i alle varianter. Stolte representanter for Negotia-klubben i bedriften, fra venstre: Kristin Stimo, Ann Toril Aspheim og Monica Skiaker.

Foto: Privat

I Hunndalen utenfor Gjøvik ligger Natre Vinduer, med fabrikk og det hele. Virksomheten har 75 års produksjonserfaring, og hovedproduktene er som navnet tilsier vinduer i alle fasonger samt balkongdører og heve/skyvedører. Det er også flere fabrikker plassert rundt om i landet, slik at det ligger til rette for kortreiste leveranser fra nord til sør.

Da jeg ankom ventet medlemmene Anders Sunde Bråten og Kristin Stimo på meg med en kaffekopp og godt humør (hovedtillitsvalgt Ann Torill Aspheim var på ferie). De ga meg en interessant innføring i produksjon av norske kvalitetsvinduer i en bedrift hvor godt samarbeid er en suksessfaktor. Ifølge Anders og Kristin er det høyt under taket hos Natre, med god dialog mellom partene, rom for å være uenige og en positiv tilnærming til eventuelle utfordringer.

Negotia-klubben i Natre har eksistert i mange år, teller i dag 34 medlemmer og favner ansatte innen administrasjon, salg, økonomi mv. De glade tankene på veien videre ble ikke svekket etter Natre-besøket.

Vakker natur. En kjøretur gjennom Norge byr på mengder av naturinntrykk. Her panoramautsikt over vakre Surnadal på Nord-Vestlandet. Og også her er det selvfølgelig virksomheter med Negotianere på ansattsiden.

Foto: Eirik Bornø

Tyrholm & Farstad, Ålesund

Det var mandag morgen og klart for besøk nummer ti. Byen het Ålesund og bedriften var Tyrholm & Farstad. Tillitsvalgt Gunn Skarbø var på ferie, men jeg ble tatt godt imot av medlem Michael Ulla.

Jeg får vite at Tyrholm & Farstad er en allsidig logistikkpartner for næringslivet på Sunnmøre. Bedriften, som er familieeid og har en hundreårig historie, har vokst fram i takt med det maritime «clusteret» på Sunnmøre og eksportnæringen for fisk. Dette har ført til høy grad av spesialkompetanse innenfor de ulike næringene, og i tett samspill med kundene har bedriften bygget opp flere bransjespesifikke logistikkløsninger.

Michael Ulla beskriver en god arbeidsplass hvor de ansatte trives og partssamarbeidet fungerer. Han skryter også av Negotias lønnskonferanser som klubben anser som ekstremt nyttig i forkant av lønnsforhandlingene. Og de bør helst være fysiske, mener han, slik at man møter tillitsvalgte fra andre bedrifter i området og en rådgiver fra Negotia er til stede.

Klubben her har eksistert i mange år og har i dag 13 medlemmer. Michael forteller at de planlegger et rekrutteringsframstøt, og jeg anbefaler ham å ta kontakt med forbundet sentralt for hjelp med opplegg og materiell.

Sunnmøres hovedstad. Negotia har alltid stått sterkt i industrien på Sunnmøre. Derfor var det helt naturlig å legge turen innom Ålesund. Byen i fugleperspektiv fra «Strykejernet».

Foto: Eirik Bornø

Polar Kraft, Fauske

Dette er stedet å besøke på Fauske. Her ble jeg møtt med et stort smil i døra av tillitsvalgt Elin Olsen, og resten av gjengen da jeg kom klokka 08.30 sharp. At dette er en sammensveiset og oppegående klubb med en dyktig tillitsvalgt, var mer enn tydelig. Hva mer kan Negotia ønske seg, egentlig?

Polar Kraft AS er et nasjonalt strømselskap med et solid lokalt nordnorsk fotfeste. Med nesten 80.000 kunder er de nest størst i landsdelen. Den lokale forankringen innebærer enheter i Bodø, Fauske, Svolvær, Sortland, Myre, Harstad, Ballangen og Narvik. Polar Kraft er sertifisert som Great Place To Work og Miljøfyrtårn, og jobber etter utvalgte bærekraftsmål nedsatt av FN.

Elin og kollegene var veldig glade for å få besøk. I Fauske er de sju medlemmer, og til sammen med alle avdelingene rundt 14-15. De er opptatt av aktiv klubbdrift og at Negotia sentralt skal være på banen og lett tilgjengelig. Vi avtalte faktisk at jeg skal komme tilbake og besøke dem i høst, og det gleder jeg meg stort til.

Energisk gjeng. Polar Kraft er et nasjonalt strømselskap med solid forankring om mange lokasjoner i Nord-Norge. Klubben i Fauske tok mer enn gjerne imot besøk fra forbundet sentralt. Fra venstre: Anette S. Hüttepohl, Hilde Dypaune, Astri Jakobsen, Hilde Fagerheim, Elin Olsen, Sølvi T. Leirvik og Linda Engan.

Foto: Polar Kraft

Macks Ølbryggeri, Tromsø

Når en er nordfra, som jeg, så må man innom Mack når muligheten byr seg. Det er rett og slett ikke noe en kan velge bort. Tillitsvalgt Svein Olav Olsen hadde ikke tatt ferie ennå og han var klar for en prat. Jeg svingte selvfølgelig innom utsalget også før jeg gikk opp til Svein Olav, men der tok jeg bare noen bilder, altså.

Macks Ølbryggeri ble grunnlagt i 1877, og runder dermed 145 år i år. De påstår selv at deres produkter er friskere, renere og mer spennende enn de fleste av konkurrentenes … I 1928 åpnet Ølhallen i tilknytning til bryggeriet, som nå er en av Tromsøs store turistattraksjoner. Det påstås at du ikke har vært i Tromsø om du ikke har besøkt Ølhallen.

Svein Olav har i mange vært tillitsvalgt for Mack-klubben, som i dag har åtte medlemmer. I tillegg er han aktiv i den lokale Negotia-avdelingen og har tidligere sittet i valgkomiteen til forbundet. Med andre ord har vi med en erfaren Negotia-mann å gjøre. Han er opptatt av rekruttering og hvordan forbundet skal profilere seg for å få flere medlemmer. Vi drodlet litt rundt disse spørsmålene og var skjønt enige om at det er det kontinuerlige, tålmodige arbeidet i stort og smått som gjør forskjellen over tid.

Tromsø og Mack er et godt sted å besøke. Det eneste som manglet var vel en tur på Ølhallen …

Mangfold, entusiasme – og noen utfordringer

Etter Tromsø vendte jeg nesa sørover igjen. På veien tilbake ble det to besøk i Harstad, som forresten er byen jeg opprinnelig kommer fra. Deretter ble det lange kjøreetapper på vei ned mot Oslo. Fredag 29. juli ble «roadtripen» avsluttet og jeg leverte leiebilen tilbake. Da hadde jeg vært på veien siden onsdag 6. juli, som nevnt kjørt 500 mil og hatt gleden av å besøke tillitsvalgte og medlemmer i 28 bedrifter. Og – bare så det er nevnt – opplevd norgesnaturen i all sin prakt og variasjon.

«Skal jeg peke på to ord som beskriver noe av følelsen jeg har nå i etterkant av alle besøkene, så må det bli mangfold og entusiasme.»

Inntrykkene jeg sitter igjen med etter disse ukene er mange, og selvfølgelig vanskelig å formidle på en kortfattet måte. Men skal jeg peke på to ord som beskriver noe av følelsen jeg har nå i etterkant etter alle besøkene, så må det bli mangfold og entusiasme.

I løpet reisen kom det også fram noen fellesnevnere som klubbene ser på som utfordringer i hverdagen. Helt overordnet handler dette blant annet om disse fem punktene:

  1. Tid er en mangelvare, og det er forskjell på teori og praksis.

  2. Forhandlinger med arbeidsgiveren blir man aldri utlært i.

  3. Kommunikasjon og informasjon kan alltid bli bedre – på alle nivåer.

  4. Arbeidsgivernes kunnskap om lov- og avtaleverk er noen ganger mangelfull.

  5. Klubbene etterlyser enkle opplegg (mal) for rekruttering av nye medlemmer.

Innspillene er tatt, og jeg lover å gjøre det jeg kan for å følge opp videre. Dette ble en utrolig lærerik og inspirerende sommeraktivitet for meg. Tusen hjertelig takk til alle dere jeg møtte på reisen!

Med vennlig hilsen,
Eirik Bornø, 1. nestleder i Negotia

INFO

Dette er den fullstendige listen over alle bedriftene/ klubbene som ble besøkt:

Bedrift

Sted

Stena Recycling

Alnabru, Oslo

Hey’di

Frogner, Viken

Stangeskovene Bjerke

Maura, Viken

XL-Bygg, Eidsvoll

Eidsvoll, Viken

Autoplan

Løten, Innlandet

Norsvin

Hamar, Innlandet

Natre Vinduer

Hunndalen, Innlandet

Gausdal landhandleri

Lillehammer, Innlandet

Lesja Innkjøpslag

Lesja, Innlandet

Tyrholm & Farstad

Ålesund, Møre og Romsdal

Brødr. Sunde

Ålesund, Møre og Romsdal

I.P. Huse

Harøy, Møre og Romsdal

Molde Fotball

Molde, Møre og Romsdal

Glamox

Molde, Møre og Romsdal

Bohus Hopen Møbler

Kristiansund, Møre og Romsdal

Surnadal Transport

Surnadal, Møre og Romsdal

Orkel

Fannrem, Trøndelag

Matiq

Trondheim, Trøndelag

Trøndelag Storkjøkkensenter

Steinkjer, Trøndelag

Opplæringskontoret for Byggfagene i Trøndelag

Steinkjer, Trøndelag

Tietoevry Card Services

Mo I Rana, Nordland

Polarkraft

Fauske, Nordland

Arva

Bodø, Nordland

Lofotkraft Bredbånd

Svolvær, Nordland

Torghatten Nord

Tromsø, Troms og Finnmark

Macks Ølbryggeri

Tromsø, Troms og Finnmark

Norsk Stål

Harstad, Troms og Finnmark

Optimera/monter

Harstad, Troms og Finnmark